Japansk medaljehåp sendt hjem fra OL – brøt røykeforbud

1 month ago 18



Skal ha innrømmet å ha røykt og drukket alkohol under landslagssamlinger.

 Japanske Shoko Miyata vil ikke delta i OL. Hun var kaptein for kvinnenes gymnastikklag. Foto: Geert vanden Wijngaert / AP / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 21.07.2024 09:30 | Oppdatert: 21.07.2024 09:46

Turneren Shoko Miyata (19), som var kaptein for det japanske kvinnelaget, har nå trukket seg fra OL og vendt snuten tilbake til Japan.

Det bekreftet Det japanske gymnastikkforbundet fredag.

Den dramatiske vendingen skal ha skjedd etter at forbundet mandag fikk informasjon om at Miyata hadde brutt de etiske retningslinjene til forbundet, som sier at det er ulovlig å drikke alkohol og røyke sigaretter på samling – uavhengig om du er under 20 år eller eldre.

20 år er aldersgrensen for sigaretter og alkohol i Japan.

Dagen etter innrømmet Miyata at hun hadde brutt reglene, og onsdag ble hun sendt hjem til Japan fra oppkjøringsleiren i Milano.

– Etter at hun bekreftet dette og vi har diskutert, er det blitt bestemt at hun trekker seg fra OL, sier generalsekretær Kenji Nishimura.

Torsdag skal Miyata ha gitt flere detaljer til forbundets representanter i Japan, hvor hun skal ha innrømmet at hun har røykt sigaretter på fritiden og drukket alkohol på det nasjonale treningssenteret i Tokyo i slutten av juni og juli. Det skriver blant annet Japan Times.

– Vi beklager på det dypeste, sa forbundets president Tadashi Fujita fredag.

 Presidenten i Det japanske gymnastikkforbundet, Tadashi Fujita, holdt pressekonferanse om situasjonen fredag. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB

Hennes personlige trener, Mutsumi Harada, legger ikke skjul på at oppførselen var uforsvarlig, men sier at Miyata har vært under et ekstremt press den siste tiden.

– Hun har hatt dager med et ekstremt press. Jeg håper folk forstår det, sa han.

Fikk du med deg denne?

Hekkeløper Dai Tomatsue, som er japansk rekordholder på 400 meter hekk, har uttalt seg om situasjonen på X.

– Det er problematisk, men jeg synes ikke at dette var alvorlig nok til å ta fra henne plassen, skriver han.

Den overraskende vendingen gjør at det japanske gymnastikklaget bare vil stille med fire utøvere istedenfor fem. Det er ufordelaktig.

Miyata var Japans største medaljehåp og skulle som kaptein bidra til at Japan tok sin første medalje på kvinnesiden på 60 år. Hun tok en bronsemedalje i bom under VM i Liverpool i 2022, og ble nummer åtte sammenlagt.

OL i Paris starter 26. juli og varer til 11. august.

Gullvinner Hazuki Watanabe, sølvvinner Elsabeth Black og bronsevinner Shoko Miyata poserer med medaljene etter bom-øvelsen i VM i 2022. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB
Read Entire Article