Man ville trolig blitt fengslet i Europa om man snakket om jøder på samme måte som det snakkes om palestinere i Israel, mener kjent kommentator.

Publisert 22.05.2025 19:13
Saken oppsummert:
- Den israelske kommentatoren og journalisten Gideon Levy kritiserer hvordan det i Israel snakkes om menneskene på Gazastripen.
- Han mener at diskursen tydelig bærer preg av en oppfordring til folkemord.
- Levy mener også at Israels samfunn har endret seg radikalt etter angrepet 7. oktober 2023.
- Han hevder at oppfordringer til vold mot Gaza og drap på menneskene der, nå er mainstream i Israel.
- Levy påpeker at slike uttalelser om jøder ville vært uakseptable i Europa.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
«Folkemordpraten har spredt seg til alle TV-studioer som legitim prat. Herfra bør man si: du skal slå i hjel».
Slik starter den kjente israelske journalisten og kommentatoren Gideon Levy en kommentar i den liberale israelske avisen Haaretz fra slutten av april – med en klar henvisning til ett av Guds bud: Du skal ikke slå i hjel.
«Alt som gjenstår, er å diskutere hvem som bør drepes og hvem som bør spares», skriver Levy om hvordan det i Israel snakkes om Gazastripen.
Han fortsetter i en særdeles tydelig tone:
«Det gikk som det måtte: Diskursen har fått nynazistiske trekk.»
– Ingen ville våget i Europa
I et lengre intervju med TV 2, utbroderer Levy hva han mener med flere av utsagnene i kommentaren.
– Mange vil nok si at dette er en ganske hard uttalelse med tanke på hva nazistene gjorde mot jødene. Hva mener du egentlig med dette?

– Hvis ikke dette er nyfascisme eller nynazisme, hva er nynazisme da? spør han, før han selv trekker denne konklusjonen:
– Ingen i Europa ville våget å si noe slikt.
– Dette er ingen ordlek, men en realitet. Folk oppfordrer til å drepe to millioner mennesker. Hva mer skal til før du kaller det hva det faktisk er? Trenger du et gasskammer for å forstå betydningen? Hvordan ellers kan man tolke det?
Da nazistene under andre verdenskrig begikk folkemordet på jødene, var det blant annet ved bruk av gasskamre i dødsleirer, hvor jøder ble gasset i hjel.
– Sluttet å tro på fred
Ifølge Levy ble det israelske samfunnet endret på en radikal og dyp måte av det Hamas-ledede angrepet på landet 7. oktober 2023. I overkant 1100 mennesker ble ifølge myndighetene drept, de fleste sivile. I tillegg ble rundt 250 tatt med som gisler til Gazastripen.
Israel sier 20 av de 58 gjenværende gislene på Gazastripen, antas å være i live.
– Etter 7. oktober mener de fleste, men ikke alle, israelere at alt er tillatt, at alt er lov, hevder han, og presiserer:
– Tanken er at grusomhetene den dagen, var så forferdelige, at vi fra nå av har full rett til å gjøre hva vi vil.
Spoler man noen uker frem i tid fra da Levy snakker med TV 2, er fasiten at Israel har trappet krigføringen kraftig opp på Gazastripen – nå med uttalte mål fra regjeringen om å kontrollere hele den palestinske enklaven.

FN mener at den siste utviklingen gir inntrykk av at Israel nå jobber for en permanent demografisk endring på Gazastripen, noe som er i strid med folkeretten og som utgjør etnisk rensing.
Så langt er nærmere 54.000 mennesker, de fleste kvinner og barn, drept i israelske angrep mot Gaza ifølge lokale myndigheter. I tillegg oppgis det at 122.000 mennesker er såret av israelske angrep. Mange antas også å ligge døde i ruinene.
– Kan si hva som helst
Endringen i det israelske samfunnet, forklares også av Levy med at restene av det han kaller den israelske fredsleiren, ble fullstendig knust etter 7. oktober.
– Folk sluttet å tro på fred, menneskeheten og menneskerettigheter. 7. oktober endret hele diskusjonen i Israel. Nå er alt legitimt. Hvis man i Europa hadde snakket om jøder på samme måte som vi snakker om palestinere, ville man trolig blitt fengslet, mener Levy.
– Men i Israel er dette politisk korrekt.
Her kan man ifølge Levy «oppfordre til å utrydde alle på Gazastripen».
– Man kan oppfordre til total ødeleggelse av Gaza. Man kan hevde at det i Gaza ikke finnes noen uskyldige, inkludert nyfødte spedbarn. Man kan si hva som helst. Alt er legitimt, og det legitimerer selvfølgelig igjen alle forbrytelsene.
Vil åpne «helvetes porter»
Man skal ikke lete lenge for å finne uttalelser fra høytstående politikere i Israel som tar til orde for enda hardere midler i krigen mot Gazastripen.
Israels høyreekstreme finansminister Bezalel Smotrich har sagt at Israel nå «ødelegger alt som er igjen på Gazastripen» og at enklavens innbyggere i «stort antall vil forlate til tredjeland».

