– Jeg bærer tilnavnet med stolthet

1 month ago 26



Kortversjonen

  • Kamala Harris har vært USAs visepresident i tre og et halvt år.
  • Hun er datter av to innvandrere som begge slo seg opp med solid utdannelse.
  • Hun er særlig engasjert i kvinnehelse, inspirert av sin mor, som var en anerkjent brystkreftforsker.

Hun har vært kun et hjerteslag unna verdens mektigste jobb i tre og et halvt år.

Men stadig færre amerikanske hjerter banket for Kamala Harris etter som årene gikk i Det hvite hus. Hun ble visepresidenten med tidenes laveste oppslutning.

Få så for seg at hun skulle få anledning til å kjempe om å bli historiens første Madam president i USA.

Fallende meningsmålinger, liten synlighet og manglende innflytelse, gjorde at mange trodde at Kamala Harris ville bli enda en av dem som bare dampet ut av den nasjonale politiske scenen.

Så skjedde noe.

Foto: Matt Kelley / AP / NTB

Over natten opplevdes sjefen hennes sjokkerende udugelig og enda mer steingammel, da han stilte i 2024-valgets første gladiatorkamp med Donald Trump.

Kamala Harris har alltid omtalt Joe Biden som en mann helt uten pomp og prakt, uten agendaer mot noen og som en «straight shooter».

Men selv med en åpenbart svekket Joe Biden har Kamala Harris ligget lavt med å fremme sitt eget presidentkandidatur utad i den siste tidens åpne krise i det demokratiske partiet.

Det skal blant annet skyldes at 59-åringen står last og brast ved sitt personlige mantra om aldri å «spise noen til frokost».

Stolt bonusmamma

Skulle Kamala Harris bli president, så er det antagelig ikke den tittelen hun kommer til å være mest stolt over i livet.

Det er en helt annen.

«Momala» kalles hun av de to stebarna Cole (30) og Ella (25).

En blandning av mom og Kamala.

– Jeg bærer tilnavnet med stolthet, og det er sammen med familien at jeg finner størst ro.

BONUSBARNA: Kamala Harris med ektemannen Doug, og hans barn Cole Emhoff og Ella Emhoff under innsettelsen av president Joe Biden i januar 2020 i pandemitiden. Foto: Rob Carr / AFP / NTB

Både hun og ektemannens barn var enige om at de ikke likte betegnelsen stemor. Dermed kom de to unge opp med kallenavnet Momala, skrev Kamala Harris selv i et essay i Elle.

– Jeg er på mitt aller lykkeligste når generasjonene i vår familie samles og jeg lager mat, eller når de yngste, barna til mine tantebarn, kommer hoppende opp i sengen min, sa hun i et intervju med People.

Hun ble fort hektet på kjæresten Doug, men det var barna hans som fikk henne til å bli fullstendig dedikert.

Kamala har ikke egne barn.

Han kalles «Second gentleman» – mannen hun giftet seg med i 2014 – advokaten Doug Emhoff.

Han er den første jødiske personen som går inn i den lille gruppen som kalles «Big Four» – som består av presidenten og hans ektefelle, og visepresidenten og hennes ektefelle i Det hvite hus.

Ved inngangen til det som er hjemmet deres i Washington D.C, den historiske bygningen U.S. Naval Observatory, har ekteparet plassert en mezuzah – et jødisk symbol for tro.

Men ektemannens tilhørighet har ikke holdt Kamala Harris tilbake fra å kritisere Gaza-krigen i sterke ordelag.

I hagen utenfor hjemmet har visepresidenten en grønnsakshage, der hun blant annet går ut og plukker estragon til husets salater.

– På slutten av dagen prøver vi alltid å være bare mann og kone, og ikke visepresident og «second gentleman», sier Kamalas jevngamle ektemann.

Kamala Harris sverger til å avslutte dagen som USAs mektigste kvinne med en kopp kamillete, før hun går til sengs etter å ha holdt en bunke med dokumenter i hånden.

Den søvndyssende teen drikkes fordi hun alltid våkner opp i løpet av natten og tenker på noe, før hun faller i søvn igjen.

Morgenene starter visepresidenten fast med en halvtimes trening.

– Jeg trener hver morgen, selv om jeg ikke har tid til mer enn en halvtime. Men det er en halvtime for hodet, kroppen og sjelen. Treningen er en av de tingene jeg liker best å gjøre fordi den jorder meg, sa Harris til en ung intervjuer som ble publisert på visepresidentens egen Instagram-konto.

