– Jeg er oppgitt og frustrert

1 month ago 28



Turistsjef fortviler:

Det haster å få innført turistskatt i Lofoten, ifølge turistsjef, som mener de har måttet vente altfor lenge. Nå røper næringsministeren at det vil skje ting i høst.

 Roy-Arne Salater / TV 2
STOR SLITASJE: For noen år siden var det kun en liten sti som gikk opp og ned til det populære fjellet Ryten. Nå er det blitt en «motorvei» som til og med vises når man flyr over Lofoten. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Publisert 06.08.2024 09:46 Sist oppdatert nå

– Stiene er ikke robuste nok til å tåle det trykket vi har i dag, og ferdselen fører til en massiv slitasje av vegetasjonen rundt, sier Ole-Jakob Kvalshaug.

Han er nasjonalparkforvalter i Lofoten.

Ryten og Kvalvika er to av Lofotens mest populære og mest besøkte turmål. Utsikten mot kritthvite strender og vill natur lokket over 50.000 besøkende dit i fjor.

I år blir tallene enda høyere, og det bærer naturen preg av. Slitasjen i denne delen av nasjonalparken er nå så merkbar at stiene opp til fjellet er blitt synlig på lang avstand.

 Roy-Arne Salater
STRØMMER TIL: Over 4.000 turister ankom Leknes i Lofoten mandag via to cruiseskip. Foto: Roy-Arne Salater

For å bedre på skadene er man i gang med å forsterke stiene, men dette er bare et av få prosjekter som har fått midler til utbedring i år. 

– Vi skulle gjerne gjort mer, men ressursene strekker ikke til. Så det blir mye brannslukking i Lofotodden, sier Kvalshaug.

Rekordår

Lofoten hadde en økning på 10 prosent i antall overnattinger på hoteller og campingplasser i juni i år, sammenlignet med 2023.

Økningen i antallet Airbnb-overnattinger er på hele 36 prosent i samme periode.

2024 blir nok et rekordår for Lofoten. 

I januar i fjor åpnet daværende næringsminister Jon Christian Vestre for at flere destinasjoner med høyt turisttrykk i Norge kunne være pilot for innføring turistskatt.

 Roy-Arne Salater/ TV 2
REINE: Det er postkortbilder som dette turister fra hele verden vil ha når de kommer til Lofoten. Biler er tatt fra toppen av det populære fjellet Reinebringen. Foto: Roy-Arne Salater/ TV 2

– Jeg skulle gjerne satt i gang allerede i dag, men forslagene utfordrer dagens lovverk. Men vi jobber med å finne løsninger i samarbeid med kommune og næring, sa Vestre til TV 2 i januar 2023.

I tillegg til Lofoten bekreftet også Vestre at både Beitostølen, Nordkapp og verdensarvfjordene Geirangerfjorden, Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden var turistattraksjoner som kunne bli piloter.

– Etterslepet har blitt stort

Ett og et halvt år senere er ikke Vestre næringsminister lenger og ingen av de nevnte stedene i gang med å inndrive turistskatt.

 Roy-Arne Salater
BRANNSLUKKING: Reiselivssjef Line Danielsen i Visit Lofoten mener det altfor lenge har vært brannslukking, ikke tiltak, i regionen Foto: Roy-Arne Salater

– Jeg er oppgitt og frustrert. Dette gjør at det er blitt vanskelig å planlegge for en bærekraftig vekst. Nå er det bare brannslukking vi holder på med. Etterslepet er blitt stort over mange år. Dette gjør det vanskelig fordi man ikke har rammene og systemene for et besøksbidrag, sier Line Danielsen, reiselivssjef i Destinasjon Lofoten.

Nå er det Cecile Myrseth (Ap) som har overtatt statsrådsposten. Hun var mandag i Henningsvær, hvor hun selv stanget i turistkøen inn til det populære fiskeværet.

– I januar i fjor var jeg her med forgjengeren din, og da sa han at turistskatt burde innføres så raskt som mulig. Det har ikke skjedd noe som helst. Hvor gikk det galt?

