– Folk skal være trygge på at de får hjelp

3 hours ago 4



Listhaug vil kopiere dansk garanti:

KØBENHAVN (TV 2): Sylvi Listhaug (FrP) vil gi pasienter som står i helsekø i mer enn 30 dager rett til operasjon på private sykehus.

 Sveinung Kyte / TV 2
PRIVAT OPERASJON: Da Jens Anton Bjerre (73) fikk vite at han måtte vente til desember for å få behandling på et offentlig sykehus i Danmark, benyttet han pasientrettighetene til å bli operert av overlege Søren Larsen på det private sykehuset Aleris. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Publisert 21.09.2024 21:22 Sist oppdatert 36 minutter siden

Frp-leder Sylvi Listhaug vil utvide bruken av private helsetilbud i Norge slik at pasienter slipper lang og smertefull ventetid ved offentlige sykehus.

 Listhaug vil kopiere danskenes utrednings- og behandlingsgaranti.

Blir du ikke utredet innen 30 dager og behandlet innen 30 nye dager, har du rett til å benytte private tilbud på statens regning.

Målet er å få ned helsekøene.

– Det er mer enn nok sykdom til alle. Det er ingen fare for at noen kommer til å bli arbeidsledige. Med de køene vi har nå er det klart at vi trenger å ta grep hvis vi skal få ned køene, sier Listhaug.

 Sveinung Kyte / TV 2
OMVISNING: Overlege Søren Larsen tar med FrPs partileder Sylvi Listhaug på omvisning i Aleris Hospitialer i København, det største private sykehuset i Danmark Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Ventetiden på somatisk behandling – det vil si fysisk og ikke psykisk behandling – har økt kraftig i Norge etter at Støre-regjeringen overtok i 2021, og er på 85 dager. 

Det mener Listhaug er uakseptabelt. 

– Folk skal være trygge på at de får hjelp når de trenger det, og det er uakseptabelt at over 267.000 syke må stå i helsekø.

Hun har liten tro på Aps helseminister Jan Christian Vestre klarer å innfri regjeringens ventetidsløfte om å få helsekøene ned.

Ventetiden mye lavere

Vestre har åpnet for bruk av privat behandling.

«Vi opererer ikke med «ideologiske skylapper». Alle som kan bidra til det, er velkommen», sa Vestre da han lanserte ventetidsløftet.

Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, mener det er for vagt. 

– Han vil ikke blande seg inn og pålegge helseforetakene å bruke private for å få ned køene, sier Hoksrud.

 Sveinung Kyte / TV 2
STUDIETUR: FrPs partileder Sylvi Listhaug og helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i hælene på overlege Søren Larsen. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

 – Det er ikke mer garanti enn at han sier man skal bruke alle gode krefter for å få ned ventetidene, og så langt har de fortsatt å gå opp – de har ikke gått ned, sier Listhaug.

Frp-lederen følger i treskohælene til overlege og spesialist i håndkirurgi Søren Larsen, korridorer opp og korridorer ned på Aleris Hospitaler i København, innom operasjonssaler, undersøkelsesrom og sentraler, der nye behandlinger blir planlagt på løpende bånd.

Hun lytter intenst, nikker og smiler.

– Her tar de tatt i bruk alle gode krefter, også private tilbud for å gi hjelp til folk, og det er det vi burde gjøre i Norge, også, sier hun.

I Danmark er ventetiden på somatisk behandling 40 dager, under halvparten av ventetiden i Norge, får hun opplyst.

 Sveinung Kyte / TV 2
MODERNE: Aleris har ti moderne operasjonsstuer, og behandler 8.000 pasienter i året. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Blir du syk skal du få rask og effektiv hjelp med en gang, ikke at du skal bli satt i en kø og må vente i månedsvis og i flere år, slik vi opplever i Norge, kommenterer Frp-lederen.

Samme dag, samme tak

Her skal pasientene tas unna, raskt og effektivt, sier overlege Larsen. 

 Sveinung Kyte / TV 2
OVERLEGE: Spesialist og overlege i håndkirurgi, Søren Larsen har lang erfaring fra det offentlige sykehuset, Odense Universitetshospital. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Vi følger prinsippet «samme dag under samme tak». Når vi møter pasienten første gang, og det er behov for flere undersøkelser som røntgen, CT og blodprøver, så forsøker vi å få alt gjort samme dag. Pasienten skal i prinsippet ikke hjem og så komme tilbake igjen for undersøkelse.

