Klokken tikker for Harris: – Kort tid til offentliggjøring

1 month ago 34



Demokratenes valg av visepresidentkandidat blir trolig klart mandag, ifølge ekspertene.

20240729_Front
KORT VALGKAMP: Presidentvalget i USA skal avgjøres om kun noen måneder. Derfor haster det for Kamala Harris å få på plass en visepresidentkandidat. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Publisert 05.08.2024 15:31 Sist oppdatert 15 minutter siden

Etter at Kamala Harris ble med i presidentkappløpet for drøyt to uker siden, har det vært mye spenning knyttet til hvem hun vil velge som makker.

Harris-kampanjen har varslet at hun vil ha med seg visepresidentkandidaten sin på et valgkampmøte i Philadelphia på tirsdag. Altså om litt over tjuefire timer.

Eksperter TV 2 har snakket med, mener derfor at kandidaten kan bli offentliggjort allerede i dag. 

– Jeg tror den kommer i løpet av mandagen amerikansk tid. Det er grunn til å tro at beslutningen nå bare er timer unna offentliggjøring, sier Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke.

 Christian Roth Christensen / TV 2
USA-EKSPERT: Eirik Løkke, rådgiver i den liberale tankesmien Civita. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Haster

Å bestemme hvem som blir visepresidentkandidat, er en prosess som ofte tar flere måneder. Nå er det kun 91 dager til det amerikanske folket går til valgurnene i november. 

Flere framtredende demokrater har uttrykt bekymring for at Harris-kampanjen ikke har nok tid til å gjennomføre grundige bakgrunnssjekker av kandidatene, ifølge Politico.

TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen mener på sin side at det haster for Harris. 

– Det er ingen grunn til å vente noe lenger. Hun har vært litt usynlig som visepresident, og har heller ikke hatt et primærvalg å vise seg frem på. Alt rundt kampanjen hennes er nødt til å gå i lysets hastighet, sier han. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
MÅ KJAPPE SEG: USA-kommentator Eirik Bergesen mener at Kamala Harris må lande visepresidentkandidaten kjapt. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Dette er kandidatene

Nå ser det altså ut som letingen nærmer seg slutten.

En rekke amerikanske medier, deriblant Reuters, skriver at Harris gjennomførte en-til-en-intervjuer med tre toppkandidater i Washington D.C. denne helgen:

  • Josh Shapiro, guvernør i Pennsylvania
  • Mark Kelly, senator fra Arizona
  • Tim Walz, guvernør i Minnesota

– Det viktigste for Harris er at hun velger en kandidat som på kort varsel kan bidra til å styrke svakhetene hennes, særlig blant den hvite arbeiderklassen i vippestater, og at de har god kjemi, sier Eirik Løkke. 

Han mener alle tre hadde gjort seg godt som visepresident. 

– Faren for at hun velger feil her, tror jeg er lav, sier USA-eksperten. 

Klar favoritt

Likevel er det spesielt én av kandidatene som har pekt seg ut fra start.

Pennsylvania er den største av de såkalte «vippestatene», og regnes som avgjørende for både Harris og Trump å vinne for å bli president. 

Guvernør og tidligere advokat Josh Shapiro har derfor blitt trukket frem som en klar favoritt i amerikanske medier. At kunngjøringen skal skje nettopp i Philadelphia, den største byen i delstaten, blir også oppfattet som et signal.

Både Løkke og Bergesen holder også en knapp på Shapiro. 

– Han er en sterk kandidat og en populær guvernør i en viktig delstat. Shapiro er også en mer moderat og sentrumsorientert demokrat, sier Løkke. 

 Kevin Mohatt/Reuters
POPULÆR: Josh Shapiro ble valgt som guvernør i Pennsylvania for drøyt to år siden, og blir regnet for å være populær i den viktige vippestaten. Foto: Kevin Mohatt/Reuters

Eirik Bergesen tror at Shapiro også kan øke sjansen for valgseier i nabostatene Michigan og Wisconsin. 

