Kong Haralds tale: – Av og til er livet rett og slett veldig vanskelig

1 month ago 25



Stortingsmiddagen på Slottet:

Nå takker kong Harald for støtten familien har mottatt den siste tiden.

 Lise Åserud / NTB
KONGENS TALE: Kong Harald takket folket torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 24.10.2024 20:20 Sist oppdatert 22 minutter siden

For 106. gang samles stortingsrepresentantene og medlemmer av kongefamilien på Slottet, for den tradisjonsrike stortingsmiddagen. 

I fjor uteble kong Harald fra middagen da han hadde fått påvist korona, men i år var både han og dronning Sonja klar for å ta imot gjestene. 

 Lise Åserud / NTB
TRADISJON: Kongeparet på vei til stortingsmiddagen. Foto: Lise Åserud / NTB

Tradisjonen tro holder hans majestet tale, og denne blir ofte sett på som et av høydepunktene for kvelden. Gjerne sammen med en god dose humor og selvironi. 

Siste middag

TV 2 tok en prat med Frp-politiker Carl I. Hagen (80) i forkant av middagen, og han har deltatt på intet mindre enn over 30 slottsmiddager. Dette blir imidlertid hans siste.

– Men alt må ta slutt en gang. Det er minner for livet, sa han.

 Kristiana Qarri / TV 2
GODE MINNER: Carl I. Hagen deltar på sin siste stortingsmiddag. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Talen kongen holdt i kveld var noe Hagen selv så frem til. Han pekte på at kong Harald alltid inkluderer både viktigheter og humor i talene sine.

– Han pleier å være litt selvironisk hvor Slottet og kongedømmet har vært i problemer. Så pleier han å fleipe litt med det.

– Og det synes jeg er helt fantastisk etter den tøffe tiden som særlig kongeparet har vært gjennom den siste tiden. 

Les hele talen, lenger ned i saken.

Takket for omtanken

I år åpnet kongen talen med ordet «sarkofag». Latteren fra salen lot seg ikke vente.

Han refererte til at regjeringen vil gi 20 millioner til kongeparets likkiste, en såkalt sarkofag, noe som har skapt sterke reaksjoner. 

Kongen benyttet videre kveldens anledning til å takke for omtanken kongefamilien har mottatt den siste tiden.

– Og så er vi en familie med de gleder og utfordringer som vi alle vet kan følge med. I både gode og vanskelige tider forsøker vi å stå sammen og støtte hverandre.

Kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, har den siste tiden fått massiv medieoppmerksomhet i straffesaken om vold i nære relasjoner.

Både kongehuset og kronprinsparet har vært tause om situasjonen så langt. 

Kong Harald fortalte at familien er takknemlige for all den varmen og omtanken som har blitt vist gjennom dette spesielle og krevende året. Helt fra kongen selv måtte fraktes hjem fra Malaysia.

– Av og til er livet rett og slett veldig vanskelig. Det er noe alle kan oppleve – også vår familie.

– Når mennesker vi er glade i, ikke har det bra, smerter det de som står rundt.

Roste familien

I fjor måtte som nevnt kongen utebli fra middagen.

Kronprins Haakon var dermed vikar den gang. I år valgte kongen å dra en spøk om nettopp dette, noe som falt i god jord hos gjestene:

– Jeg sa heller ikke særlig mye under forrige stortingsmiddag. Dere husker kanskje at talen i fjor ble holdt av vikaren. Selv fulgte jeg koronasyk med på skjermen, og jeg syntes han klarte seg riktig så bra.

– Det er godt å vite at noen kan steppe inn når det er nødvendig.

I anledningen ville kong Harald gjerne berømme kronprinsen for arbeidet han har lagt ned det siste året – også på hans vegne.

Kongen hadde også fine ord å si om dronning Sonja. Hvor han igjen slo til med humorens sjarm:

– Og selvsagt slutter dronningen aldri å imponere, særlig på kunst- og kulturfeltet. Hun trenger slett ingen vikar, men klarer seg helt fint på egen hånd. 

 Lise Åserud / NTB
IMPONERT: Kongen var imponert over arbeidet dronningen gjør. Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg ville nok gjort en dårlig figur om jeg måtte steppe inn på hennes jaktmarker. Jeg holder meg til elgjakta.

Les hele talen til kongen her:

Stortingspresident

Ærede representanter!

Sarkofag.

Årets statsbudsjett inneholdt en post som overraskende nok kunne lede tankene hen til egyptiske pyramider og gravkamre – før noen kanskje måtte ile til og google betydningen.

Nå vet nok enda flere hva ordet betyr, og jeg takker myndighetene for omtanken i det hinsidige.

Jeg håper oppholdet blir behagelig.

Vi skal jo ligge der en stund. Og med det ønsker Dronningen og jeg hjertelig velkommen til oss på Slottet.

Kong Haakon inviterte for første gang stortingsrepresentantene hit i 1906 for et hyggelig, årlig avbrekk i høstsesjonen. Middagen markerer et sterkt bånd mellom kongehuset og Norges folkevalgte, og er et av våre høydepunkt gjennom året.

