Kaskhstan balanserer mellom Russland og Vesten. Nå er Tysklands leder på frierferd.

2 days ago 10



Kasakhstan anklages for å omgå sanksjonene mot Russland. Tysklands forbundskansler tilbyr Kasakhstan å handle med dem i stedet.

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev tok imot Olaf Scholz. Foto: Kazakhstan's Presidential Press Office via AP/NTB

Publisert: 17.09.2024 00:08

Kortversjonen

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz er på reise i Sentral-AsiaSentral-Asia"Det er vanlig, for eksempel i internasjonal statistikk, å regne Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan som hørende til Sentral-Asia i økonomisk og politisk forstand", skriver Store norske leksikon. . Et viktig mål er å øke handelen med Kasakhstan.

– Jeg er takknemlig for den tillitsfulle dialogen mellom oss. Gjennom denne ønsker vi å forhindre at handel mellom oss blir misbrukt til å omgå sanksjoner, sa Scholz.

Etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina innførte flere vestlige land omfattende sanksjoner mot Russland. Men Russland søkte omveier.

Kasakhstan er blant landene som er blitt anklaget for å bistå Russland med å omgå sanksjonene.

The Economist har tidligere skrevet om hvordan Kasakhstans eksport tredoblet seg etter at EU forbød europeiske teknologileverandører å selge til Russland.

Også flere kilder Reuters har snakket med, forteller om russiske selskaper som forsøker å omgå sanksjonene ved å importere via Kasakhstan.

Under besøket til Kasakhstan ble Scholz oppfordret til å gi opp tanken om at Russland kan bli beseiret på slagmarken.

Scholz svarte ifølge Reuters at Tyskland kommer til å fortsette å støtte Ukraina, men at det er nødvendig å utforske muligheter for en «fredelig utvikling».

– Det er tilfellet og vil forbli slik, slik at landet kan forsvare seg selv og beskytte sin integritet og suverenitet, sa han.

Kassym-Jomart Tokajev og Olaf Scholz inspiserte et æreskompani. Foto: Kazakhstan's Presidential Press Office via AP/NB

Motvekt mot Russland og Kina

Jakub M. Godzimirski er forsker ved Russlandavdelingen til Nupi. Han sier at importvarer ved flere tilfeller ender opp i Russland. At samarbeidet med Kasakhstan kan by på utfordringer, er derfor kjent for Tyskland, sier forskeren.

Godzimirski trekker likevel frem tre momenter som kan forklare Tysklands plan:

  1. Tysk økonomi er rettet mot eksportmarkedet. Etter krigen i Ukraina har Tyskland mistet tilgang på flere markeder. Derfor må de finne noen som kan kjøpe det de tidligere eksporterte til Russland.
  2. Bygge relasjoner med naboene. Kasakhstan kan forsyne Tyskland og Europa med energiressurser. Landet er en av de største produsentene av olje og gass.
  3. Motvekt mot Russland. Tyskland prøver å støtte regimer i Sentral-Asia som kan danne en motvekt mot Russland. Tyskland konkurrerer også med Kina, som etablerer seg i området.

– En kamp mot vindmøller

Kasakhstanske myndigheter har også et ønske om å knytte bånd til andre land enn Russland og Kina, legger Godzimirski til.

– Det kasakhstanske samfunnet er fortsatt preget av den sovjetiske arven. Når Russland er villig til å betale mer, vil det nok likevel være noen som er villig til å se gjennom fingrene.

Han tror derfor ikke at Tysklands ønske om samarbeid handler om å hindre at eksporterte varer havner i Russland.

– Det er vanskelig å sette i gang tiltak som hindrer at varer ender opp i Russland. Russland og Kasakhstan deler en av de lengste grensene i verden. Det å frakte varer over grensen er ikke et problem.

Godzimirski sier at Tyskland derfor gjør lurt i å heller satse på å eksportere ting som ikke er attraktive for Russland.

– Det er på mange måter en kamp mot vindmøller, sier Godzimirski.

Sår tvil om sanksjoner

Som tidligere sovjetrepublikk har Kasakhstan tette økonomiske bånd til Russland. Fortsatt er Russland landets viktigste handelspartner.

I august ble handelsminister og visestatsminister Serik Zhumangarin intervjuet av Bloomberg.

Han sa at Kasakhstan ikke «blindt vil følge sanksjonene» som det internasjonale fellesskapet vedtar.

– Vi vil ikke akseptere at våre egne bedrifter stenges ute fra handel, sa han.

Den ukrainske avisen Kyiv Independent skrev nylig at Kasakhstan har en vanskelig balansegang mellom kravene fra det internasjonale samfunnet og naboen i nord. Krigen og sanksjonene mot Russland gjør livet vanskelig for eksportører av kasakhstanske varer. Tidligere gikk eksporten via russiske havner. Nå må de finne andre veier til markedet.

Read Entire Article