Saken oppsummert
- Bølehøgda skole i Skien risikerte å bli sammenslått, noe som skapte stor uro blant foreldre til barn som trenger ekstra oppfølging.
- Sirius-avdelingen ved skolen tilbyr tilpasset undervisning for barn med blant annet downs syndrom og autisme, og integrerer dem delvis med andre elever.
- Foreldre var bekymret for barnas velferd og mulige negative konsekvenser av en sammenslåing, og oppfordret politikerne til å bevare skolen.
- Høyres gruppeleder, Helene Røsholt, forsikrer at målet er å beholde Sirius-elevene i ordinærskolen, og flytte dem til Buer skole etter oppussing.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Det er friminutt på Bølehøgda skole i Skien. På parkeringsplassen står Håkon Hamberg Riddervold og Eirin Løberg klare. Begge to har barn med behov for ekstra oppfølging.
På torsdag ble det avgjort at skolen skulle bli slått sammen med en annen. Riddervold, som også er foreldrerepresentant for Sirius-avdelingen, forteller til TV 2 at de tar politikerne sin beslutning til etterretning.
– Vi i aksjonsgruppa ønsker større utredning og bedre svar på hvordan de har konsekvensutredet alle saker.
– Det er mange utredninger og beslutninger som skal på plass før eventuelt spaden settes i jorda og beslutningen om sammenslåing er endelig.
Slutt for Bølehøgda
På torsdag ble skjebnen til Bølehøgda barneskole avgjort. Skolen skal bli sammenslått, og flere foreldre var fortvilte forkant.
– Vi kommer også til å få ei jente som er frustrert og bruker masse tid. Hun kommer til å være kjempesliten. I verste fall får et par av diagnosene hennes en økning i situasjon, forteller Riddervold til TV 2 dagen før sammenslåingen ble et faktum.
– Skal jeg være ærlig, er jeg redd for at enten meg eller min kone må ta oss fri fra jobb i flere måneder for å være tilgjengelige. Hun klarer kanskje bare en time eller to, og så må vi hente.
– Vanskelig å akseptere
Bølehøgda skole har nemlig et tilbud kalt Sirius. Det er for barn med utfordringer som for eksempel downs syndrom, autisme eller cerebral parese.
Sirius-avdelingen gjør det blant annet mulig å delta i noe vanlig undervisning og friminutt med de andre barna, så langt det lar seg gjøre.
Riddervold sin datter er 15 år og er en del av Sirius. Hun har en klar oppfordring til politikerne.
– Dere må skjerpe dere og ikke legge ned skolen. Hvis ikke blir jeg lei meg, sier datteren, Pernille Hamberg Riddervold.
Håkon Hamberg Riddervold forteller at han har forståelse for at det er et økonomisk aspekt.
– Jeg har respekt for at kommunene må ta grep og kanskje gjøre økonomiske tiltak, sier han.
Det han trekker frem som gjør sammenslåingen vanskelig å akseptere, er at det går ut over barn i en tidlig fase av livet, og at han mener avgjørelsen ikke er tenkt godt nok igjennom.
– Denne muligheten til å møte likesinnede, men også vanlige barn er helt unik. Det gir oss en følelse og opplevelse av at barna våre vokser på det. De blir mer forberedt på å komme ut i hverdagen.
Vil ivareta Sirius
Helene Røsholt er posisjonsleder og gruppeleder for Høyre i kommunen. Hun mener noe må gjøres for å bedre det faglige tilbudet.
– Sånn det er nå, er det elever som kanskje hadde hatt behov for en plass på Sirius, men som sitter i en klasse med en lærer. Vi tror de strukturelle endringene vil gjøre det bedre for alle enkeltelever i Skien-skolen.
Vil gå 900.000 i pluss
Regnestykket fra posisjonen i Skien gjør at de totalt vil gå 900.000 kroner i pluss. Regnestykket ser slik ut:
Innsparing: Stillinger og kompetanse overføres til ordinære skoler. Samorganisering gir en reduksjon på leder/administrative årsverk og noe reduksjon av FDV kostnader.
Endringene frigjør 11 lærere og 8 fagarbeidere. Kompetansen de ansatte har skal brukes strategisk og målrettet i skolene.
Ved spesialskolene er det tenkt en reduksjon av elevtall fra 90 til 75, men ingen av elevene sin i dag har plass i en spesialavdeling vil miste sin plass.
- Samlet effekt drift alle tiltak i LDIP (oppvekst) 32,6 millioner kroner
- Samlet investering (Klyve, Buer, Gimsøy, ny sentrumsbarnehage) 877 millioner kroner
- Salg av Bølehøgda 38 millioner kroner
- Bølehøgda (effektivisering drift, isolert) 4,5 millioner kroner
- Årlige renter og avdrag (investering Buer) -3,6 millioner kroner
Netto besparelse: 900.000 kroner
Tidligere har et av forslagene fra Skien vært å overføre Sirius-elevene til Enggrav skole. Dette er en skole for elever som er multihandikappet.
– Det er vårt primære mål i posisjonen at Sirius-elevene og Bølehøgda-elevene fortsatt skal være i ordinærskolen sammen, men da på Buer.
– Betyr det at det er usikkert om det blir noe av, men at det er målet deres, eller er det helt garantert?
– Det er vårt største ønske og primære mål, og det skal posisjonen jobbe for at vi skal få til. Forprosjektet hvor også berørte parter involveres, vil vise hvordan det blir til slutt.
Hun opplyser om at en elev på Sirius vil fortsette å være der den er nå på Bølehøgda frem til Buer er ferdig bygget ut og pusset opp.
– Ville fått store konsekvenser
Eirin Løberg har en datter med autisme. Begge setter stor pris på skolen sånn den er lagt opp i dag.
– At barn med spesielle utfordringer er under samme tak og kan dele hverdag med normalskolen er superviktig, sier Løberg til TV 2.
For familien til Løberg har ikke sammenslåingen noe å si, siden datteren Mathea skal begynne på ungdomsskolen til neste år.
– Men om det hadde skjedd for to år siden, hadde det fått store konsekvenser for oss. Mathea hadde blitt mye sliten, fordi det er uforutsigbart.
Løberg utdyper at hun forstår det økonomiske aspektet, men savner at det blir sett på flere løsninger.
– Man kan ikke ta fra de som har det vanskeligst.
Hun trekker frem at skolen har bygget opp en unik kompetanse over lang tid. Hun mener det ikke er gitt at denne kompetansen kan flyttes over til et annet sted.
Mathea Løberg har forberedt et dikt om skolesammenslåingen.
– (...) Politiker, du tror du vet bedre enn andre hva skolen må forandre. Men ikke alle tåler forandringer. Det kan lede til negative handlinger. Ikke alle forandringer er gode. Tenk på oss, og bruk hodet. Lærerne og elevene vet best. Det er vi som gjør skolen til en fest.