For noen av dere er dette siste gangen vi møtes under disse omstendighetene. Neste år er det stortingsvalg, med de frivillige og noe mer ufrivillige utskiftninger det innebærer.

Frem til den tid skal dere hver dag utføre det viktige arbeidet som folkets representanter i demokratiets hjerte, som stortingspresidenten minnet oss på ved Stortingets høytidelige åpning.

Dere er våre fremste tillitsvalgte fra hele landet – verdidrevne, hardtarbeidende og med stor ansvarsfølelse.

Jeg er nok likevel ikke den rette til å snakke om stortingsvalget, siden vi i Kongehuset forholder oss temmelig tause.

Om politikken.

Jeg sa heller ikke særlig mye under forrige stortingsmiddag. Dere husker kanskje at talen i fjor ble holdt av vikaren. Selv fulgte jeg coronasyk med på skjermen, og jeg syntes han klarte seg riktig så bra.

Det er godt å vite at noen kan steppe inn når det er nødvendig.

Jeg vil gjerne berømme Kronprinsen for det store arbeidet han har lagt ned det siste året – også på mine vegne.

En varm takk går også til Kronprinsessen – for hennes viktige innsats i inn- og utland.

Og selvsagt slutter Dronningen aldri å imponere, særlig på kunst- og kulturfeltet. Hun trenger slett ingen vikar, men klarer seg helt fint på egenhånd. Jeg ville nok gjort en dårlig figur om jeg måtte steppe inn på hennes jaktmarker. Jeg holder meg til elgjakta.

Kongehuset er et team som jobber godt sammen.

Og så er vi en familie – med de gleder og utfordringer som vi alle vet kan følge med. I både gode og vanskelige tider forsøker vi å stå sammen og støtte hverandre.

Vi er takknemlige for all den varmen og omtanken som har blitt vist oss gjennom dette spesielle og krevende året – helt fra jeg i februar måtte fraktes hjem på flybårent sykeleie. Av og til er livet rett og slett veldig vanskelig. Det er noe alle kan oppleve – også vår familie.

Når mennesker vi er glade i, ikke har det bra, smerter det de som står rundt. Vi prøver så godt vi kan å ta vare på hverandre. I kveld sender vi en ekstra varm tanke til alle som har det vondt. 4 Heldigvis har året vi har lagt bak oss, først og fremst vært fylt av hyggelige begivenheter.

Hele fire ganger har vi hatt statsbesøk, med mottakelser ute på Slottsplassen. Men da Tanzania kom i februar, var snøføyken så kraftig at vi måtte invitere gjestene våre til mottakelsesseremoni inne i varmen.

Og så har vi selvsagt vært på fylkestur – noe av det hyggeligste vi gjør. I år besøkte vi både Agder og Rogaland på en minnerik reise med Kongeskipet langs kysten.

Når Dronningen og jeg, og Kronprinsparet, blir invitert inn i varmen rundt om i Norge, blir vi hvert år slått av hengivenheten folk over hele landet viser til sitt lokalmiljø.

Landet vårt er et stort lappeteppe av folks kjærlighet til hjemstedet, befolket av mennesker som trives der de bor, og som stiller opp for hverandre. Vi prøver å komme oss rundt og besøke alle kommunene i landet vårt. De siste årenes fylkes- og kommunesammenslåinger har hjulpet oss et stykke på vei. Men siden noen sammenslåtte kommuner har gjenoppstått til sitt gamle jeg, må vi nok holde på en god stund til.

Heldigvis er dette også helt i tråd med perspektivmeldingens ambisjon om at flere eldre skal stå lenger i jobb.

Årets middag er lagt til FN-dagen. 24. oktober 1945 trådte FNpakten i kraft. De opprinnelige 51 medlems-landene – Norge inkludert – opprettet organisasjonen for å sikre freden og unngå en ny verdenskrig, og – som det står i pakten: «(…) å vise forståelse overfor hverandre og leve sammen i fred som gode naboer».

Ser vi oss rundt i verden, er dette ord som vi i høyeste grad også trenger å høre i dag – 79 år etter. Verden behøver mer enn noen gang at vi møtes på tvers av ståsted og bakgrunn.

Også her til lands må vi å stå sammen for å motarbeide splid og splittelser – et arbeid hver og en av oss kan bidra med.

Stortingspresident, for å avslutte med noe svært velkjent for deg – før du får ordet, og den kortreiste elgen fra Gudbrandsdalen kan nytes: Vi har skjønt at du regelmessig går dagens dont i møte akkompagnert av Tina Turners store 90-tallshit, The Best – for å få energi og motivasjon til en lang dag. Jeg siterer gjerne stjernens klassiske tekstlinje, og synes at hyllesten egentlig kan gå til hele Stortinget: «You’re simply the best». Stortingspresident, jeg ønsker hver enkelt representant varmt lykke til med alle viktige oppgaver som skal utføres til beste for land og folk. Jeg utbringer Stortingets og fedrelandets skål

Read Entire Article