Larsen vedgår at det er enklere for et privat sykehus å være effektiv.

– Her har vi kun pasienter som mottar planlagt behandling. Vi blir ikke påvirket av plutselige, og akutte ting.

 Sveinung Kyte / TV 2
TOMME SENGER: Det private sykehuset Aleris har tomme senger, som det offentlige benytter for å innfri pasientrettighetene om undersøkelse og behandling innen 30 dager. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

 Det offentlige er under et annet press, fastslår han.

 Sveinung Kyte / TV 2
KORTERE VENTETID: Ventetiden på operasjoner i Danmark har gått ned, opplyser direktør Jakob Rixen i Sundhed Danmark. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Halvparten av pasientene som kommer hit, er overført fra offentlige sykehus på grunn av pasientgarantiene den danske regjeringen begynte å innførte på slutten av 90-tallet, og har styrket for å få ned helsekøene.

Tommelen hovnet opp

Rundt 10 prosent av alle pasienter i Danmark blir i dag behandlet på private sykehus, opplyser Aleris.

En av dem er 73 år gamle Jens Anton Bjerre, som viser fram sin nyopererte tommel. Han fikk store smerter etter at tommelen hovnet opp og hengte seg opp i bøyd stilling.

Men operasjon av såkalt «springfinger» står ikke høyt på lista i offentlige sykehus. Da Jens fikk operasjonsdato 12. desember, brukte han retten til privat behandling.

 Sveinung Kyte / TV 2
SLIPPER SMERTER: Jens Anton Bjerre (73) forteller Sylvi Listhaug (Frp) at han er glad han er kvitt smertene Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Jeg hadde store smerter, så jeg hadde ikke lyst til å vente.

Han søkte om operasjon på Aleris, og ble nylig operert av Larsen, som er spesialist på håndkirurgi. Regningen på 43.000 danske kroner slipper han. Den går til staten. 

Egen pott til private

Hos Aleris Norge er det stadig ledige senger, men andelen pasienter som er henvist fra det offentlige er bare åtte prosent, til tross for at helsekøene øker.

 Sveinung Kyte / TV2
EGEN POTT: FrPs partileder Sylvi Listhaug og helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud mener det må bevilges en egen pott til utredning og behandling på private sykehus. Foto: Sveinung Kyte / TV2

– Tenk bare hva det koster i dag at folk er syke, ikke kan gå på jobb, skal ha sykepenger i stedet for å få behandling og komme seg tilbake på jobb, sier Listhaug.

Listhaug vil kopiere den danske pasientgarantien, bort sett fra finansieringen.

I Danmark følger pengene pasienten. Det vil si at regningen sendes til det private sykehuset som henviser pasienten til privat behandling.

Listhaug mener en slik finansiering kan svekke det offentlige helsetilbudet.

– Vi mener at i stedet for at man legger disse utgiftene på helseforetakene, så skal man ha en sentral pott som man finansierer denne behandlingen med, sier hun.

 Sveinung Kyte / TV 2
EGEN LOMME: 22 prosent av pasientene på danske Aleris betaler av egen lomme, mens pasienter med helseforsikring utgjør 28 prosent. Halvparten er offentlige pasienter. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Men er ikke det offentlige mer tilbakeholdne med operasjoner enn private, slik at du risikerer overbehandling?

 Sveinung Kyte / TV 2
NYTTIG: FrPs partileder Sylvi Listhaug sier besøket på Aleris har vært nyttig for Frps programarbeid. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Vi mener det ikke er noe som tyder på det. Det er en diskusjon rundt ortopedi og knær, men det er jo fagfolkene som må vurdere hva som er det beste sammen med pasienten. Det var de tydelig på her, at det er en debatt som er litt over, her i Danmark, svarer Listhaug.

Todelt helsevesen

Med dagens ordning er det bare de som har råd til behandling som kan kjøpe seg ut av helsekøene, argumenterer hun.

– Det er jo ikke et rettferdig system. Da får du et todelt helsevesen som Arbeiderpartiet påstår de ikke vil ha, men politikken de fører nettopp til at vi får det.

Listhaug sier hun vil ta med seg de danske pasientrettighetene inn i det pågående programarbeidet i Frp.

Read Entire Article