Hva er det dere egentlig støtter i det påståtte godes tjeneste?

1 month ago 46



Det er gode nyheter når pilene peker i riktig retning. I går presenterte kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand en statusoppdatering for politikerne i oppvekstutvalget.

Foto: Johanne Ousdal

Mye av æren for den positive utviklingen kan tilskrives de omfattende tiltakene som ble igangsatt etter fjorårets sommer. Disse tiltakene, med en helhetlig tilnærming, har gitt resultater. Det er verdt en feiring.

Samtidig ble det påpekt en sammenheng mellom ungdomsvold og rus, noe som kanskje ikke er overraskende. Det som derimot burde vekke oppsikt, er det Fædrelandsvennens artikkel trekker frem mot slutten: et ønske om økt kontroll. Og inngripende tiltak.

Arve Stokkelien uttrykker bekymring over at politiet ikke kan utføre inngripende ransakinger og rustesting som følge av et mindre lovbrudd. Johanne Benitez Nilsen følger opp med å omtale forslag som skal styrke politiets handlingsrom(!): "– Det handler om politiets håndtering av mindre narkotikalovbrudd, særlig blant ungdom. Det handler om å gjeninnføre muligheten for ransaking, spyttprøver og å kunne håndheve med strafferettslige midler. Men om disse forslagene blir vedtatt, gjenstår å se."

Men hva menes egentlig med å "gjeninnføre" denne muligheten til ransaking og spyttprøver? Som Riksadvokaten har slått fast, har politiet aldri hatt denne fullmakten – de har derimot ulovlig benyttet seg av den i flere tiår. Dette representerer en rettssikkerhetsskandale av stor betydning. Nå diskuteres det å gi politiet denne fullmakten ved lov, alt i det godes tjeneste i krigen mot narkotika.

Det er verdt å minne om at det bare er tre år siden Hege Grostad ble ulovlig tvangstestet som følge av grunnløs mistanke. Dette etter at politiet ulovlig overvåket henne på grunnlag av politiske ytringer og meninger, og ulovlig delte informasjon med kommunen. Nok en skandale. Og det mangler ikke på skandaler innen ulovlig overvåkning og rettssikkerhet i Norge.

Jeg vil oppfordre til litt refleksjon: Hva er det dere egentlig støtter i det påståtte godes tjeneste? Jeg undres noen ganger på hvilket samfunn det er vi ønsker oss. Hvem ønsker mer maktmidler enn høyst nødvendig til et statlig voldsmonopol? Et som åpenbart ikke er like opptatt av vår rettssikkerhet gitt alle skandaler opp igjennom årene, men som svært opptatt av å utvide sin egen makt. Det i seg selv burde vekke bekymring hos alle og enhver. Uavhengig om nevnte maktmiddel går utover deg eller ikke. Du må ikke sove!

– Vi ser en sammen­heng mellom ungdoms­vold og rus

Ungdomsstraff er ikke «en klapp på skulderen»

Read Entire Article