Hvorfor kan ingen gripe inn i saken om «Mathias»? Her er fem forklaringer.

2 days ago 12



Hvorfor kan ingen offentlige etater hindre «Mathias» i å flytte tilbake til en mor som er tiltalt for å ha mishandlet ham i en årrekke?

Foto: Julian Rentzsch

Publisert: 01.07.2024 09:20

Kortversjonen

Mathias og søsteren ble i januar 2022 hentet ut av hjemmet med makt. Moren er tiltalt for grov mishandling av sønnen siden han var tre-fire år. Saken skal for retten 17. februar neste år.

Moren er fremdeles under etterforskning for mishandling av datteren. Hun erkjenner ikke straffskyld.

Ingen av barna er i stand til å ivareta sine egne interesser og har derfor verge. Men de har flyttet hjem igjen til moren.

Vergen har uttalt sin bekymring tidligere. Men hvorfor er det ingen som kan gripe inn?

1. Hva kan barnevernet gjøre?

Da Mathias ble hentet ut av hjemmet for to år siden, ble han plassert på en barnevernsinstitusjon. Søsteren ble ivaretatt av helsevesenet. Moren hadde i lengre tid besøksforbud overfor begge barna, men dette ble opphevet i mai 2023. Søsteren flyttet hjem etter at besøksforbudet ble opphevet. Mathias flyttet hjem da han ble myndig i vår.

Barnevernet har kun ansvar for barn frem til de fyller 18 år. Etter dette kan de få tilbud om ettervern fra barnevernet frem til de fyller 25, men det er frivillig.

Statsforvalteren anbefalte Mathias å takke ja til ettervern. Ifølge moren har han sagt ja til noe av det.

2. Hva kan en verge gjøre?

Det er statsforvalteren som oppnevner verger.

Advokat Turid Elisabeth Oltedal Lunde er Mathias og søsterens verge. Hun skal hjelpe dem med personlige og økonomiske forhold. Likevel er det begrenset hva hun kan gjøre.

– Jeg er bekymret for at de ikke får den oppfølgingen de trenger med tanke på fysisk og psykisk helse. Bekymringen gjelder også deres mulighet til å utvikle seg og bli selvstendige, har advokaten tidligere sagt til Aftenposten.

Dette har hun også uttrykt overfor flere etater. Men søsknene har takket nei til flere tilbud om oppfølging.

De to søsknene er ikke fratatt rettslig handleevne, det som før het samtykkekompetanse samtykkekompetanseSamtykkekompetanse er et medisinsk begrep som viser til hvorvidt en person er i stand til å ta en orientert avgjørelse i forhold som angår dem selv. .

Og alminnelige vergemål er basert på frivillighet. Det gjelder også dersom en lege har vurdert situasjonen.

Er du over 18 år, kan du selv velge hvor du skal bo og hvilken hjelp du ønsker fra det offentlige.

– Lovverket er i stor grad lagt opp til at den enkelte skal bestemme selv, og at man skal samtykke til egen behandling og oppfølging. Men det er vanskelig å klargjøre hva som søsknenes frie vilje, og hva de egentlig ønsker, sier vergen deres.

Foto: Julian Rentzsch

3. Hva kan statsforvalteren gjøre?

– Det viser hvor sterkt frivillighet står i denne ordningen, og at alminnelige vergemål aldri kan omfatte noen form for tvang, sier Pia Davanger Angel.

Hun er seksjonsleder hos Statsforvalteren i Vestland og uttaler seg på generelt grunnlag.

– En verge kan ikke nekte noen å bo et sted, inngå en kontrakt eller å ta ut sine egne penger i banken, opplyser hun.

Heller ikke hvis en verge sliter med å komme i kontakt med klienten, er det stort de kan gjøre.

Hverken Mathias eller søsteren er fratatt rettslig handleevne. Det ble tidligere ble kalt umyndiggjøring. Dermed kan de for eksempel råde over sine egne midler.

Det er veldig strenge vilkår for å bli fratatt deler av sin rettslige handleevne. Det krever en rettssak og at domstolene beslutter det i en dom. Det er som oftest statsforvalteren som reiser slike saker.

Man kan bli fratatt retten til å søke om og akseptere botilbud. Men det er hvis det er stor fare for at man vil handle på en måte som vil skade ens egne interesser. En verge kan likevel ikke tvangsflytte noen.

– Dersom en person ikke bør bo et sted av helsemessige grunner, antar vi at det må vurderes tiltak etter helselovgivningen, sier Pia Davanger Angel.

Foto: Julian Rentzsch

4. Hvem styrer helseopplysningene?

Når politiet etterforsker mishandling og hvilke konsekvenser det kan ha fått, må de ha innsyn i helseopplysninger om en person.

Er man over 16 år, er man helserettslig myndig. Da kan man selv avgjøre hvem som skal få innsyn i helseopplysningene.

Mathias har ifølge en kjennelse fra Hordaland tingrett smerter på grunn av hull og tannråte. Men det er ingen som i prinsippet som kan tvinge ham å gå til tannlegen. Det er frivillig å oppsøke helsehjelp.

5. Kan søsknene bli tvangsinnlagt?

For å kunne bruke tvang av hensyn til psykisk helse, må flere vilkår være oppfylt.

– Det er helt avgjørende at personen har en alvorlig sinnslidelse, ikke er samtykkekompetent og at tvangsinnleggelsen fører til nytte for pasienten. Altså at innleggelsen hindrer forverring og kan gi bedring, sier Anne Kjersti Befring.

Hun er professor og ekspert på helserett. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Vergen har ingen rolle i denne avgjørelsen. Den tas av psykiateren eller psykologen med det faglige ansvaret, etter lov om psykisk helsevern.


Søsknenes verge og bistandsadvokater er gjort kjent med innholdet i denne artikkelen.

Read Entire Article