Hva er forskjellen på solfaktor 30 og 50? Og hvor ofte må du smøre deg? Her er ekspertens råd.

1 month ago 59



Hvor ofte må man smøre seg på nytt? Hva betyr egentlig solfaktor? Hva er best å bruke, faktor 50 eller 30? Må man bruke solkrem hver dag? Her er svarene.

Det er viktig å bruke solkrem for å beskytte seg mot farlige stråler fra solen. Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold

Publisert: 21.07.2024 08:53

Kortversjonen

I dag kommer solen, og det er bare å komme seg ut og nyte. På stranden, på fjellet eller i byen. Men med solen kommer solbrenthet. Ubehagelig, og det kan i verste fall føre til kreft.

Da er det viktig å huske på din beste venn; solkremen.

Men det er ikke så enkelt som at man bare kan velge blindt og smøre seg en gang for alle på begynnelsen av dagen. Sosiale medier flommer over av spekulasjoner og uenigheter om hvilken faktor, mengde og type solkrem man bør bruke. Her er fem svar på det folk lurer på:

1. Hvor ofte bør man smøre seg?

– For å opprettholde solbeskyttelsen som står på tuben bør man smøre seg hver 2. time, og etter du har badet eller svettet bort solkremen, sier farmasøyt Henriette Lima.

Den regelen gjelder uavhengig om man er i Syden eller i Norge. Dersom man svetter mye under for eksempel trening, anbefaler Lima å bruke barnesolkrem som er beregnet for å tåle mye bading og aktivitet.

– Skal ansiktskrem påføres før eller etter solkrem?

– Ansiktskrem bør påføres før solkrem. Mange solkremer beregnet til ansiktet har oftest egenskaper til en ansiktskrem, og det vil derfor ikke være nødvendig å bruke en ansiktskrem under solkremen, sier hun.

Prisen på solkremen sier heller ikke noe om hvor godt den beskytter mot UV-stråler.

– Man bør først og fremst bruke riktig solfaktor etter hvilken hudtype man har, men årstid og hvor i landet man er bosatt er også en faktor, sier hun.

2. Er solkrem vannfast?

Solkrem er ikke vannfast, men de fleste solkremer er vannresistente, forklarer Lima.

Vannresistent solkrem vil si at det skal være igjen minimum 50 prosent av solbeskyttelsen etter 2 runder med 20 minutters bading. Ekstra vannresistent solkrem skal holde fire runder med 20 minutters bading.

– Dette forutsetter at man ikke tørker seg med håndkle etter bading, sier Lima.

Man bør gjenta smøringen etter bading for å opprettholde beskyttelsen, selv
om solkremen er vannresistent eller ekstra vannresistent.

– Hvor lenge må man vente med å bade etter å ha påført solkrem?

– Man bør vente med å bade til solkremen har fått trukket inn i huden. Man bør derfor vente ca. 30 minutter etter påføring før man bader.

3. Hvor mye solkrem skal jeg bruke?

For å være ordentlig beskyttet fra solens strålinger, er det anbefalt å bruke solkrem med faktor 30 og oppover, sier hudlege Michael Zangani.

Han oppklarer noen av solkremuenighetene.

– Solfaktor angir hvor mange ganger lenger man kan være ute i solen uten å bli brent i forhold til det man kan uten solkrem. Faktor 30 blokkerer omtrent 97 prosent av uvb-stråler, mens faktor 50 blokkerer 98 prosent, sier han.

Han legger vekt på at den angitte prosenten forutsetter at man bruker riktig mengde solkrem, for full effekt.

– At man bruker nok solkrem er viktigere enn selve faktoren. For ansikt og hals skal man bruke én hel teskje for optimal effekt, påpeker han.

Hudlege Michael Zangani oppklarer spørsmål rundt solkrem. Foto: Privat

4. Hvor fort blir huden skadet uten solkrem?

Etter bare 15–20 minutter i solen kan huden ta skade, hvis man ikke bruker solkrem.

– Derfor er det viktig å være nøye. Etter to timer i solen burde kremen replikeres.

Det er ekstra viktig å smøre seg når man er i Syden. Solen i Syden er sterk, og ifølge Helsenorge.no, vil ikke solarium før avreise herde huden.

5. Skal jeg bruke solkrem hver dag hele året?

Mange kommersielle aktører snakker om viktigheten av å bruke solkrem hver dag, og helst faktor 50. Selv i Norge om vinteren.

– Det er ikke nødvendig, sier Zangani.

Man burde være flink med solkrem fra mars-april-tider, og gjerne frem til oktober. Men om vinteren ser han ikke nødvendigheten i å bruke solkrem hver dag, da det stort sett er mørkt.

Read Entire Article