Helle kjente lenge på ensomhet og en frykt for å knytte seg til andre. Så tok hun grep og fant sin «tvillingflamme».
Publisert 20.12.2024 06:57 Sist oppdatert 27 minutter siden
I anledning årets mørkeste dag har Røde Kors publisert en befolkningsundersøkelse i samarbeid med Opinion.
Nesten halvparten (47 prosent) av de mellom 18 og 24 år følte seg ensomme da de ble spurt om det. Tallet er ti prosent høyere enn det var i samme undersøkelse i fjor.
I tillegg svarte over én av fire at de føler seg ensomme for tiden.
Helle Jenssen er en som vet hvordan det er å føle seg ensom.
– Jeg pleide å tenke at uansett hvem jeg blir kjent med, så kommer de til å dø, forteller hun til TV 2.
Helle er, som hun selv sier, en helt vanlig jente fra Bærum.
Til daglig jobber hun som elektrikerlærling – noe hun liker godt, men som ikke alltid har gjort det enkelt å finne nye vennskap.
Det har det heller ikke vært opp gjennom årene.
En vanskelig barndom
– Det startet med at jeg aldri har hatt en stor omgangskrets generelt, og at jeg skjønte jeg måtte prøve noe nytt, sier Helle.
I dag forteller Helle at hun har det veldig bra, men slik har det ikke alltid vært.
I barndommen snakker hun om å ha blitt mobbet både psykisk og fysisk.
– Det kunne være blikk, kommentarer, utestengelse eller utfordringer som fremstod vennskapelige, men som egentlig bare var til for å dumme meg ut foran andre, forteller hun.
De vanskelige årene har gjort det utfordrende for Helle å skape nye relasjoner.
– Det er vanskelig for meg å tro på at folk har gode intensjoner når de vil bli venn med meg.
Men så skulle livet ta en vending, og i dag ser Helles situasjon helt annerledes ut.
– Et økende problem
Også tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) sin Livskvalitetsundersøkelse for 2022 rapporterte at 44 prosent i hele Norge er plaget av ensomhet i større eller mindre grad.
– Vi har sett at ensomhet er et økende problem, særlig blant unge voksne, forteller Mari Hysing, professor i samfunnspsykologi ved Universitet i Bergen.
Hun sier videre at ensomhet varierer veldig fra person til person, og at noen av utfordringene med ensomhet er at folk tenker det kun gjelder enkelte personer.
– Men det stemmer ikke, veldig mange kjenner på ensomhet, eller kjenner på det i perioder av livet, forteller Hysing.
Også Nayan Deepak Parlikar, doktorgradsstipendiat ved NTNU og forsker på ensomhet, forteller at det kan være mange årsaker til at man føler seg isolert.
– Ensomhet blir ofte vanskeligere av manglende sosiale nettverk, stigmatisering, og personlige faktorer som lav selvfølelse eller tidligere negative opplevelser med sosiale relasjoner, sier Deepak Parlikar og fortsetter:
– I tillegg kan moderne livsstil, med økt bruk av teknologi og mindre fysisk samhandling, bidra til følelsen av isolasjon.
Et vendepunkt
Som tiåring kan Helle huske at hun skrek til foreldrene sine at hun ville ende alt.
– Kanskje mange barn gjør det, men jeg mente det.
Hun slet med å kontrollere følelsene sine, og bar på mye sinne og angst. Etter hvert ble hun diagnostisert med ADHD.
Ekspertenes råd til å takle ensomheten:
- Nayan Deepak Parlikar, doktorgradsstipendiat ved NTNU og forsker på ensomhet:
– Mitt råd til dem som opplever ensomhet, er å starte i det små. Noen ganger kan det å ta kontakt med én person eller delta i én aktivitet åpne nye muligheter.
– Hvis det føles vanskelig, kan det være nyttig å oppsøke en lokal frivillig organisasjon, bli med i en klubb, eller bruke digitale verktøy. Det viktigste er å ta det første skrittet mot sosial kontakt.
