Hundeeieren opplevde marerittet: Sårene på potene til Happy (6) viste seg å være noe mye verre

1 month ago 10



Labradoren Happy skar seg på potene under de daglige turene. Så dukket byllene opp.

Antibiotikaresistente bakterier øker i Norge og kan smitte mellom dyr og mennesker. Da hunden Happy ble syk, tok eierne opp kampen mot bakteriene.

Publisert: 02.04.2025 16:53

Kortversjonen

Happy (6 ) fikk av og til sår og rifter på potene når han gikk på grus eller søle i fuktig vær. Mange hunder kan få det. Men så fikk Happy byller på potene.

Det ble starten på mange infeksjoner og antibiotikakurer. Plagene kom stadig tilbake.

– Da Happy hadde smerter, var jeg helt knust, sier Stein Ivar Rudfoss.

Så kom sjokkbeskjeden fra tester hos dyrlegen:

Labradoren hadde fått multiresistente bakteriermultiresistente bakterierBakterier som er resistente (mostandsdyktige mot)mot to eller flere antibiotika, kalles multiresistente. Infeksjoner med slike bakterier er mye vanskeligere å behandle. MRSP MRSP Hunden hadde en Methicillin resistent Staphylococcus pseudintermedius(MRSP). Hundens MRSA. Disse bakteriene skiller ikke nødvendigvis mellom hundehud og menneskehud.i potene. Og nå virket ikke antibiotikaen lenger.

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Byllene dukket opp på undersiden av Happys poter

Slik unngås bakteriene

Forekomsten av antibitiotikaresistente bakterier øker i Norge. I verste fall kunne de selv bli smittet.

Happy ble henvist av sin faste veterinær til Evidensia Oslo Dyresykehus. Veterinær, og hudspesialist Marie Innerå gav ham minimalt med antibiotika.

– Behandler man årsaken tidlig, så slipper hunden infeksjonen. Blir infeksjonen kronisk, blir den vanskelig å behandle. Behandler man noe tidlig, så unngår man også multiresistente bakterier, sier hun.

– Evidensia-klinikkene i Norge loggfører all antibiotikabruk på dyr. Vi har redusert antibiotikabruken med 22 prosent fra 2022 til 2024, sier Monica Heggelund. Hun er fagansvarlig veterinær ved Evidensias dyreklinikker.

Som et eksempel er multiresistent ørebetennelse hos hund ikke uvanlig. Mange hunder har fått mye antibiotika ved ørebetennelser. Nå er ikke antibiotika førstevalg lenger, sier hun.

Alt må vaskes

Det er gått rutine i å forhindre at Happy blir syk igjen, og familien har satt igang mange forebyggende tiltak.

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Blant annet feier Rudfoss bort vintergrus og støv på veien rundt huset.

Men det er vanskelig å blitt kvitt all grus, så potesokkene må på-

Men vel så viktig er nok grundig potevask hver dag.

– Når jeg vasker poter som er friske og fine, så blir jeg så lykkelig, sier han.

– Vi vet at for å forhindre utviklingen av multiresistente bakterier er det viktig at vi begrenser bruken av antibiotika. Det er jo også en risiko for at multiresistente bakterier kan smitte fra dyr til mennesker, sier Happys matmor, Bente Haugland.

Stein Ivar Rudfoss har loggført når han vasker potene til Happy med medisinsk såpe - hver dag siden 2022.

– Jeg husker at veterinæren sa til oss at vi kommer til å bli veldig flinke til å vaske og stelle poter. Det er viktig at de er rene og tørre, sier han med begeistring.

For de er blitt eksperter i potestell på Nesoddtangen. Å bli kvitt multiresistente bakterier er en relativt omfattende jobb.

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Grundig vask av poter, også mellom tærne-

Og tørking er viktig, for bakterier liker fuktighet.

Det er hva som skal til for å holde hundens poter friske.

Smitter mellom dyr og mennesker

– Hvor farlig er det for eieren, hvis kjæledyret får utviklet multiresistente bakterier?

– Multiresistente bakterier er først og fremst en risiko for folk med redusert immunforsvar. Friske mennesker kan være bærere uten å merke noe til det og spre smitten til andre som er mer utsatt, sier veterinær Monica Heggelund ved Evidensia Oslo Dyresykehus.

Tørre kluter, håndklær og medisinsk hundesåpe er en del av hverdagen hjemme hos familien Haugland og Rudfoss. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Hvor lett- og hvordan smitter multiresistente bakterier fra dyr til mennesker?

– De smitter ved direkte eller indirekte kontaktindirekte kontaktEt eksempel på indirekte kontakt er om man bruker samme håndkle for å tørke hunden etter tur som man bruker for å tørke hendene., og smitteveien brytes ved god hygiene. Hvor lett det smitter, vil variere med hvor tett kontakt du har med dyret ditt, og hvor god du er på hygiene.

Labradoren Happy  elsker søle, mens eier Stein Ivar Rudfoss liker at været er tørt. Hvis dreneringen ut av potene ikke fungerer bra nok  på en hund, kan fuktighet  skape sykdom. Så potetsokker hører med til turutstyret. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Skal man redusere bruken av antibiotika, må man finne ut av hva som er den grunnleggende årsaken til sykdommen, sier veterinær Marie Innerå.

Lykkelig slutt på Nesodden

Dyr kan få i seg antibiotikaresistente bakterier fra mange kilder. Bakteriene kan utvikles hos dyret ved antibiotikakurer. De kan oppstå som sykehusinfeksjon eller komme fra mennesker, andre dyr og miljøet. Fôr som ikke er varmebehandlet er også en risikofaktor.

– Hvis hunder stadig får betennelser i huden, må man be veterinæren om å dyrke bakterien. Da finner man ut hvilken bakterie det er og unngår å bruke en type antibiotika uten grunn, sier Monica Heggelund.

Hun anbefaler dyreeiere å spørre om andre tiltak enn antibiotikakur.

– Vi må stole mer på kroppens eget immunforsvar og ikke alltid ty til antibiotika, sier hun. Mange veterinærer har sluttet å gi antibiotika forebyggende og etter operasjoner.

Happy har ikke multiresistente bakterier mer.

I stedet for antibiotika kan hundeierne bruke medisinsk sjampo, antihistaminer, immunhemmende legemidler og legemidler som bedrer blodsirkulasjonen. Så langt har de klart å holde bakteriene i sjakk.

-Vi må lære oss å stole på immunsystemet. Dyr kan også bli friske uten antibiotika, sier Monica  Heggelund, fagansvarlig veterinær ved Evidensia dyreklinikker i Norge. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten
Read Entire Article