Mens den religiøst ytterliggående Itamar Ben-Gvir, som er nasjonal sikkerhetsminister i Netanyahu-regjeringen, nylig sa at Israel har fått amerikansk «støtte til å åpne helvetes porter inn mot Gaza».
Han tok også, nok en gang, til orde for fordrivelse av Gazas innbyggere til andre land, i stedet for å sende inn nødhjelp.
Mandag løftet Israel imidlertid den nærmere tre måneder lange og fullstendige blokaden av livsviktig nødhjelp til Gaza.
Fem lastebiler slapp inn. «En dråpe i havet», sa FN, som anslår det daglige behovet til over 500 lastebiler. Tirsdag skal 93 lastebiler, ifølge Israel, ha sluppet inn.
Netanyahu har selv uttalt at, den til nå svært begrensende, åpningen av humanitær hjelp, skjer for «å forhindre en sultkrise». Det er fordi en slik sultkrise «vil sette den pågående operasjonen om å overvinne Hamas i fare», sier han.
– Har hatt bedre tider
Haaretz-kommentator Levy har i over tre tiår skrevet om de okkuperte palestinske områdene, som han forsøker å besøke minst én gang i uken.
Det har gjort ham til en av Israels mest fremtredende, men også omstridte kommentatorer og journalister. Han er blitt omtalt som Israels mest forhatte mann.
Selv sier han til TV 2 at oppdraget hans, er å vise frem det som skjer i de okkuperte palestinske områdene. Tidligere har han uttalt at oppdraget er å forhindre at israelere skal kunne si at de ikke vet hva som skjer med palestinerne.
For det har han måttet leve med dødstrusler, og i perioder hatt livvakter.

– Jeg har hatt bedre tider, jeg har hatt verre tider. Men jeg har aldri vært så ensom som under denne krigen, sier Levy til TV 2 om hvordan sikkerhetssituasjonen hans er i dag.
Israel: – Ytringsfrihet
Han forklarer at det var verst i 2014, under den forrige israelske krigen mot Gazastripen. Det var da han måtte ha livvakter.
– Men som jødisk journalist i Israel, som er et demokrati for jødiske borgere, er jeg privilegert til å ha denne ytringsfriheten. Nå får jeg ubehagelige kommentarer på gata, men det takler jeg.
Han sier videre at han ikke opplever press fra myndighetene, militæret eller de hemmelige tjenestene.

TV 2 har forelagt den israelske ambassaden kritikken som Levy i denne saken kommer med av det israelske samfunnet, regjeringen og krigføringen på Gazastripen.
– I Israel nyter vi ytringsfrihet, som Gideon Levy er et eksempel på. Det faktum at han uttrykker seg, betyr ikke at det har rot i fakta, sier ambassaderåd Yana Koltyar Gal i en uttalelse til TV 2.
– Kunne ikke brydd meg
I kommentaren fra april, skriver Levy at «folkemord-oppfordringen har gått mainstream» i Israel. Det er ved internasjonal lov forbudt å oppfordre til folkemord.
TV 2 spør Levy om han mener at det også foreligger en intensjon hos Israels regjering og forsvar om å begå folkemord på Gazas innbyggere.
For at man skal kunne slå fast at en handling er folkemord, må det kunne vises til en intensjon eller hensikt om helt eller delvis å ødelegge en folkegruppe.
– Først og fremst må vi la Den internasjonale domstolen (ICJ) avgjøre om det er et folkemord, sier Levy, og minner om at han ikke er en juridisk ekspert.
Men så legger han til:
– For meg spiller det ingen rolle. Over 50.000 mennesker er drept, de fleste kvinner og barn. Ordleker er ikke så viktige da.

– Har de til hensikt å gjøre det? Hvis de oppfordrer til å gjøre noe, må jeg da sjekke deres faktiske hensikter? Nei, det er nok at de oppfordrer til det. Ikke alle av dem, men en stor del av koalisjonsregjeringen, snakker slik, sier han om Netanyahu-regjeringen.
Levy trekker så frem Israels langvarige forhindring av nødhjelp til Gaza, som han sier at ville ha ført til sultedød for 2,3 millioner mennesker om den fortsatte.
– Hvorfor skal man da lete etter deres egentlige hensikt? Se på handlingene deres. Israel forhindret mat og medisiner i over to måneder. Hva annet kan du da kalle det? Jeg kunne ikke brydd meg mindre om deres hensikt, for dette er hva de faktisk gjør.
Israel nekter for at de begår et folkemord på palestinerne, slik flere mener, deriblant Amnesty. Norge mener at krigføringen ligger «i randsonen av et folkemord».
– Dammen er full
I kommentaren til Levy gir i han også flere eksempler på det han mener er oppfordringer til folkemord. Én kommer fra parlamentariker Moshe Saada i statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud.
– Ja, jeg vil sulte Gazas innbyggere – ja, dette er vår forpliktelse, har Saada uttalt på den israelske TV-kanalen Channel 14.

En annen Levy trekker frem, er sangeren Kobi Peretz, som ifølge Levy har sagt til avisen Yedioth Ahronoth at han ikke «føler med noen sivile på Gazastripen, verken unge eller gamle». I samme avis har han også nylig tatt til orde for å jevne Gaza med jorden.
«Disse to, Saada og Peretz, er småfisk, men dammen er full av slike uttalelser», skriver Levy.