Våpenhvilen:
WASHINGTON D.C. /TEL AVIV (TV 2): – Vi vet ikke hva slags helsetilstand han er i, sier Jonathan Dekel-Chen om sønnen som ble tatt som gissel av Hamas.
Publisert 19.01.2025 23:30 Sist oppdatert 27 minutter siden
Over hele verden fulgte folk med da de første israelske gislene søndag ble løslatt av Hamas.
I Tel Aviv møtte TV 2 en israeler som kritiserer Norge for å ha valgt side i konflikten.
Og i Washington D.C. møtte TV 2 faren til en av gislene som skal løslates i løpet av de 42 første dagene.
– Han skal være en del av den første fasen med gisselløslatelse. Det er det vi vet, sier Jonathan Dekel-Chen om sønnen.
Flere familiemedlemmer av gislene holdt søndag en pressekonferanse på National Mall, hvor Trump skulle hatt innsettelse påfølgende mandag før den ble flyttet innendørs.
Roser Biden og Trump
– Vi vet ikke hva slags helsetilstand han er i, og har ikke fått noen livstegn fra ham siden desember 2023, sier faren om sønnen Sagui.
– Ingen vet noe om helsetilstanden til noen av gislene, fordi Hamas ikke tillot Røde Kors eller Røde Halvmåne å undersøke gislene etter at de ble kidnappet, sier Dekel-Chen.
Han sier at familien har fått enestående hjelp fra Biden-administrasjonen helt siden oktober 2023, da Hamas angrep Israel.
– Etter valget har ansatte i Trump-administrasjonen hatt uformell kontakt med oss, og helt klart holdt prosessen i gang, sier Jonathan Dekel-Chen.
De tre israelske gislene som skulle løslates søndag, er brakt hjem. Kvinnene ble hentet av Røde Kors inne på Gazastripen.
De tre kvinnene hadde vært fanget i Gaza i over 15 måneder. Det er anslått at 91 gisler fremdeles befinner seg på Gazastripen.
– Jeg er overlykkelig på familienes vegne, sier Jonathan Dekel-Chen til TV 2.
Jobbet i Norge
Flere steder i Israel, deriblant i Tel Aviv, hadde store folkemengder samlet seg. Flere tusen hadde møtt opp i Tel Aviv, og fulgte fangeutvekslingen på storskjerm.
En av dem TV 2 møtte i Tel Aviv søndag kveld, var Lior, som er gift med en norsk kvinne og har jobbet i Norge.
– Vi studerte medisin i Ungarn, og begynte karrierene våre i Norge, sier Lior, som jobber som barnelege.
Det har vært sterke følelser etter at våpenhvilen trådte i kraft, forteller han.
– Vi har grått hele dagen, fra da vi fikk vite at de tre unge kvinnene skulle løslates. Men vi er veldig bekymret for at ikke alle kommer hjem, sier han.
– Norge har valgt feil side
– Alle gisler skal løslates. Vi skal komme videre i livene våre, som stoppet helt 7. oktober 2023.
Tiden etter Hamas-angrepet mot Israel oppsummerer han som «et helvete».
– Vi var veldig bekymret for at noe galt skulle skje, men vi kunne ikke forestille oss hva det ville være. Det var en dag som endret livene våre. Vi har vært vitne til grusomheter som vi ikke kunne se for oss, og tror ikke nødvendigvis på fred lenger, sier Lior.
– Hvordan synes du Norges støtte til Israel har vært?
– Norge har valgt feil side, helt fra starten av konflikten. Det norske utenriksdepartementet ville ikke at Kongehuset skulle kondolere Israel etter angrepet. Vi er veldig skuffet over denne holdningen, og vi er også skuffet fordi vi mener at norske medier også bidrar til et veldig ensidig bilde av Israel, sier Lior til TV 2.
TV 2 har bedt Utenriksdepartementet om en kommentar.