– I tillegg er er guvernøren politisk dyktig og populær på tvers av partilinjene. I løpet av de siste ukene har man sett at han har en ganske skarp tunge også. Det skal mye til for at hun ikke velger ham, sier USA-kommentatoren. 

Shapiro er jødisk, og har tidligere blitt kritisert for å være på Israels side i Gaza-konflikten. Eirik Løkke tror ikke nødvendigvis at det bare er negativt. 

– Det kan gjøre ham mer populær enn motsatt, sier han. 

Buzz Lightyear

Eirik Bergesen mener at Arizona-senatoren Mark Kelly er nummer to på listen, og drar samtidig en sammenligning med en karakter fra filmserien «Toy Story».

– Mark Kelly er litt som Buzz Lightyear. Det er som om han kan fly, skyte lasere og har masse dippedutter samtidig, sier han. 

Bergesen trekker frem at Kelly er tidligere astronaut og jagerflypilot. Dessuten hører han til en viktig vippestat slik som Shapiro, og er skarp retorisk. 

– Han har markert seg lenge i grensespørsmålet. Det er et område der Harris ligger bak Trump på målingene. Sånt sett er det ikke feil å utnevne en militær Arizona-senator som grensegeneral, sier USA-kommentatoren. 

 KEVIN DIETSCH/Getty Images/AFP
ALTMULIGMANN: Den tidligere astronauten Mark Kelly har mange fordeler som visepresidentkandidat, ifølge Bergesen. Foto: KEVIN DIETSCH/Getty Images/AFP

Minnesota-guvernøren Tom Walz har derimot klart dårligst sjanser av de tre, ifølge Bergesen. 

– Walz er også en god retoriker, men jeg er litt redd for at han kan bli en ny Tim Kaine – en visepresidentkandidat som ingen husker, sier han. 

Tim Kaine, dersom du ikke husker det, var Hillary Clintons visepresidentkandidat under valget i 2016. 

– Den gangen gikk de litt i fellen med å velge en arketypisk hvit fyr, sier Bergesen. 

 Andrew Harnik/AP
«ARKETYPISK»: Tom Walz (i midten) vil trolig ikke skape nok engasjement som visepresidentkandidat, ifølge eksperten. Foto: Andrew Harnik/AP

Sannsynligvis en hvit mann

Dersom Harris vinner presidentvalget i november, blir hun USAs første kvinnelige president noensinne. Samt den første asiatisk-amerikanske.

Derfor vekker det oppsikt at tilsynelatende alle ønskevalgene til visepresidentrollen er hvite menn over 50 år. 

– Må Harris velge en hvit mann for å vinne fram? 

– Hun må ikke, men hun kommer til å gjøre det, svarer Erik Løkke. 

Det som er felles for de nevnte kandidatene, er at de har større appell blant hvit arbeiderklasse enn det Kamala Harris har selv, ifølge USA-eksperten. 

– Men viktigere enn at de er hvite menn, er at de er gode kandidater, sier han.

Eirik Bergesen er enig at det trolig er den beste kandidaten som blir valgt – men mener det er mer uavhengig av etnisitet og kjønn. 

– Det å snakke om kvoterte mangfoldskandidater er mer en selskapslek som kommentatorer og journalister begir seg ut på, sier han. 

USA-kommentatoren viser til at både Michigan-guvernør Gretchen Whitmer og samferdselsministeren Pete Butiggieg er gode kandidater. Sistnevnte er åpent homofil. 

– Hvis de mener at Whitmer eller Buttigieg er den beste kandidaten, så faller valget på det. Det er jeg trygg på. 

Selv om han også mener at Gretchen Whitmer er en god kandidat, tror Eirik Løkke at det vil være «gambling» å gå for to kvinnelige kandidater samtidig. 

– Samtidig er det jo en tid for gambling nå, sier han. 

Read Entire Article