Kokainsiktet i Colombia: – I en alvorlig krise

1 month ago 22



Saken oppsummert

  • To nordmenn er pågrepet i Colombia, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet i forbindelse med «Operasjon mentor», ledet av spansk politi.
  • Spansk politi sier de har oppløst verdens største nettverk av «narcoveleros», båter brukt til narkotikasmugling,
  • Den 50 år gamle nordmannen var ifølge politiet ansvarlig for ti slike båter.
  • Nå er 50-åringens advokat svært bekymret for klientens helse i fengselet.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Tidligere denne uken ble det kjent at colombiansk politi har pågrepet og siktet to nordmenn for alvorlig narkotikakriminalitet. 

Pågripelsene er del av den pågående og omfattende politiaksjonen «Operasjon mentor», ledet av spansk politi. 

Politiet i Spania mener at de har oppløst verdens største organisasjon av «narcoveleros», som er båter spesialdesignet for narkotikasmugling. 

Ifølge en pressemelding har den 50 år gamle tidligere straffedømte nordmannen hatt ansvaret for minst ti slike båter. 

 Policía Nacional
PÅGREPET HER: 50-åringen skal ha blitt pågrepet i denne seilbåten i Barranquilla i Colombia. Foto: Policía Nacional

Faren hans mener derimot at 50-åringen ikke er i stand til å organisere noe som helst, og synes det virker helt usannsynlig at sønnen er skyldig. 

– I en alvorlig krise

I tillegg til 50-åringen, er en 41 år gammel mann med knytninger til den kriminelle gjengen Young Guns, fengslet i Colombia. 

50-åringen er straffedømt mer enn 15 ganger tidligere, hovedsakelig for en usedvanlig lang rekke brudd på vegtrafikkloven. Han er også dømt for narkotikalovbrudd og vold mot politiet. 

Advokat Nils Christian Nordhus har vært 50-åringens forsvarer siden 2009, og kjenner han dermed godt. 

«Min klient er i en alvorlig krise, og jeg er glad for at det nå er en viss fremgang med å få på plass et opplegg rundt ham», skriver Nordhus til TV 2.

Advokaten understreker at han ikke har noen formell rolle i saken mot politiet i Colombia. Likevel er han bekymret. 

«Det er egenskapene ved lokasjonen for arrestasjonen og konkrete personlige forhold ved min klient, som har gjort det nødvendig for meg å bidra inn mot min klients dialog med advokater i utlandet og med norske konsulære myndigheter», skriver Nordhus i en epost til TV 2. 

TV 2 har gjennomgått 50-åringens straffehistorikk. I flere av dommene kommer det klart til uttrykk at han har et anstrengt forhold til politiet, og at han tidligere har hatt store utfordringer med å sitte i fengsel. 

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: Advokat Nils Christian Nordhus er bekymret for sin mangeårige klient. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sårbar for psykoser

I en dom fra Borgarting lagmannsrett kommer det frem at 50-åringen er sårbar for å utvikle psykoser, og at han kan bli paranoid under stress. 

Han er diagnostisert med ADHD og behandlingstrengende, heter det i dommen fra 2018. Faren hans sa tidligere i uken til TV 2 at sønnen ikke har tilgang til ADHD-medisiner i fengselet. 

I dommen fra 2018 står det også at han ved to tidligere fengselsopphold har utviklet psykoser. De sakkyndige uttalte i forbindelse med rettssaken at et fengselsopphold vil være svært skadelig for hans psykiske helse. 

Lagmannsretten landet derfor på at 50-åringen skulle dømmes til samfunnsstraff og ikke fengsel, selv om forholdene han ble dømt for normalt sett ville kvalifisert til en dom bak murene. 

«Soning av en ubetinget fengselsstraff vil være en urimelig eller uforholdsmessig belastning», heter det.

Drammen tingrett gjorde den samme vurderingen da han ble dømt for flere lovbrudd i 2015. 

13 pågrepet i Norge

50-åringen har fått oppnevnt både en spansk forsvarer i straffesaken der, i tillegg til en prosessfullmektig som skal bidra i spørsmålet om utlevering fra Colombia til Spania. 

Nils Christian Nordhus advarer også mot forhåndsdømming av nordmannen.

«Jeg minner om at min klient tidligere både har blitt frifunnet for straff og unngått fengsel på grunn av enstemmige domstolers vurderinger av hans person og helse», skriver advokaten.

 Policía Nacional
BESLAG: Politiet i Colombia har frigitt flere bilder fra aksjonen som ledet til pågripelse av de to nordmennene. Foto: Policía Nacional

TV 2 vet lite om hvilke forhold 50-åringen nå soner under. Ifølge faren skal han ha fått signaler om at politiet ønsker å utlevere ham til Spania. 

Før helgen skrev spanske myndigheter i en pressemelding at pågripelsen av 50-åringen og en annen nordmann (41) er del av en større aksjon, der det er gjennomført over 50 ransakinger. 

Bare i Norge er 13 personer pågrepet etter forespørsel fra spansk politi. 

Flere av de pågrepne er godt kjent for norsk politi fra før, har Kripos tidligere opplyst. Mer enn 1500 kilo kokain, åtte båter, 36 kjøretøy og mer enn 85 telefoner er beslaglagt, ifølge spansk politi. 

Read Entire Article