Hverken India eller andre land kan lenger undervurdere Pakistan

6 hours ago 2



En pakistansk soldat står vakt utenfor en moské som ble skadet under det indiske angrepet nylig. Foto: M.D. Mughal, AP/NTB

Maktbalansen har endret seg på bare noen få dager.

Publisert: 14.05.2025 18:00

USA stanset trolig en farlig konfrontasjon mellom atommaktene India og Pakistan forrige uke. I kulissene pågikk et hektisk politisk spill der Kina spilte en nøkkelrolle.

India og Pakistan har i løpet av sine 77 år som naboer utkjempet hele fire store kriger. Den seneste konflikten kunne fort kommet helt ut av kontroll.

Begge er atommakter og uttrykker at de er villige til å ta i bruk sitt kjernefysiske arsenal dersom de føler seg truet.

Trusler om bruk av atomvåpen

De siste kritiske ukene er bruken av atomvåpen blitt nevnt av flere pakistanske kommentatorer og politikere. En anerkjent pakistansk redaktør sa nylig i et intervju med den indiske journalisten Karan Thapar at Pakistan kunne ta India dersom de ble truet. Det ga ingen rom for misforståelser om hvor langt de var villige til å gå.

Denne siste konflikten mellom de to landene startet 22. april da 26 turister ble drept av terrorister i Pehelgam i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

Indiske myndigheter var raskt ute med å beskylde Pakistan for å stå bak, men Pakistan nektet. Pakistan sa seg derimot villig til å samarbeide for å ta dem som sto bak, og krevde at etterforskningen var uavhengig. Dette forslaget var ikke interessant for indiske ledere.

De var delvis også kritiske fordi pakistanske ekstremistgrupper tidligere har deltatt i terrorhandlinger både i den indiskkontrollerte delen av Kashmir og i indiske byer.

Pakistan sliter med terror i nord og en væpnet uavhengighetsbevegelse i Balochistan. I India var det derfor en tydelig oppfatning av at det var Pakistan som sto bak angrepet, selv om det ikke forelå noen bevis.

Indiske ledere, med statsminister Narendra Modi i spissen, hadde to klare mål etter angrepet 22. april.

For det første var han ute etter å vinne politisk støtte. Modis ultranasjonalistiske parti, Bharatiya Janata Party (BJP), står foran et viktig valg i delstaten Bihar i år.

For det andre ønsket indiske ledere å befeste sin suverenitet. Deler av denne ambisjonen handlet også om på sikt å klare å overta den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir.

India har lenge hatt et sterkt ønske om å være supermakt i regionen. Med USAs støtte, samt et forsvarsbudsjett som er sju ganger større enn det pakistanske, bestående av blant annet det supermoderne franske jagerflyet Rafale, var India full av selvtillit og klare til å sette Pakistan på plass.

Suspenderte vannavtalen

Pakistan sto allerede i en vanskelig situasjon. Et av de mest alvorlige tiltakene India hadde iverksatt, var å suspendere vannavtalen om Indus. Den sikrer tre elver i Pakistan som renner fra den indiskkontrollerte delen av Kashmir. Denne avtalen fra 1960 dekker vannbehovet i Pakistan.

Pakistan sto også i en dyp politisk krise, og landet er helt avhengig av finansiell støtte fra blant annet det Internasjonale pengefondet (IMF).

India gikk til angrep med den forståelsen av at Pakistan var svak, med skjør økonomi og isolert diplomatisk fra resten av verden.

India har lenge hatt et sterkt ønske om å være supermakt i regionen

Det viste seg at India feilberegnet da de natt til 7. mai angrep mål inne i Pakistan blant annet nær millionbyene Lahore og Bahawalpur. Hele 31 mennesker ble drept og 48 skadet missilangrepet.

Pakistan hevdet at India angrep sivile mål og ødela moskeer, og lovet gjengjeldelse. Deretter var det i gang. Tre dager senere angrep Pakistan minst 26 militære mål i flere indiske byer. Dette var en betydelig opptrapping av konflikten, og rundt om i hele verden fryktet man for konsekvensene.

Timer etter det pakistanske angrepet ble det kjent at begge land ville inngå våpenhvile. Dette ble meglet frem av USA.

Det var president Donald Trump som selv meldte nyheten. Deretter sa han at han ville megle for å finne en løsning på Kashmir.

Pakistan har allerede stilt seg positiv til tilbudet, men så langt har India holdt seg taus.

India anser Kashmir som en integrert del av sitt territorium, mens Pakistan på sin side mener at befolkningen i Kashmir må kunne ha en stemme og selv avgjøre sin fremtid, slik det står i FN-resolusjonen fra 1948.

Maktbalansen er endret

Hvordan skal man noen dager etter forstå den intense konflikten? Noen slutninger kan vi trekke.

  • Den ene er at India ikke er noen supermakt å regne i regionen. De kan ikke oppføre seg bøllete mot Pakistan for egen politisk vinning.
  • Den andre slutningen er at begge må sortere sine konflikter uten å trekke atomvåpenkortet og sette hele verden i fare.
  • Den tredje og aller viktigste er rollen som Kina spiller i regionen. Kinas teknologi var sentral og ga Pakistan et betydelig fortrinn. Det er ingen tvil om at Kinas krigsteknologi var overlegen i denne konflikten.

Maktbalansen på subkontinentet har endret seg på bare noen få dager.

Hverken India eller andre land kan lenger undervurdere Pakistan. I tillegg har Kina fått demonstrert sin styrke innen tung forsvarsteknologi og dermed økt sin makt ytterligere.

Read Entire Article