Kjerkol presser Støre om ny abortlov: – Ikke noe å vente med

2 weeks ago 23



SEIERSRUS: Så glade blir Ingvild Kjerkol (Ap) og Marte Mjøs Persen (Ap) når den nye abortloven kommer. Foto: Helge Mikalsen / VG

Abortloven har blitt utsatt til høsten. Helt unødvendig, mener tidligere helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

torsdag 2. mai kl. 17:10

Kortversjonen

  • Abortloven er utsatt til høsten. Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), Marte Mjøs Persen (Ap) og Anette Trettebergstuen (Ap) mener dette er unødvendig.
  • Det er ventet at den nye loven har en grense for selvbestemt abort på 18 uker. I dag er grensen 12 uker.
  • De aller fleste tar abort før uke 12, og nesten alle som søker abort mellom uke 12 og uke 18 får ja i nemnd.
  • Grunnlaget for loven er rapporten fra Abortutvalget, som kom i desember. Flertallet i utvalget støtter en ny grensen på 12 uker.

Den tidligere helseministeren er tilbake på Stortinget. Sammen med Ap-kollega og stortingsrepresentant Marte Mjøs Persen har hun en klar beskjed til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Jan Christian Vestre (Ap):

– Vi er utålmodige.

På Aps landsmøte i 2019 kjempet Kjerkol og Mjøs for at Ap skulle støtte å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker – og tapte. På landsmøtet to år senere forsøkte de igjen – og vant.

Denne våren skulle Kjerkol legge frem forslaget til ny abortlov. Så måtte hun gå av.

FIKK SPARKEN: Støre vraket Kjerkol som helseminister etter fuskesaken. Foto: Gisle Oddstad / VG

Kontrabeskjed

Dette intervjuet ble gjort tirsdag 30. april. Da var ståa at Støre varslet en ny abortlov før sommeren, mens helseminister Vestre ikke ville love dette.

– Jeg er glad for at det kommer snart. Statsministeren har sagt at den kommer i løpet av våren. Det er ikke noe å vente med, sa Kjerkol.

Hun vil ikke avsløre hvor klart lovforslaget var før hun ble vraket. Men hverken Kjerkol eller Mjøs Persen mener helseministerbyttet burde forsinke arbeidet.

– Er det statsministeren eller helseministeren som har rett her?

– Min erfaring er jo at statsministeren pleier å få det som han vil, sa Kjerkol.

Men 1. mai kom kontrabeskjeden: Støre og Vestre sa til TV 2 at de utsetter loven til høsten.

– Stortinget bør få begynne å jobbe med den nye abortloven, sier Kjerkol til VG.

OMBESTEMTE SEG: Først lovet Støre ny abortlov før sommeren. Men arbeidernes dag ga han beskjed om at den er utsatt til høsten. Her på 1. mai-feiring i Torsnes i Østfold. Foto: Thomas Andersen / NTB

– En lang marsj

Det har skjedd mye siden nederlaget på landsmøtet i 2019.

– Nå er det flertall for en ny abortlov. Det er historisk, sier Kjerkol.

VG og NRK skrev tidligere i vår at flere Frp-representanter vil gå for en ny 18-ukersgrense. De sikrer Kjerkol flertall for en ny abortgrense.

– Jeg er veldig glad for at mannfolkene i Frp avklarte sitt syn, sier hun.

– Det er nå flertall, og jeg tror det kommer til å vokse.

ETTERFØLGEREN: Kjerkol ga Vestre nøkkelkortet til Helsedepartementet – og Abortutvalgets rapport. Foto: Lise Åserud / NTB

På landsmøtet i 2019 advarte tidligere Ap-leder, statsminister, landsmoder og abortforkjemper Gro Harlem Brundtland mot å utvide abortgrensen. Denne våren snudde hun – og sa til VG at det er på høy tid.

– Det har vært en lang marsj. Og nå blir det virkelighet, sier Kjerkol.

