Ikke ta med narkotika på skolen

2 weeks ago 9



Hvis man er redd for å bli stigmatisert for å bli tatt for å ha med narkotika på skolen, er beskjeden klar: Ikke gjør det.

 ShutterstockEttersom faren for skader er høyere jo yngre brukeren av narkotika er, mener vi det er riktig å legge innsats til de områdene ungdom oppholder seg, inkludert skolene, skriver Helge André Njåstad. Foto: Shutterstock
fredag 13. september kl. 11:58
Bilde av Helge André NjåstadHelge André Njåstad

Leder av justiskomiteen på Stortinget (FrP)

I et innlegg i VG torsdag 5. september skriver Omar Svendsen-Yagci, 2. nestleder i Unge Venstre, at han er sterkt imot narkohunder på skolen.

Han argumenterer blant annet for at praksisen vil skape et utrygt skolemiljø, stigmatisere sårbare enkeltelever og trampe på personvernet.

Disse argumentene ble fremmet av Elevorganisasjonen i 2021, og førte til at Politidirektoratet sluttet å bruke narkohunder i skolen.

Dette til tross for at skolene selv ønsket at politiet skulle benytte hunder, og at direktoratet påpekte at metoden var svært effektiv.

  • Se video av innlegget Njåstad svarer på her:

Siden den gang har vi sett en jevn økning i bruken av narkotika. Et negativt bilde som forverres ytterligere når vi legger til den eksplosive økningen av volds- og gjengkriminalitet blant unge.

Vi vet at bruk og salg av narkotika er en rekrutteringsarena til kriminelle miljøer. Vi i FrP ønsker ikke at skolen skal være en slik rekrutteringsarena.

Svendsen-Yagci argumenterer for en slags kontrollert legalisering av cannabis, som en løsning på gjengkriminaliteten.

Vi mener dette ikke vil ha ønsket effekt, og mener heller ikke det tar hensyn til de mest sårbare elevene.

Hva tenker du?Bør det være narkohunder på skolen?aJabNeicVet ikke

I FrP mener vi at de mest sårbare elevene er de som blir utsatt for vold og annen kriminalitet. Ikke de som gjentatte ganger velger å begå slik kriminalitet.

Vi er også bekymret for unges psykiske helse, og har lenge jobbet for at forebygging og tidlig innsats skal styrkes. Frislipp på cannabis vil gi motsatt effekt.

Ettersom faren for skader er høyere jo yngre brukeren er, mener vi det er riktig å legge innsats til de områdene ungdom oppholder seg, inkludert skolene.

Vi er for bruk av narkotikahunder da de tidligere har vist seg svært effektive. De kan enkelt snuse seg frem til skap og sekker med narkotika, selv om disse er lukket og låst.

Dette burde ikke være et problem om man ikke har valgt å ta med seg narkotika på skolen.

Hvis man er redd for å bli stigmatisert for å bli tatt for å ha med narkotika på skolen er beskjeden klar: Ikke ta med narkotika på skolen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article