For fire år siden fikk norske Storm Horncastle (36) jobben som «Social Secretary» i Kamala Harris stab.

Hun beskrev den gang den påtroppende visepresidenten som jordnær, ærlig, flink med folk, blid og morsom og med en «interessant» humor.

Aldri tidligere har en nordmann jobbet så tett på en i den amerikanske administrasjonen som Storm.

Hun har arbeidet med den sosiale virksomheten i Harris residens, samt å bygge opp brandet hennes og gjøre henne til folkets visepresident.

Kamala Harris på sin side har avslørt at hun er Beyoncé-fan, og i fjor sommer dukket hun opp på hennes Renaissance-verdensturné og kunne fortelle at favorittlåten hennes er «Break My Soul».

– Jeg elsker den sangen, jeg spiller den hele tiden. Det er en hymne til kvinnen, mener Harris.

En «kvinnelig Barack Obama»

Juristen og California-delstatsadvokaten - og justisministeren Kamala Harris ble valgt inn i Senatet den samme natten som Donald Trump i 2016 overraskende slo ut Hillary Clinton i presidentvalget.

Bare to år senere stilte Harris i konkurransen om å bli demokratenes presidentkandidat, og fremsto som en slags bro mellom partiets progressive og moderate vinger.

Hun ble omtalt som både tøff, smart og ideologisk pragmatisk. Tilnavnet «den kvinnelige Barack Obama» kom fort hennes vei.

Hun var imidlertid aldri en kvinnelig Obama eller en multietnisk utgave av Hillary Clinton. Men de politiske forventningene til henne var skyhøye.

– Jeg har aldri følt på at jeg ikke tilhører noe sted og jeg ble oppdratt til å tro at jeg kan gjøre akkurat det jeg vil, sa hun i et intervju med New York Times og la til:

– Jeg vokste opp i en tid da Aretha Franklin sa til meg at jeg var ung, talentfull og svart.

Kamala Harris er kjent for å bære troen på seg selv med stolthet.

Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

Men kritikerne hevet stemmen og sa at hun ble valgt som visepresident fordi hun hadde akkurat den riktige identiteten til akkurat rett tid.

En tid med med økende motstand mot strukturell rasisme, blant annet gjennom Black Lives Matter-bevegelsen.

Donald Trump åpnet tidlig opp om motstanden mot Harris:

– Dette er ikke en president for USAs fremtid, sa han.

Tidligere statsminister Erna Solberg er av en annen oppfatning:

– For meg virker Kamala Harris som en ærlig og dyktig person og politiker. Jeg har bare snakket med henne en gang, og det var da hun ringte meg som statsminister for å takke for den norske innsatsen da vi var i sluttfasen av oppdraget vårt i Afghanistan, skriver Erna Solberg i en sms til VG.

SER PÅ KAMALA: Erna Solberg fulgte med på visepresident Kamala Harris innledning på et digitalt klimatoppmøte i 2021 fra Statsministerens kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kamala Harris var imponert over innsatsen på det norske feltsykehuset på flyplassen i Kabul i de dramatiske døgnene da Taliban overtok makten i landet i 2021.

Da slo hun rett og slett på tråden til Erna Solberg for å fortelle det.

– Nå er det demokratene som må velge sin presidentkandidat og amerikanske velgere som skal velge president. For å ivareta norske interesser skal vi arbeide for et godt samarbeid uansett hva velgerne i USA bestemmer seg for, sier Erna Solberg.

Slutt på brystkreft

Kamala Harris bruker alle anledninger hun kan til å hylle moren sin, brystkreftforskeren som døde av tarmkreft i 2009.

– Hun sa alltid til meg: «Du kan bli den første til å gjøre mange ting, men sørg for at du ikke blir den siste».

Med andre ord: Ikke lukk døren etter deg.

Som ung jente lærte Kamala Harris mye av moren om hvordan kvinnesykdommer knyttet til reproduktiv helse blir nedprioritert i helsevesenet.

– Det har gitt meg et dypt engasjement for kvinnehelse.

Kamalas mor oppdro sine to barn alene, samtidig som hun jobbet på forskningslaben både sent og tidlig – og ofte i weekender.

LITEN FAMILIE: Kamala, lillesøster Maya og moren Shyamala Gopalan Harris. Foto: Faksimile fra Kamala Harris instagramkonto

– Min mor hadde to mål i livet. Det var å oppdra sine to døtre og få slutt på brystkreft.