Mari Hysing, professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen:
– Du er ikke alene om å føle deg alene, veldig mange kan kjenne på ensomhet i perioder. Derfor er det viktig å akseptere disse følelsene, anerkjenne at det er vanlig, og snakke med noen du er trygg på.
– Også er det viktig å huske på at sosiale fellesskap går begge veier. Se litt rundt deg og inkluder de som står utenfor.
I en liten periode bodde Helle også på en barnevernsinstitusjon.
Der ble hun kjent med en person som ikke lenger er her i dag.
– Venninnen min fra institusjonen er død i dag. Til sammen har fire av vennene mine dødd, forteller Helle.
Å måtte gjennomgå alt dette alene ble etter hvert vanskelig.
En stund ville ikke Helle være med noen, og var stort sett bare hjemme.
Frykten for avvisning eller at noe alvorlig skulle skje med de hun ble kjent med vokste.
– Det kunne gått mange veier. Jeg kunne falt ned i dyp rusbruk, eller hatt mye hat mot verden. Det hadde jeg også i mange år.
Men så tok hun et valg om å endre situasjonen sin.
– En armlengdes avstand
– Dette har reddet meg så til de grader, sier Helle fornøyd, og fortsetter med å fortelle om hvordan det hele startet.
– Jeg hadde en kjæreste og var mye med ham og hans venner, og hadde ikke så mange venner utenom dem, forteller hun.
Da det etter hvert ble slutt med kjæresten, bestemte derfor Helle seg for å laste ned den norske vennskapsappen Venn.
– Det som er fint med appen, er at jeg kan holde en armlengdes avstand til de jeg møter. Da er det lettere å takle frykten for å bli avvist.
– Det er også der jeg har blitt kjent med to av mine beste venner, Sara og Alba. Jeg føler jeg har funnet min tvillingflamme, smiler hun.
Venn er en norskprodusert app som har som mål å senke terskelen for sosial deltakelse og tilrettelegge for et sosialt fellesskap gjennom felles interesser og verdier.
– Appen fordrer at man i utgangspunktet møter folk digitalt, hva tenker du om det?
– Sosiale medier kan ha sine utfordringer, fordi man sammenligner seg med andre, men samfunnet i dag tillater heller ikke at man bare kan gå opp til en tilfeldig person og si hei, forteller Helle.
Hennes liv ser helt annerledes ut i dag, enn det gjorde for noen år tilbake. Noe av grunnen til det, er fordi hun har funnet en lett tilgjengelig arena å skape nye relasjoner.
– I tillegg har jeg brukt mye tid på å akseptere meg selv for den jeg er. Jeg vil si jeg mentalt sett er på det beste stedet i livet nå, sier hun.
Helle påpeker også at hun har hatt flere viktige personer rundt seg som har hjulpet henne ut av den vanskelige perioden, blant annet en nær og forståelsesfull familie.
Er det digitale løsningen?
Så kan en app være løsningen på ensomheten vi ser i dag?
– Min forskning viser at ensomhet kan ha betydelige helsemessige konsekvenser, både psykisk og fysisk, så enhver løsning som kan redusere følelsen av sosial isolasjon og hjelpe folk med å bygge nettverk, er verdifull, sier Deepak Parlikar.
Hun mener digital teknologi kan være et godt verktøy for å skape sosiale relasjoner, spesielt for dem som kanskje synes det er vanskelig å møte nye mennesker fysisk.
– Samtidig er det viktig å være klar over at digitale relasjoner ikke nødvendigvis erstatter behovet for ansikt-til-ansikt-kontakt, men de kan være et viktig første skritt mot å bygge varige vennskap, sier forskeren.
Hysing mener også appen kan ha noe positivt ved seg.
– Jeg vil tro at når noe lages på denne måten, så viser man at det er behov for slike tjenester, sier Hysing og legger til:
– Det digitale kan være en løsning for å skape nye relasjoner, men det kan også være en utfordring fordi mange velger å heller bli hjemme, i stedet for å møte opp på kontoret eller lesesalen.