For 80 år siden fikk 14 år gamle John beskjeden: «Mr Morgan sier at krigen er over!». Da brøt millionbyen ut i jubelrus.

Publisert 08.05.2025 12:22
John Goldsmith var for ung til å kjempe i andre verdenskrig, men han husker rasjoneringen, mørkleggingen og bombene som ødela nabolaget hans i Øst-London.
Og han husker festen da freden vendte tilbake til Europa.
Kirkeklokkene ringte over hele byen, bål ble tent og lyden av trommer runget gjennom Piccadilly Circus da folk strømmet til for å feire de alliertes seier over Nazi-Tyskland.

For en 14 år gammel gutt betydde 8. mai 1945 også slutten på kjedsomheten med krigsregler og restriksjoner.
– Det var en stor kontrast. Plutselig frihet! Å tulle rundt. Å gjøre alle slags ting som man ikke fikk gjøre under krigen, sier Goldsmith til nyhetsbyrået AP.
Han er nå 94 år gammel og må kjempe mot tårene under intervjuet.

Seiersdagen i Europa var ikke bare en lettelse for London. Anslagsvis 30.000 sivile ble drept i bomberaid og rakettangrep gjennom krigen.
Det var også en tid for å se frem til trygg hjemkomst for ektemenn, sønner, brødre – og søstre – som tjenestegjorde i utlandet, og å håpe at livet som ble satt på vent i 1939 snart kunne vende tilbake til det normale.
Statsminister Winston Churchill fanget stemningen i nasjonen da han kunngjorde seieren klokken 15 den 8. mai.

«Mine kjære venner, dette er deres time. Dette er ikke seieren til et parti eller en klasse. Det er en seier for den store britiske nasjonen som helhet».
For Goldsmith er det viktig at folk husker dette budskapet etter at hans egen generasjon er borte.
Som pensjonert arkitekt og amatørkunstner har han lenge underholdt familien med historier fra barndommen i Bow-nabolaget i Øst-London.

Etter litt overtalelse fra kona Margaret, begynte han nylig å skissere scenene slik at andre kunne se hva han opplevde.
Øst-London betalte en høy pris under krigen. Tusenvis av hjem, skoler og bedrifter ble lagt i ruiner da nazistiske bombefly hamret dokker og lagerbygninger langs Themsen under angrepet som ble kjent som Blitzen.
Goldsmiths tegninger fanger dagen Blitzen begynte, med nazistiske bombefly som fylte luften og branner som gjorde nattehimmelen rødglødende.
Det er også gangen en cricketkamp ble avbrutt da et bombefly suste over hodet.
80 år senere holder Goldsmith tilbake tårene når han husker øyeblikket han hørte at nazistene hadde overgitt seg.
Han og vennene spilte fotball med en tennisball ute i gata, da en ung gutt løp ut av meieriet i nærheten og ropte: «Det er over!».

I en tid før fjernsyn strømmet londonerne til kinoen for å se de ukentlige nyhetsreportasjene som skildret de alliertes fremrykking mot Berlin.
Goldsmith, som bare var åtte år da krigen brøt ut, fulgte troppenes fremgang gjennom avisen, og klippet nøye ut overskrifter og kart. Tidlig i 1945 skjønte han at Det tredje rikets overgivelse var nær.
Da nyheten endelig kom, utløste den en gledesbølge som varte i dagevis, skriver AP.
Men feiringen var bittersøt, dempet av vissheten om at seiersdagen i Europa ikke var slutten på krigen.

– Det var en plutselig erkjennelse. Det var fortsatt den japanske situasjonen i Fjerne Østen, sier Goldsmith.
– Og folk spente seg fast igjen.
I Asia fortsatte krigen til 15. august 1945, da Japan kunngjorde sin kapitulasjon etter atombombene over Hiroshima og Nagasaki og Sovjetunionens invasjon av Mandsjuria.
Den formelle overgivelsen ble signert 2. september 1945.