Kjenner du mer enn fire unge jenter?

2 days ago 10



Kjenner du mer enn fire unge jenter? Da er det sannsynlig at minst én av dem har blitt forsøkt voldtatt eller voldtatt.

Constance Wintherbo skriver om voldtektsproblematikk. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

En fersk Nova-rapport viser at 25% av jenter på vg3 i videregående skole har opplevd en «grov seksuell krenkelse». Rapporten definerer krenkelsene som å enten bli tvunget eller truet til samleie, eller å bli forsøkt tvunget eller truet til samleie.

Norge har ikke samtykkelov, så ordet voldtekt blir ikke brukt, men jeg foretrekker å kalle en spade for en spade: 25% av jenter i videregående skole har enten blitt, eller nesten blitt voldtatt.

Tallene er rystende. Selvfølgelig må vi gjøre noe, så hva gjør vi?

Som jente vet jeg at russetiden er en periode med forhøyet risiko for at jeg eller andre blir voldtatt.

Da jeg var russ i vår, fikk vi besøk på skolen av en organisasjon som jobber med forebygging av seksuelle overgrep. De holdt et obligatorisk foredrag om hva voldtekt er.

Hvordan tror du det føles å bli tvunget til et foredrag som går i detalj om hva voldtekt er, hvis du selv har blitt voldtatt? I foredraget fikk vi se videoer som skulle fremstille voldtekt og fikk høre om ekte voldtektshistorier. Vi var selvfølgelig så «heldige» at vi kunne se vekk om det var sterke inntrykk.

Hvem i alle dager var det som tenkte at det beste skolen kan gjøre for disse voldsomme voldtektstallene er å tvinge på oss et informativt foredrag som kan være triggende fra start til slutt, for rundt 25 prosent av jentene?

Jeg trenger ikke et foredrag for å vite hva voldtekt er. Allerede da jeg var 14 år, visste jeg om andre på min alder som opplevde dette. Nå er jeg 20, og hvert år har jeg hørt om flere.

Disse jentene trenger ikke dette foredraget. Dette er ting som må formidles til mye, mye yngre mennesker.

Voldtektsmenn kommer ikke til å endres gjennom ett enkelt foredrag når de er 19, og antageligvis allerede seksuelt aktive. Dette er noe som må skje mye tidligere, på en hensynsfull måte. Hvis en 14-åring kan bli voldtatt, må dette inn i skolesystemet før de fyller 14.

Problemet er ikke at foredraget ble holdt, problemet er at det ble holdt for sent.

Read Entire Article