Den amerikanske visepresidenten er på mange måter inkarnasjonen av den amerikanske drømmen.

– I likhet med så mange andre kom mine foreldre til Amerika for å følge drømmen. Og den drømmen ble en drøm for de og for min søster Maya og meg, har Kamala sagt.

Hun er datter av to innvandrere som begge slo seg opp med solid utdannelse og ble intellektuelle kapasiteter på hvert sitt felt.

Faren Donald Harris og moren Shyamala Gopalan vokste begge opp under britisk kolonistyre på hver sin kant av kloden.

Moren i India. Faren på Jamaica.

De møttes på campus på Berkeley-universitet i California i 1962. Donald var allerede doktorgradsstudent og fortalte i en forsamling om hvordan de britiske kolonistene på Jamaica hadde dyrket frem en svart elite for å maskere de sosiale forskjellene.

Ideene til Kamala Harris far var spisse. Men en spe indisk forsker kledd i sari og sandaler interesserte seg for mannen. Hun ville høre mer. Hun hadde selv vokst opp med en far som ytret seg mot det britiske kolonistyret i India.

Så ble det de to. Kamala Harris forteller ofte den romantiske historien til foreldrene sine, som ble en del av borgerrettighetsbevegelsen på Berkeley på 60-tallet.

Faren Donald ble professor i økonomi på Stanford-universitetet.

Selv beskriver Kamala Harris seg som en moderat politiker.

– Jeg prøver ikke å snu opp ned på samfunnet. Jeg vil heller fokusere på de tingene som gjør at folk våkner opp om natten og ikke får sove, har hun forklart.

Verste dagen i livet


Tidlig i livet opplevde Kamala og lillesøsteren Maya å bli skilsmissebarn.

BLID SOM I DAG: Kamala Harris som barn. Foto: Faksimile fra Kamala Harris instagramkonto

Ekteskapet mellom foreldrene holdt ikke da faren tok professorstillinger på forskjellige universiteter i Illinois.

– Jeg vet at de elsket hverandre veldig høyt, men det virket som de etter hvert var blitt som olje og vann. Hadde de vært litt eldre, litt mer følelsesmessige modne, så kunne kanskje ekteskapet overlevd. Men de var så unge. Min far var min mors første kjæreste, skrev Kamala i sine memoarer «The Truths We Hold».

Moren ble en anerkjent forsker som publiserte innflytelsesrike artikler om hormonenes innvirkning på brystkreft på Berkeley-universitetet.

– Den dagen moren min fortalte meg og min søster at hun hadde tarmkreft er en av de verste dagene i mitt liv, skrev Kamala Harris på sin Instagram-konto.

MAMMA ER MED: Kamala Harris ble tatt i ed som delstatsadvokat i San Francisco i januar 2004. Med seg hadde hun mor, Dr. Shyamala Gopalan, som holdt en kopi av «Bill of rights» – de ti første tilleggene i USAs grunnlov. Foto: George Nikitin / AP / NTB

Hun husker at hun var takknemlig for at moren hadde Medicare – det offentlige helseforsikringen i USA.

Kamala Harris har gjentatte ganger vist seg som en forkjemper for kvinners rettigheter.

Da USAs høyesterett i 2022 slo ned på den konstitusjonelle retten til abort, ble Kamala Harris den ledende stemmen i Det hvite hus på å forsvare kvinners reproduktive friheter.

Hun har også kjempet for våpenkontroll. Begge sakene snakker til til viktige velgergrupper i det demokratiske partiet; kvinner, de yngre og minoritetsgruppene.

Selv om hun står bak Joe Bidens politiske støtte til Israel, har hun et mer kritisk blikk på situasjonen i Midtøsten. Hun tok til orde for en umiddelbar våpenhvile da den humanitære situasjonen og lidelsene i Gaza tiltok.

Da partiet hennes slo ut i panikk over president Joe Bidens alder og helse etter den katastrofale debatten med Donald Trump sist måned, begynte demokratiske politikere, donorer og sentrale spillere å gi henne et nytt blikk.

GÅR FORAN NÅ: Joe Biden har pekt på kamala Harris som presidentkandidat. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Nå samler de og partiet seg rundt kvinnen, som en av dem som kunne blitt hennes potensielle utfordrer – men som nå har stilt seg bak henne, California-guvernør Gavin Newsom – som kaller Kamala tøff, fryktløs og utholdende.

Kilder: Washington Post, New York Times, Time.com, People.com, Financial Times, Today.com

Read Entire Article