Idrettslege advarer mot trend: – Hvorfor ta sjansen?

2 days ago 9



Sokkene blir stadig lavere og leggskinnene «krymper» i størrelse. Tidligere fotballege kommer med advarsel til ungdommen.

1 av 4Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Publisert: 01.07.2024 09:16

Det er nesten uunngåelig å se det etter noen timer med fotball på TV-skjermen.

Trenden har pågått i noen år, men stadig flere av stjernene kaster seg på. Sokkene er knapt høyere enn et par ankelsokker, og de små leggskinnene dekker leggen så vidt.

Nå er det slettes ikke uvanlig å se norske ungdommer med lave sokker og små beskyttere – fordi idolene på TV gjør det.

Leggene til Jack Grealish

Manchester City-spiller Jack Grealish har i mange år spilt med små leggskinn og lave sokker.

– Det går vel kun på at de (spillerne) vil ha en best mulig følelse, og føle seg «fri» under kampene, skriver landslagssjef Ståle Solbakken til VG om hvorfor spillere gjør det.

– Tror du det kan føre til flere skader?

– Det kan jo være en negativ faktor her ...

VG har snakket med flere idrettsleger. Er det en negativ trend?

De er samstemte på minst én ting: Det finnes ingen tall eller statistikker som tilsier at det er farligere med mindre leggskinn.

Men tidligere fotballege Marc Jacob Strauss tenker på barna som ser opp til de største stjernene.

Marc Jacob Strauss

Lege, Olympiatoppen. Tidligere landslagslege i fotball for Danmark U19- og U16.

– Hvis du er 10-12 år gammel og får et ordentlig kakk på leggen, så kan du få en dårlig opplevelse. Og får du to-tre av de smellene, kan du også miste gleden i fotballen, sier han til VG og legger til:

– Barnefotball er betydelig mer klønete enn voksenfotball. Så spesielt i de små barneårene tror jeg det er viktig å spille med store leggskinn.

Han har tenkt over det litt ekstra, siden han har en datter som spiller fotball med mindre leggskinn.

Leggene til Jordan Pickford

Englands landslagskeeper

– Jeg har sagt at jeg skjønner ikke at hun spiller med små leggskinn, fordi det er større sannsynlighet for å få ordentlig blåmerke, og det er jo litt større risiko for blødning.

– Synes du det er synd at det har blitt en trend i barnefotballen?

– Personlig mener jeg det. Hvorfor ta sjansen når du har mulighet for å beskytte skinnbeina? Hvorfor ta en unødvendig sjanse for å stå over trening, fordi du har fått ordentlig blåveis på skinnbeina?

Ola Sand

Lege, herrelandslaget fotball.

– Det er ingen undersøkelser som jeg kjenner til som viser til mer skader mot leggbenet enn tidligere hos voksne. Den alvorligste skaden er fortsatt korsbåndskade og den vanligste ankelovertråkk, sier landslagslege Ola Sand til VG.

Fotballspillere er pålagt å bruke leggbeskyttere.

– Det er mindre beskyttelse mot støtskader foran på leggen jo mindre leggskinnene er, sier tidligere landslagslege i fotball, Thor Einar Andersen til VG.

– Hvor stor forskjell er det?

Thor Einar Gjerstad Andersen

Professor i idrettsmedisin ved Senter for idrettsskadeforskning, NIHNIHNorges idrettshøgskole. & medisinsk leder og idrettslege Idrettens Helsesenter, NFF

– Det vet vi ikke. Vi har ingen skadestatistikk som har sammenlignet risiko for skade ved bruk av små eller store leggskinn.

Han mener det sender et signal.

– Fotballspillere er idoler som ungdommen ser opp til når det gjelder for eksempel fotballsko, fotballsokker over knærne og hårfrisyrer, sier Andersen.

Tidligere i år fikk Strømsgodset 2-spiller Fabian Holst-Larsen sitt andre gule kort og ble utvist for at han brukte papp i stedet for leggskinn, ifølge Drammens Tidende.

Read Entire Article