Kloakken flyter i gatene. Nå blomstrer en nesten utryddet sykdom opp igjen.

1 month ago 33



Alle israelske soldater som sendes til Gaza skal heretter vaksineres mot polio, bekrefter den israelske hæren. De israelske angrepene har ødelagt avløpssystemet, og kloakken renner i gatene.

Fordrevne palestinere passerer en dam av kloakk i Khan Younis 4. juli Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Publisert: 21.07.2024 15:42

Kortversjonen

Det er funnet høye konsentrasjoner av poliovirus i vann i Gaza. Der lever 90 prosent av innbyggerne som flyktninger i overfylte teltleirer med kloakk flytende mellom de provisoriske teltene.

Massiv israelsk bombing av Gazastripen siden oktober har ødelagt boliger og mesteparten av infrastrukturen. Det mangler rent vann, toaletter og et fungerte klokk- og avløpssystem.

Poliorisikoen bekymrer også den israelske hæren. Nå frykter de at soldatene som opererer på Gazastripen, skal bli smittet, skriver avisen Haaretz. Soldatene skal derfor vaksineres.

To barn på jakt etter vann fotografert i Deir al-Balah 20. juni. Foto: AP / NTB

Verdens helseorganisasjon (WHO) anser også at det nå er høy risiko for spredning av polio i Gaza. Dettekan få alvorlige følger for gravide og føre til misdannelser hos fostrene de bærer på.

Vaksiner og bedre leveforhold gjør at polio nærmest er blitt utryddet i store deler av verden. Unntaket er Gaza. Her er situasjonen nå så kritisk at sykdommen blomster opp igjen. Viruset angriper celler i ryggmargen og kan gi lammelser. Barn under fem år er spesielt utsatt.

På Gazastripen flyter søppelet fritt. Mangel på det meste gjør at mange leter i søppelet på jakt etter mat eller brukbare gjenstander. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

De 2,4 millionene som bor på den 365 kvadratkilometer store Gazastripen, har heller ikke mulighet for å flykte til et tryggere sted. Alle grensene er stengt og kystlinjen er under israelsk kontroll.

WHO sier at de for øyeblikket jobber med å planlegge hvordan poliotrusselen på Gaza kan håndteres.

Den israelske hæren oppfordrer landets soldater til å være nøye med den personlige hygienen i Gaza, samt være på vakt mot symptomer på smitte.

Det understrekes også at soldatene bare må drikke medbrakt vann når de er på Gazastripen.

Read Entire Article