– Nå skjønner alle at dette handler om kvinners selvbestemmelse. Det handler om at vårt moralske kompass på ingen måte er noe dårligere enn en leges, sier Mjøs Persen.

HISTORISK SUS: I 1978 fikk norske kvinner rett til selvbestemt abort. På den tiden hadde Stortinget to kammer: Odelstinget og Lagtinget. I dag blir Lagtingssalen brukt til omvisninger for skoleelever – og til å ta bilder av politikere som ønsker en ny abortlov i salen der den forrige ble vedtatt. Foto: Helge Mikalsen / VG

Kvinnefall

Tre av Ap-kvinnene som har jobbet ivrigst for ny abortlov er nå ute av regjering:

  • Anette Trettebergstuen gikk av som kulturminister i juni 2023. Årsaken var at hun hadde gitt verv til venner. Hun er også leder i Aps kvinne
  • Marte Mjøs Persen ble byttet ut som arbeidsminister i oktober 2023, da Støre gjorde flere endringer i regjeringen.
  • Ingvild Kjerkol måtte gå av som helseminister i april etter å ha blitt felt for fusk på masteroppgaven.

– En moderne lov som legger til grunn at kvinnene vet best selv, ikke staten, er overmoden. Det har sterk støtte i befolkningen og burde være en selvfølge, sier Trettebergstuen til VG.

KVINNETOPP: Anette Trettebergstuen er leder av Aps kvinnenettverk, som har jobbet for endring i abortloven lenge. Her med statsminister Støre på landsstyremøte i starten av april. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun mener Norge bør være et fyrtårn for kvinners rettigheter – i en verden der mange kvinner får stadig mindre kontroll over egen kropp.

– Høringen er over, det er ikke noe å vente på. Et slikt lovforslag bør søke bred støtte i Stortinget, og samtidig vedtas slik at det blir gjeldende fra 1. januar 2025, sier hun.

Hva er abortloven?

Abortloven bestemmer reglene for når og hvordan kvinner i Norge kan velge å avbryte et svangerskap. Nå diskuteres det om å endre loven slik at kvinner kan bestemme dette selv opp til 18 uker, i stedet for 12 uker som det er nå. De aller fleste tar abort før uke 12, og nesten alle som søker abort mellom uke 12 og uke 18 får ja i nemnd.

Hvorfor nå?

Før jul leverte Abortutvalget sin rapport – og sine forslag til ny lov. Alle i utvalget var enige om at det trengs en ny og moderne lov. De mener den vi har nå er utdatert.

Blir det ny abortlov?

Først må regjeringen foreslå loven. Det skulle skje før sommeren, men er nå utsatt til høsten. Trolig vil enten Sp eller enkeltstatsråder fra Sp ta ut dissens, som betyr at de markerer at de ikke støtter lovforslaget. Det er nå et flertall på Stortinget som støtter en endring av abortloven: I tillegg til Ap, SV, Rødt, Venstre og MDG, støtter enkeltrepresentanter fra Frp og Sp en ny grense på 18 uker.

– Sterkt å få være med på

Kjerkol og Mjøs Persen synes begge det er stort å være blant de 169 som kan få stemme over en ny abortlov.

– Dette er min første uke tilbake på jobb. Marte og jeg har gledet oss til å få loven til behandling. Jeg skulle selvsagt gjerne ha lagt frem loven, det tror jeg alle skjønner. Men jeg føler meg privilegert som får lov til å være med på å stemme over den i nasjonalforsamlingen, sier Kjerkol.

– Det har vært en veldig viktig sak for oss gjennom mange år og landsmøter i Ap. Vi har flyttet standpunkt i partiet, og fått lov til å være med å påvirke i regjering. Nå sitter vi begge på Stortinget og skal få lov til å stemme for loven, sier Mjøs Persen og fortsetter:

– Jeg synes det er sterkt å få være med på.

Read Entire Article