Sola gjør en gjesteopptreden i Bodø, og endelig kan ølglass tas med ut i frisk luft.
Bente Jakobsen og Beate Dåbakk er blant dem som grep sjansen. Her koster 0,5 liter øl 135 kroner.
– Det er ganske dyrt, sier Dåbakk.
– Men samtidig er det sjeldent vi er ute og unner oss et glass, legger Jakobsen til.
Bente Jakobsen og Beate Dåbakk nyter en pils i sola i Bodø.
Foto: Karina Hong Albertsen / NRKOm lag 1000 kilometer lenger sør, sitter Håvard i hovedstaden sammen med sine besteforeldre, Grete og Kurt. Til sammenligning med et glass pils til en drøy femtilapp i hånda.
Prisen er de fornøyd med.
– Vi hadde ikke dratt ens ærend hit for å få denne prisen, men når vi først er i området, så velger vi nok den istedenfor naboen, sier Håvard.
Men når sola dukker opp på himmelen, innrømmer han at prisnivået blir mindre viktig.
– Det er noe med den utepilsen, at man vil kose seg. Da tenker man kanskje ikke like mye på prisen.
Håvard, Grete og Kurt har betalt 55 kroner for 0,4 liter med øl i Oslo.
Foto: Kristin Thrane / NRKPå nabobaren i Oslo sitter Torstein Madsen. Der koster en tilsvarende pils det dobbelte av hva Håvard og familien betalte – 106 kroner.
– Vi har det vel så greit økonomisk at vi ikke tenker på det når vi er ute og tar oss noen øl. Men at det er for dyrt, det er det jo. Jeg vet ikke hvor mange prosenter det blir på butikkpris, sier han.
Madsen legger til at han først blir klar over prisen når han sjekker bankkontoen dagen etter.
Torstein Madsen ser ikke på pris før han setter seg ned på bar i hovedstaden.
Foto: Kristin Thrane / NRKDyrest i Bodø
En oversikt laget av Pilsguiden.no viser at Stavanger er den byen med lavest snittpris på pils i Norge. Der koster det 102 kroner for 0,5 liter øl.
I Bodø må du derimot betale 125 kroner i gjennomsnitt for et tilsvarende glass med øl.
Tromsø ligger rett bak med en snittpris på 117 kroner.
– Jeg tror det er litt større konkurranse i de store byene. Da blir det flere som skrur ned prisene, sier Tony Norgaard, som driver nettstedet.
Pilsguiden.no understreker at det kan forekomme feil ettersom nettsiden er drevet på dugnad, og ikke har like god dekning alle steder.
Ifølge oversikten laget av Numbeo, ligger Norge i toppen når det kommer til ølpriser i verden. Bare om du reiser til Island og Oman må du ut med mer for 0,5 liter fatøl.
Skal du reise til utlandet i sommer? Sjekk hvor mye en øl koster i et utvalg av populære feriedestinasjoner for nordmenn:
Stor konkurranse
I Oslo er det til stadighet billigere øl til gitte tidspunkt på dagen. Da er det mulig å finne en halvliter til 55 kroner flere steder.
Ifølge Norgaard er dette mest vanlig i storbyene, spesielt hovedstaden.
Tony Norgaard driver det dugnadsdrevne nettstedet Pilsguiden.no
Foto: privat– På tidspunkt hvor det ikke er så naturlig å gå ut og drikke, så er det å skru ned prisen for å prøve å lokke til seg folk, tror Norgaard.
Nordgaard får støtte fra professor i økonomi, Øystein Foros.
– Den mest naturlige forklaringen er at konkurransen i Oslo-markedet er stor. Noen kjeder retter seg nok mot bestemte segmenter, som mot ungdom.
– I særdeleshet ser vi at spennvidden er mye større. Du kan drikke veldig billig øl hvis du er opptatt av det, og villig til å følge med og sjekke prisene.
Foros legger til at byer som Bodø muligens mangler de konseptene som satser på priskonkurranse, og at prisene da jevnt over blir høyere.
Ser du på pils-prisen før du velger bar?
Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.
Dyrt over hele linja
Foros trekker også fram dyrtid og generell prisøkning, og sier at det har vært kraftige prisstigninger i bar- og restaurantnæringen.
Det har ført til nedgang i omsetningen til deler av bransjen, rett og slett fordi det har blitt for dyrt for folk å gå ut.
– Da er det kanskje naturlig at noen satser på å konkurrere på pris. Noen vil heller selge noen flere øl med noe lavere fortjeneste.
Øystein Foros, professor i økonomi Norges Handelshøyskole.
Foto: Line Tomter / NRKI tillegg viser Pilsguiden at det ikke lenger er så stor forskjell mellom pilsen du drikker på en helt vanlig (litt dyrere) bar og den du får på flyplassen. Snittprisen på flyplassøl ligger på 140 kroner for 0,5 liter øl, ifølge nettstedet.
– Det er jo nok en indikasjon på at det er dyrt, og at det kanskje kan være lønnsomt for noen å snu seg litt rundt og heller selge litt billigere og selge litt mer.
– Hvis man begynner å nærme seg flyplasspris rundt omkring i byen, da er dette veldig dyrt for veldig mange.
Publisert 05.07.2025, kl. 16.49