Storbyene sliter med å huse studentene. Rådet til dem som nå vurderer å skifte studieplass i siste liten er likevel klart.

Publisert 30.06.2025 22:07 Sist oppdatert 50 minutter siden
Juli er viktig i et akademisk år.
I løpet av måneden skal studentene både få tilbud om studieplass, få muligheten til å søke ledige plasser og få siste frist til å svare på tilbud.
Men allerede ved midnatt, natt til tirsdag, må man som fersk student ta et avgjørende valg: Det er nemlig siste frist for å endre på prioriteringslisten for skoleplasser.
Da kan mer enn bare fag bli utslagsgivende i studievalget.
Forbereder kriseløsning
For utleiemarkedet i de største byene er svært presset, og situasjonen er særlig vanskelig for studenter.
Halvannen måned før studiestart står 4300 studenter på venteliste for bolig i Bergen.
Det er en økning på 800 fra samme tid i fjor.
– Tilbudet med sovesal på Fantoft vil bli dimensjonert opp, og vi forventer at det blir minst like mange der i år som i fjor, forteller styreleder Sjur Selsvik i studentsamskipnaden Sammen.
– Burde studenter tenke seg om før de setter studier i Bergen på førsteplass i prioriteringslisten?

– Det er et stort varsku at det er legitimt å stille det spørsmålet. Men jeg kan ikke med god samvittighet ikke anbefale å studere her, svarer Selsvik, som varmt anbefaler byen til høstens studentkull.
– Følg interessen
Mange ender opp med løsninger i det private markedet, selv om boligen kan være lenger unna, dyrere eller av lavere kvalitet enn man først så for seg.
Selsvik råder studenter til å ikke trekke seg fra ventelisten, selv om den er lang.
– Følg interessen og det du har lyst til. Livet er fryktelig langt, så studietiden bør være skikkelig gøy.

Også studenter i hovedstaden opplever hard kamp om hver boligplass.
Boligdirektør i samskipnaden i Oslo, Håvard Staff Brenno, har flere klare råd til dem som sliter med å finne sted å bo.
– Søk studentbolig så tidlig som mulig. Du trenger ikke å ha bekreftet studieplass for å søke studentbolig, og det er mulig å ombestemme seg senere.
– Legg inn søknad på flere boligtyper, da dette øker sannsynligheten for å få et tilbud.
– Mange studenter søker bolig med innflytting i august, men det kan være lettere å få plass om du er fleksibel med tidspunkt.
Garanterer plass
Men om du fremdeles ikke har blitt enig med seg selv om hvor du vil studere og frykter for å finne et hjem i tide, kommer det en åpen invitasjon fra vestlandsbygda Volda.
Der er situasjonen en helt annen.
– Alle som velger å studere i Volda er garantert plass å bo fra de starter. Det er både gjennom samskipnaden og et stort og godt innarbeidet privatmarked, sier direktør i Studentsamskipnaden i Volda, Rune Aasen.

Han er likevel klar på at det ikke er boligsituasjonen som skal styre studievalget, men vil gjerne selge inn Volda som førsteplass på prioriteringslisten.
– Jeg tror folk søker ut fra studietilbudet de er ute etter og som de ønsker å gå. Det skal være «pri en». Så har du alt det med tingene rundt studiet, som bolig og et kompakt og intimt studiemiljø, som vi har i Volda. Er du interessert i fjell og fjellsport, så bor du her midt i smørøyet.
Kan si fra seg boligen
I Trondheim oppfordres studentene til å ha is i magen.
Selv om studentboligene allerede er fullbooket, regner samskipnaden med å få 100–150 ledige boliger etter at svarene fra Samordna opptak er klare.
– Om man signerer kontrakt hos oss, men likevel ikke skulle komme inn på studiet, kan man si fra seg boligen uten oppsigelsestid, om man gir beskjed med det samme, sier Tina Landfastøien, leder for boligutleie ved Studentsamskipnaden i Trondheim.
Et nytt håp
Om du ikke ender opp med å komme inn på drømmestudiet, er likevel ikke alt håp ute.
Den 19. juli publiserer nemlig Samordna opptak oversikten over ledige studieplasser, som du allerede kan søke på dagen etter.
Samme dag, altså 20. juli, får tusenvis av førstegangsstudenter beskjed om de har kommet inn på drømmestudiet eller ikke.