–  Det er ikke riktig, da. Det har skjedd mye og vi er nå i innspurten på lovarbeidet. Mitt mål er å legge frem forslag på besøksbidrag denne høsten. Det er jo et nybrottsarbeid som kommer på plass på grunn av politisk vilje. Den politiske viljen har ikke vært tilstede hos forrige regjeringen, sier Myrseth.

 Roy-Arne Salater
LOVER FORSLAG: Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) lover at det kommer forslag til besøksbidag så fort som mulig i høst. Foto: Roy-Arne Salater

– Hvorfor har det tatt tid?

– Fordi det er et omfattende lovarbeid. Det er mange ulike modeller andre steder i Europa som vi har sett på, men nå er vi i innspurten, og det skal leveres i løpet av høsten, sier hun.

– Vil ikke fungere

Næringsministeren vil ikke gå nærmere inn på hvordan turistskatten skal se ut, men i forslagene departementet kom med i januar i forbindelse med veikart for reiselivet, ble det pekt på at besøksbidraget eller turistskatten, skulle inndrives via overnatting, cruiseanløp, parkering eller dagsturister.

 Roy-Arne Salater/TV 2
IDYLL: Haukelandstranda i Vestvågøy kommune er ei meget populær strand. På bakgrunn av det ble det innført campingforbud i visse områder rundt stranden på grunn av slitasje. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2

Dette vil ikke kunne fungere for Lofoten, mener Danielsen.

– Ei god løsning vil være å ta en avgift fra alle de som kommer inn til Lofoten via vei, sjø- og luft. Da vil du kunne fange opp alle tilreisende og ikke bare noen få utvalgte, mener reiselivssjefen.

– Men hva med de som bor i Lofoten og som reiser inn- og ut av regionen?

– For de må det være noen unntak. De som ikke skal betale er beboere, varetransport og de som arbeider i Lofoten. Det finnes løsninger med for eksempel beboerbevis, forteller hun.

Det er ikke bare slitasjen på naturen som er stor. 

Det er også problemer med parkering og turister som kaster søppel og som gjør sitt fornødende ute i naturen. Lofotkommunene har ikke råd til å betale for vedlikehold eller oppgraderinger.

 Roy-Arne Salater/ TV 2
REINEBRINGEN: For noen år siden bygget sherpaer fra Nepal steintrapp opp til det populære fjellet på grunn av stor slitasje i naturen. Det er flere slike prosjekter som venter på midler i Lofoten Foto: Roy-Arne Salater/ TV 2

Forventer fortgang

I Lofoten har det hastet lenge med å få i gang pilotprosjektet, men næringsministeren kan ikke komme med noen dato for når turistskatt kan innføres.

– Det skal komme så raskt som mulig i løpet av høsten, det lover jeg, sier Myrseth.

Reiselivssjefen forventer fortgang i prosessen.

– Det virker som om næringsministeren er lydhør og ønsker å finne løsninger, men vi er allerede langt på overtid. Når vi nå skal satse på reiseliv som eksportnæring, haster det med å få systemene på plass. Jeg forventer at dette ikke drar ytterligere ut i tid, sier Danielsen. 

For Nasjonalforpakteren som er ansatt av Statsforvalteren for å passe på naturen i Lofoten, er en turistskatt mer enn velkommen. 

 Roy-Arne Salater/ TV 2
KVALVIKA: Fra fjellet Ryten kan man se rett ned på strendene i Kvalvika i Flakstad kommune. Nå skal stiene hit forsterkes. Foto: Roy-Arne Salater/ TV 2

– For Lofoten i sin helhet er besøksbidrag svært viktig. Stiene må forsterkes og merkes, og infallsportene må opprustes med parkering, toalett, søppelhåndtering og tur-informasjon. Slik kan vi få bedre styring på ferdselen, ta bedre vare på Lofot-naturen vår, samt tilrettelegge for at besøkende får gode opplevelser, sier Kvalshaug.

Read Entire Article