Kjendishvalen Hvaldimir er død

2 weeks ago 9



Det bekrefter forsker Sebastian Strand fra Marine Mind, som har jobbet med hvalen i en årrekke.

– Vi fant dessverre Hvaldimir flytende i sjøen. Han har gått bort, men det er ikke umiddelbart tydelig hva dødsårsaken er, sier Strand til NRK.

– Det er ikke noen ytre skader som gir noe indikasjon på hva som har skjedd?

– Det er tidlig å si fortsatt. Men det ser ut som det i hovedsak er ytre skader fra fugl og sånn. Vi gjør det vi kan før vi finner ut hva som har skjedd.

– Vi gjør det vi kan for å sikre at kadaveret blir tatt godt vare på, sånn at vi kan få gjort en nekropsi og finne svar.

NRK har vært i kontakt med Fiskeridirektoratet som har fått tips om det samme.

Hvithvalen er avbildet hengende i en kran ved Risavika havn i Sola kommune.

Hvaldimir er død og henger i en kran

Foto: Ole Elias Huse

Strand har jobbet med Hvaldimir i tre år. Han sier dødsfallet er tungt.

– Det er jo helt grusomt. Han var tilsynelatende i god tilstand, så sant som i går. Så vi må bare finne ut hva som kan ha skjedd her.

På svøm fra Russland

Kjendishvalen ble først oppdaget av fiskere utenfor Ingøy i Finnmark i 2019. Han var iført stramt seletøy og kom trolig fra fangenskap i Russland. Han ble blant annet anklaget for å være en russisk spion, mens andre mente han var en terapihval. Oppdagelsen fikk internasjonal oppmerksomhet.

Hvalen viste seg å være tam og kontaktsøkende ovenfor mennesker. Lokalbefolkningen gav den navnet Hvaldimir.

Siden har han blitt flittig fulgt av det norske folk på sin ferd sørover i det ganske land. I mai 2023 ble han observert i Stavanger, og i november var han å finne i Lysefjorden.

Skulle flyttes nordover

Organisasjonen One Whale har jobbet med å få flytte Hvaldimir nordover i lengre tid. De fikk først avslag på å flytte ham til Svalbard, men i juli godkjente Fiskeridirektoratet å hente hvalen til Varangerfjorden i Finnmark.

Flere forskere har imidlertid vært kritiske til avgjørelsen, og argumentert for at flyttinga vil være risikabel for hvalens velferd.

Publisert 31.08.2024, kl. 16.02 Oppdatert 31.08.2024, kl. 16.29

Read Entire Article