Inneholder minst av det som står på pakken

1 week ago 11



Forbrukerrådet reagerer:

Fiskeriets fiskeburger med steinbit og gressløk fra Rema 1000 inneholder bare ni prosent steinbit. Hovedingrediensen er en billig industrifisk fra Færøyene.

 Heidi Hegvik/TV 2.
LITE STEINBIT: Fiskeriet fiskeburger med steinbit og gressløk inneholder bare ni prosent steinbit. Foto: Heidi Hegvik/TV 2.

Publisert 11.09.2024 14:53 Sist oppdatert 10 minutter siden

Fiskeriet fiskeburgere selges på Rema 1000, og er kjedens egen merkevare. Varianten som er merket «steinbit & gressløk» gir inntrykk av å inneholde nettopp steinbit. Men over halvparten av fiskeinnholdet er et helt annet fiskeslag, nemlig «kvitlaks». 

Bare 9 prosent av innholdet er steinbit.

Se hva Rema 1000 svarer om produktet lenger ned i saken.

Kvitlaks er kanskje et ukjent fiskeslag for mange. Fisken brukes imidlertid i svært mange farseprodukter her til lands, som fiskeburgere, fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller. 

Fisken importeres fra Færøyene, og har egentlig det litt uappetittelige navnet «vassild».

 Heidi Hegvik/TV 2.
MINST STEINBIT: Fiskeriet fiskeburger med steinbit og gressløk inneholder bare 9 % steinbit. Foto: Heidi Hegvik/TV 2.

I 2015 var TV 2-programmet «Matkontrollen» og programleder Solveig Barstad på Færøyene for å undersøke ingrediensen nærmere. Reportasjen kan du se her:

Heter egentlig vassild

Vassilda er ifølge Store Norske leksikon en benfiskart i vassildfamilien, som lever pelagisk på dypt vann utenfor hele norskekysten og i fjordene. 

På 70-tallet oppdaget forskere at fisken har gode bindeegenskaper i forbindelse med farseproduksjon, og at den tåler frysing godt. 

For å gjøre fiskeslaget mer attraktivt hos forbrukerne, oppgir matforskningsinstituttet Nofima at det ble søkt om å bytte navn fra vassild til hvitlaks. Dette sa Fiskedirektoratet nei til, og fortsatt er det vassild som er det riktige navnet, til tross for at svært mange fiskematprodusenter bruker navnet «hvitlaks» eller «kvitlaks».

KVITLAKS/VASSILD: Dette er fisken som fiskematprodusentene helst vil kalle kvitlaks. Navnet er egentig vassild. Foto: Solveig Barstad/TV 2.
KVITLAKS/VASSILD: Dette er fisken som fiskematprodusentene helst vil kalle kvitlaks. Navnet er egentig vassild. Foto: Solveig Barstad/TV 2.

Fiskeslaget inneholder så mye bein at det må brukes spesialutstyr for å lage farse av den. 

Fiskemannen: 50 prosent kvitlaks

Også Fiskemannen fiskeburger med steinbit og gressløk, som selges i Norgesgruppens dagligvarebutikker, inneholder mest kvitlaks. Burgeren inneholder bare 15 prosent steinbit. Resten, hele 50 prosent, er kvitlaks, eller vassild som fisken egentlig heter.

Se hva Norgesgruppen svarer om produktet lenger ned i saken.

 Fiskemannen/Unil.
LITE STEINBIT: Også dette produktet inneholder mest av et billigere fiskeslag. Foto: Fiskemannen/Unil.

Forbrukerrådet reagerer

Forbrukerrådet reagerer sterkt på at fiskeburgerne fra Fiskeriet og Fiskemannen er merket på denne måten.

– Vi mener at det bør komme tydelig frem på forsiden av produktet hva det inneholder. Produsenter kan argumentere med at de oppgir smaken på produktet, i dette tilfellet likestiller steinbit med gressløk.

– I disse eksemplene vil vi likevel påstå at produsenten gir forbrukerne forventninger om at steinbit er hovedingrediensen - det er jo tross alt fiskekaker det er snakk om, sier Aysha Grönberg, ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

 HelenMehammer/Forbrukerrådet.
BØR MERKES TYDELIG: Forbrukerrådet mener det bør komme tydelig fram på forsiden av produktet hva det inneholder. Foto: HelenMehammer/Forbrukerrådet.

Hun mener folk på denne måten kan bli lurt til å betale en høyere pris enn de ellers ville gjort.

– Dette kan påvirke hvor høy pris forbruker aksepterer. Kvitlaks er en billigere ingrediens, som forbruker kanskje ikke vil betale like mye for, sier Grönberg.

– Ville ikke blitt en like bra burger

Både Rema 1000 som selger Fiskeriet fiskeburgere og Norgesgruppen som selger Fiskemannen fiskeburgere er forelagt Forbrukerrådets kritikk av merkingen.

– Vi har bevisst kalt produktet Fiskeburger med steinbit og gressløk og ikke steinbitburger, da dette er en burger som også inneholder et annet fiskeslag som skiller seg fra andre fiskeburgere i denne produktkategorien.

 Norgesgruppen
MENER DE MERKER TYDELIG: Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, mener det kommer tydelig fram at burgeren bare inneholder 15 prosent steinbit. Foto: Norgesgruppen

– Vi merker tydelig andel fisk og andel steinbit (15 %), etter gjeldende regelverk. Dersom vi kun skulle laget fiskeburger av steinbit, så ville ikke dette blitt en like bra burger, da steinbit ikke har de gode bindingsegenskapene som kvitlaks har, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen. 

Rema 1000:  – Beskrivende betegnelse

Rema 1000, som eier merkevaren Fiskeriet, sier de setter pris på kundenes tilbakemeldinger, og påpeker at det i regelverket står at betegnelsen på næringsmiddelet kan angis med en beskrivende betegnelse. 

–  Navnet Fiskeriet fiskeburger med steinbit og gressløk reflekterer hva som er karakteristisk for smaken på fiskeburgeren, nemlig steinbit og gressløk. Et annet eksempel er vår Fiskeriet fiskeburger med purre og paprika, der purre og paprika er karakteristiske smaker for dette produktet, og dermed en beskrivende betegnelse på produktet. 

– Når det gjelder pris til kunde, så er fiskeburger med steinbit og gressløk like billig som resten av fiskeburgerne i denne serien, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000. 

 Nicolas Tourrenc/Rema 1000
FOR MYE: Rema 1000 sier de prøvde å bruke mer steinbit i fiskeburgeren, men smakspanelet mente det smakte for mye. Foto: Nicolas Tourrenc/Rema 1000

– Ble for mye steinbit

– De fleste fiskekaker og fiskeburgere består stort sett av fisk som hyse eller hvitlaks fordi de har en god bindingsevne som tilfører fiskefarsen en fast og god konsistens, samtidig som den har en mild og fin smak.

Dagligvarekjeden sier navnet på produktet skal beskrive smaken. 

– I dette tilfellet er det steinbit og gressløk, mens innholdet står tydelig i varedeklarasjonen. Akkurat som at hovedingrediensen i for eksempel sjokomelk er melk.

Rema 1000 argumenterer også med at mer steinbit i fiskeburgeren ikke ville smakt godt. 

– Vi tilpasser alltid våre produkter for å treffe bredt, og steinbit er en fiskesort som har en sterk og karakteristisk smak. I utviklingen av produktet prøvde vi oss frem med ulike mengder steinbit, men vårt smakspanel gav tidlig tilbakemelding om at det ble «for mye» når vi økte steinbitmengden, sier Aarnes. 

Read Entire Article