Ingen Triatlon-medalje til Norge: Yee tok OL-gull etter dramatisk innspurt

1 month ago 12



Herrenes triatlon var av det høydramatiske slaget. Endelig kunne Alex Yee (26) juble for gull.

1 av 4Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 31.07.2024 12:30 | Oppdatert: 31.07.2024 12:54

Det så imidlertid lenge ut som det skulle bli nok en annenplass for den lille briten, som i 2020 tok sølvet bak Kristian Blummenfelt (30).

Da Yee åpnet løpedelen med et voldsomt rykk, bet Hayden Wilde (26) seg fast og etter hvert fikk newzealenderen et solid forsprang på rundt 15–16 sekunder ned til Yee.

Men med noen hundre meter igjen ble rollene snudd. Da raknet det fullstendig for Wilde som måtte se Yee fosse forbi inn til gull. Dermed fikk han sin revansj etter annenplassen i Tokyo.

Blummenfelt endte til slutt som nummer 12, 54 sekunder bak Yee. Vetle Thorn ble nummer 17.

– Det var tøft. Det gikk for fort på løpedelen. Det var seigt de første fem-seks kilometerne, og så var det helt tomt de siste to-tre kilometerne, sier Blummenfelt til NRK.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I forkant av konkurransen var det knyttet stor spenning til om svømmedelen ville gå som planlagt. Elven Seinen er nemlig kjent for to ting: Sterke strømmer og skittent vann.

Kraftig regnvær de siste dagene gjorde at triatlonen først ble utsatt fra tirsdag til onsdag. Natt til onsdag kom så beskjeden om at svømmedelen skulle gå som planlagt.

– En veldig dårlig start, meldte NRK-kommentator Jørgen Gundersen om Blummenfelts åpning.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Men den regjerende mesteren hentet seg inn og var 37 sekunder bak lederen etter 900 meter.

– Det er godkjent, sa Gundersen hos NRK.

På den andre runden tok det ikke lang tid før feltet slo sprekker. De tøffe strømningene skapte store problemer for utøverne. «Det må føles håpløst ut», uttalte NRKs Jann Post.

Da svømmedelen var ferdig, var Blummenfelt 50 sekunder bak italienske Alessio Crociani. Norges andre håp, Vetle Thorn, var bare 20 sekunder bak lederen.

  • Her kan du lese deg opp på OL-programmet.
Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det er syklingen som er Blummenfelts store styrke. På den første av totalt syv runder hentet den regjerende mesteren inn 14 sekunder, og etter 13 km var forspranget halvert.

Samtidig var det tydelig at brosteinen og asfalten hadde tørket siden damenes konkurranse – som bød på en rekke fall – og det var naturligvis gode nyheter for kjøresterke Blummenfelt.

Da tre runder gjensto – og teten tilbakela Champs-Élysées – var han bare sekunder bak landsmann Thorn og resten av tetgruppen.

– Dette er perfekt for Kristian, konstaterte Gundersen.

  • Alt fra OL ser du på Max!

Da sykkeldelen var ferdig, gjensto det 10 km med løping. Der ble det drama umiddelbart da Alex Yee satte opp tempoet og fikk en solid luke.

– Det er noe av det mest ekstreme jeg har sett, sa Jann Post om rykket.

Både Blummenfelt og Thorn fikk enorme problemer med å holde følge. Etter én kilometer lå den norske duoen nesten ti sekunder bak. Det forspranget klarte de aldri å hente inn.

Dermed står Norge fortsatt uten medalje i OL i Paris.

Read Entire Article