– Hun må fortjene stemmen min

1 month ago 32



 Aage Aune / TV 2

Baltimore er en av de viktigste havnebyene på USAs Atlanterhavskyst

A view of the Dali cargo vessel which crashed into the Francis Scott Key Bridge causing it to collapse in Baltimore, Maryland, U.S., March 26, 2024.  REUTERS/Julia Nikhinson     TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Julia Nikhinson / Reuters / NTB

Da et containerskip havarerte 26. mars og stengte innseilingen til Baltimore, startet en månedslang økonomisk nedtur for regionen

 Aage Aune / TV 2

Arbeiderklassen har tradisjonelt sikret valgseier for Demokratene i delstaten Maryland

 Aage Aune / TV 2

Men Archibald (68) har ingen planer om å la Demokratene få en enkel valgseier her

Presidentvalget i USA:

BALTIMORE, MARYLAND, (TV 2): Brokollapsen i Baltimore har rystet økonomien i havnebyen. Det kan også ha rystet politikken i en tradisjonelt bunnsolid demokratisk delstat.

Publisert 29.07.2024 10:24

Da containerskipet MS Dali 26. april i år dundret inn i Francis Scott Key-broen og sendte den til bunnen av Patapsco-elva, sendte det også økonomien i Baltimore rett til bunns. 

 Kevin Dietsch / AFP / NTB
KATASTROFEN: Slik så det ut etter at det Singapore-registrerte conteinerskipet Dali hadde ødelagt Francis Scott Key-broa Foto: Kevin Dietsch / AFP / NTB

Delstaten Maryland, med den gigantiske havnebyen mot Atlanterhavet, har nesten uten unntak stemt demokratisk i presidentvalg gjennom tidene. 

Ved valget i 2020 knuste Joe Biden – fra nabostaten Delaware i nord – Donald Trump med 65.4 prosent mot Trumps 32,2 prosent. 

Få tror det blir like stor margin i år, skulle også Kamala Harris klare å slå republikanernes kandidat. 

Archibald Frisby er en av dem som nærer dyp skepsis til politikere – også Kamala Harris. TV 2 møter ham i nabolaget Dundalk, et steinkast fra den ødelagte broen. 

 Aage Aune / TV 2
HJEMMESITTER: Den siste aktive politiske handlingen til Archibald Frisby var å delta på et folkemøte om å kaste president Richard Nixon i 1974. Det skal mye til for å få ham tilbake til valgurnene. Foto: Aage Aune / TV 2

Den spreke 68-åringen forteller med innlevelse til TV 2 om hvordan det ble jaktet hare og hjort i området da han var ung, og om hvordan han og kompisene pleide å svømme i elva før broen over til den andre siden av bukta ble bygget. 

Politikk bryr han seg lite om, men har innvendinger mot måten Kamala Harris overtok som demokratenes kandidat på.

– Jeg har ikke noe mot henne, men heller ingenting positivt å si. Hun må gjøre seg fortjent til min stemme, understreker den pensjonerte langtransportsjåføren. 

At pensjonen hans er kuttet, og at han mener politikerne lar barn under den kriminelle lavalderen slippe for lett unna, er også viktige saker for Archibald:

– De får bare en smekk på hånden, og så er det rett ut på gata igjen, sier pensjonisten, som gjerne skulle ha sett strengere straffer for ungdomskriminelle. 

 Aage Aune / TV 2
LANG OMVEI: En kjøretur over broa tok minutter – nå tar det over en time å krysse den samme strekningen. Det merkes både i lokalsamfunnet og for transportbedrifter. Foto: Aage Aune / TV 2

Vietnam-veteranen støtter Trump

Vanligvis dundrer semitrailerne tett som hagl gjennom Dundalk, men bro-kollapsen har gjort veien lett å krysse, over til de litt mer velholdte husene ned mot den svale elvebredden. 

 Aage Aune / TV 2

En lang brygge strekker seg ut i elva fra eiendommen til Jim Wood og kona

 Aage Aune / TV 2

Han er fremdeles litt rystet etter å ha blitt vekket mitt på natta av skipskollisjonen, og den påfølgende invasjonen av media

– Huset er fire etasjer høyt, så det svaiet godt da skipet knuste broen, forteller 81-åringen. 

Det unge paret i nabohuset strever med å komme seg på jobb på andre siden av elva, forteller 81-åringen til TV 2. 

Selv savner han å storhandle på varehusklubben Costco, som det nå tar over en time å kjøre til, i motsetning til fem minutter da broen var intakt. 

Vietnam-veteranen er på samme alder som Biden, men framstår langt yngre, der han med lette steg tar TV 2 med ut på brygga si, der han gjerne fisker eller nyter solnedgangen. 

Selv om både kona og mange i familien stemmer på Demokratene, er den pensjonerte obersten – som kjempet i Vietnam – republikaner på sin hals. 

Han har også lite til overs for media, som han mener forteller løgner. Nå, og under Vietnamkrigen, mener han:

 Aage Aune / TV 2
BRIDGE OUT: Det kan ta mange år får en ny bro står klar. Foto: Aage Aune / TV 2

– De fleste av oss som sloss der er stolte over hva vi gjorde. Vi tapte aldri et slag, men vi tapte krigen. 

Ifølge Jim var det politikerne, militærledelsen og pressen som falt soldatene i ryggen og gjorde at de tapte krigen. Nå mener han å se mye av det samme mønsteret. 

– Det er helt utrolig å høre på dem, sukker Jim. 

– Media påstår at demokratiet er i fare om republikanerne vinner, og at Trump er den nye Hitler! Jeg bare klør meg i hodet over slike påstander. 

– Vil ha en kvinnelig president

En kullsvart skarv dukker under den brune elveoverflata, på jakt etter dagens fangst. Bølgene brytes av en båt-taxi som tøffer innover og legger til kai ved det nedlagte verftet ved Canton. 

 Aage Aune / TV 2
ALDRI SÅ GALT: Etter at broa kollapset har båt-taxitrafikken tatt seg opp. Foto: Aage Aune / TV 2

Området var en gang USAs største industrimotor – nå sliter Baltimore med å riste fattigdommen av seg, og å skape nye jobber i en ny tid. 

Bro-kollapsen i mars har ikke bidratt positivt. 

På kaia, ved siden av verftet som nå er bygget om til boliger og barer, finner vi George Watford. 

Kokken benytter formiddagen før han skal på arbeid til å prøve fiskelykken. Han håper en wobbler, formet som en liten rosa blekksprut, skal lokke den svarte havabboren på kroken. 

 Aage Aune / TV 2
KAMALA-TILHENGER: At Kamala Harris har en jamaicansk-født far og en indisk mor betyr lite, forteller George Watford til TV 2. Det viktigste for han er de politiske sakene. Foto: Aage Aune / TV 2

At Biden trakk seg som presidentkandidat har gitt ny energi til valgkampen, og han håper Kamala Harris blir USAs nye president. 

Selv om han er mann, er det en sak som teller mer enn noe annet for George; nemlig kvinners rett til å selv bestemme over egen kropp.

– Du vet, selv om jeg er mann, har jeg to døtre og et barnebarn. De vil fjerne mange rettigheter for kvinner. 

– Jeg mener det er på tide for kvinner å reise seg og si ifra.

Read Entire Article