Ingen garanti for at Hamas-medlemmer ikke blir med til Norge

2 weeks ago 12



 Thomas Nilsson / VGKOMMER TIL NORGE: Snart skal rundt 100 personer fra Gaza til Norge. Foto: Thomas Nilsson / VG

Men hverken Justisdepartementet eller PST vil garantere at ingen av de har tilknytning til Hamas.

torsdag 12. september kl. 09:47

I juni ble det kjent at Norge skal ta imot opptil 20 skadede personer fra Gaza, som skal behandles på norske sykehus. Det ble i samme omgang meldt at flere følgepersoner kom til å bli med de 20.

Nå bekrefter Justisdepartementet til VG at det vil bli inntil 100 personer totalt som kommer fra det krigsrammede området.

Vil ikke garantere

Det er PST og politiet som skal gjennomføre kontrolltiltak og trusselvurderinger av pasienter og deres følge.

VG har spurt PST og Justisdepartementet flere ganger om de kan garantere at det ikke kommer med Hamas-medlemmer med i følget. Ingen av dem svarer på spørsmålene til VG.

– Kan PST garantere at det ikke vil komme Hamas-krigere med i følget?

– I samarbeid med andre aktører skal PST avdekke om personer som evakueres fra Gaza kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot nasjonale interesser. Det er en oppgave PST tar på stort alvor. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer.

Justisdepartementet svarer følgende på samme spørsmål:

– Dersom myndighetene vurderer at en person kan utgjøre en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, skal det ikke gjennomføres medisinsk evakuering. Vi henviser for øvrig til PST for spørsmål om dette arbeidet.

Se hele svaret til Justisdepartementet lenger nede i saken.

 AA/ABACA / AbacaFoto: AA/ABACA / Abaca

– Alarmerende og uakseptabelt

Erlend Wiborg som er innvandrings- og integreringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet (Frp) reagerer sterkt på dette.

– Det er alarmerende og uakseptabelt. Personer med tilknytning til Hamas og andre islamistiske terrororganisasjoner har ingenting å gjøre i Norge da de utgjør en betydelig risiko for nordmenn og vårt samfunn. Det er skremmende naivt at regjeringen ikke forsikrer seg om at terrorister ikke hentes til Norge.

Bilde av Erlend WiborgErlend Wiborg

Innvandrings- og integreringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet (Frp)

Wiborg mener at det er viktig å hjelpe etter de forferdelige lidelsene på Gaza, men at Norges hjelp burde holdes i nærområdene.

– Denne regjeringen har en historikk med å hente terrorister til Norge, sier Wiborg videre.

Wiborg peker på at Norge tidligere har hentet terrorsiktede til Norge. I 2023 hentet Norge to terrorsiktede søstre fra Bærum tilbake fra Syria. De dro til landet ti år tidligere, og sluttet seg til Den islamske stat (IS).

Justisdepartementets svar

Regjeringen gjør dette for å bistå mennesker i nød, som har behov for medisinsk bistand i en svært krevende situasjon.

Det skal gjennomføres kontrolltiltak som trusselvurderinger, samt ID- og dokumentkontroll av de som på et tidspunkt kan være aktuelle å hente til Norge.

Dersom myndighetene vurderer at en person kan utgjøre en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, skal det ikke gjennomføres medisinsk evakuering. Vi henviser for øvrig til PST for spørsmål om dette arbeidet.

Stoler på PST

– I motsetning til Wiborg og Frp, har jeg tillit til at PST og politiet gjennomfører nødvendige undersøkelser og foretar riktige vurderinger knyttet til nasjonal sikkerhet, sier statssekretær Even Eriksen (AP) i justis- og beredskapsdepartementet.

Bilde av Even EriksenEven Eriksen

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet

Han understreker at alle som hentes fra Gaza må gjennom en lang prosess før de kommer til Norge.

– Personer som skal reise ut av Gaza, må i tillegg først ha utreisetillatelser fra både palestinske og israelske myndigheter, og innreisetillatelse til Egypt ettersom pasientene vil måtte evakueres via Egypt.

Read Entire Article