I fem år har denne støyen drevet folk i området til vanvidd. Men «ingen» kan hjelpe fortvilte beboere.

1 month ago 8



I flere år har naboer klaget til dem som klages kan. Hvorfor er det ingen som kan få slutt på støyen på Frogner?

Publisert: 01.04.2025 06:05

Kortversjonen

Videoen over bør ses med lyden på. I fem år har beboere i Frognerveien slitt med elendig søvn, og det naboene mener er et inferno av kaos og tutende sjåfører.

Det er tett med utesteder i området. Men det er kjøretøyene som for alvor sliter på naboene. «Uutholdelig» og «kronisk lydtortur», kaller de det.

Hva skjedde med det en gang så fredelige Frogner?

Fra 2020 til 1. mars i år har ikke taxisjåfører vært nødt til å tilhøre en sentral. Antallet taxier i Oslo ble mer enn tredoblet. I Frognerveien har de hopet seg opp. En-to-tre og til og med fire i bredden for «fange» kunder.

De sperrer for trikke- og bussjåførene. Som blir forbannet. Og tuter. Taxiene tuter tilbake. Og sånn tutes det natt etter natt.

Taxier på rekke og rad i Frognerveien. Foto: Privat

Ingen kan hjelpe

– Dette går ut over helsen vår, sier Abdullah Mohammud, styreleder i sameiet Frognerveien 1b og tobarnsfar.

Han er også overlege på Oslo universitetssykehus. Han forteller at sønnen ofte våkner med mareritt av tutingen. Naboene har loggført at de i snitt blir forstyrret fire netter i uken.

I flere år har de klaget. Aftenposten har sett en rekke brev. Til politi, Oslo kommune, Statsforvalter, Sivilobmbudsmann, Ruter – og Stortinget. På Frogner opplever beboerne at ingen ønsker å hjelpe dem.

Men hvem har egentlig ansvaret? Hvem har myndighet til å hjelpe? Det hele omtales som en ordentlig gordisk knutegordisk knute"Gordisk knute er en innviklet knute. Begrepet blir ofte brukt om vanskelige problem som kan løses på en resolutt og radikal måte.", ifølge Store norske leksikon..

– Det er helt uholdbart å sperre veien på denne måten, og jeg har stor forståelse for at naboene reagerer. Jeg kan selvfølgelig oppfordre sjåfører til å ikke opptre på denne måten, men Taxiforbundet har ingen makt her. Vi kan ikke gi sjåførene bøter, sier leder Anne Karlsen Hove i Norges Taxiforbund, avdeling Oslo.

I vinter har politiet i en periode satt opp «innkjøring forbudt»-skilt og sendt patruljer til området natt til lørdag og søndag. Dette har også utestedene oppfordret til i et brev fra 2022. Men:

– Det er masse bråk resten av uken også. Ofte flytter taxisjåførene bare skiltet og later som om de ikke har sett det. Dessuten glemmer politiet ofte også å sette skiltet opp, sier Mohammud.

Bydelsoverlege: – Helseskadelig

Oslo Sporveier bekrefter at helgetrafikken kan være utfordrende nederst i Frognerveien, særlig sent på kvelden i helgene.

– Våre vognførere forsøker etter beste evne å kjøre så smidig som mulig. På kveld og natt brukes lydsignal i form av tuting kun når det er strengt nødvendig, sier pressekontakt Tone S. Tuhus.

Hos bydelsoverlege Tine Ravlo får naboene full støtte.

– Jeg er ikke i tvil om at dette er helseskadelig støy. Støymåling er ikke engang nødvendig her, sier hun og fastslår at det kan påvirke beboernes mentale helse.

I februar svarte hun beboerne i et brev.

«Bydelen har stor forståelse for at dere opplever situasjonen som uholdbar, og at dere opplever at ingen kommunale instanser tar ansvar».

Men det er fint lite mer enn forståelse Ravlo kan bidra med. Det er politiet som må slå ned på bråket, sier hun og viser til at de kan gi bot for ordensforstyrrelse.

Hun mener også at politiet «har vært veldig på ballen».

– Men de kan ikke være til stede hele tiden.

Tine Ravlo

Bydelsoverlege i Frogner bydel

Skal ha kastet gjenstander

1. mars kom det nye regler som sier at taxiene må være tilknyttet en sentral.

– Vi håper at det bidrar til at antall taxier går ned, sier bydelsoverlege Tine Ravlo.

Videoer Aftenposten har fått tilsendt, viser et noe mindre støynivå. Men beboerne har merket lite endring etter tiltakene, forteller Mohammud.

Ifølge ham, har det gått så langt at beboere har kastet potter og andre gjenstander ned fra balkongene. Han frykter at beboere er i ferd med å «klikke».

Helst vil naboene ha en permanent bom i Frognerveien, og stengetid for utestedene klokken 22.

– Vi som bor her er fra 1 til over 90 år. Vi trenger varige, tilstrekkelige tiltak.

1. april holder bydelen et folkemøte. Da håper beboerne på nye tiltak.

Read Entire Article