Høyre vil sette fotlenke på barn – har ikke satt noen nedre grense

1 month ago 23



Politikerne har den siste uken nærmest stått i kø med sine forslag til strengere sanksjoner mot barn og unge som har begått alvorlig kriminalitet.

Fire tenåringer er siktet for drapsforsøk og hatkriminalitet, etter et homofilt kjærestepar på 23 år ble knivstukket på Tjuvholmen i Oslo. 

To av de siktede er 17 år, en er 15 år og den yngste er 14 år, altså under den kriminelle lavalderen. De nekter straffskyld. 

– Mer innestengt

Høyre har fremmet et forslag for Stortinget om å opprette en ny institusjon for barn under 18 år som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd.

– Når jeg sier vi må ha nye tvangsmidler, så kan det være at de vil ha kontrollert tilgang på telefon og at de i perioder må holdes mer innestengt for å få til de løsningene. Det er tiltak vi må gjøre for å få barn på rett kjøl, men også verne samfunnet, sier Erna Solberg (H) til TV 2.

– Tersklene for å låse inne barn er jo høye. Vil du endre de?

– Ja, sier Høyre-lederen. 

Forslaget innebærer også at man om nødvendig skal ilegge barna elektronisk kontroll, altså fotlenke. 

– Det kan vedtas for eksempel hvis du er under etterforskning for voldskriminalitet, og får beskjed om at i den perioden har du oppholdsforbud.

 Goran Jorganovich / TV 2
MÅ UTREDES: Høyre-lederen understreker at mange detaljer i forsalget må utredes. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Lettere for politiet

Dette skal gjelde også de under 15 år, mener Høyres statsministerkandidat.

– Hvor skal du finne den hjemmelen?

– Vi kan vedta det i Stortinget hvis vi vil. Det er det vi har politikere til.

– Er ikke det da å senke den kriminelle lavalderen?

– Nei. Det er å vedta hjemler for å sørge for at du kan følge opp. Hvis du bryter det regelverket, som blant annet er at du oppholder deg på områder du kan se, så er det lettere for politiet å vite når de har oversikt over hvor du er, fordi de kan se det hvis du har fotlenke.

Høyres forslag:

Målgruppen for institusjonstilbudet er:

Barn under 18 år som tvangsplasseres etter barnevernloven § 6-2.

Barn over 15 år som får en betinget dom med vilkår om opphold i institusjon for inntil 1 år etter straffeloven § 37 h.

Det bør vurderes om institusjonstilbudet også skal gjelde barn som i stedet for fengsling, blir besluttet plassert i institusjon etter straffeprosessloven § 188.

Høyre vil at de som får tilbud om plass skal følges opp av et tverretatlig team som skal ivareta og forberede den enkelte på et liv uten kriminalitet, etter modell fra ungdomsfengsler.

Opphold i institusjonen skal ikke være frivillig. Om nødvendig kan elektronisk kontroll benyttes for å hindre rømming og begrense gjentakelsesfare.

– Er det noen nedre grense for hvor unge barn kan være før du ikke vil sette fotlenke på dem?

– Det vil bli en utvikling som vi gjør over tid.

– Fem år?

– Nei, altså, for det første, så er det veldig få femåringer som begår den type kriminalitet som vi her snakker om.

– Men hvor skal grensene gå?

– Det må vi etter hvert utvikle og se. Men det er ikke noe poeng i å si at 14 år, eller 13 år er grensen, også blir 12-åringer narkolangere som driver med voldsutøvelse, sier Solberg.

– Grove episoder

Hun tror virkemidlene uansett vil ha en stor preventiv effekt. 

– Men la oss begynne å se positivt på at dette er tiltak vi trenger. Vi har en voldsom økning i den voldelige ungdomskriminaliteten. Det er noen veldig grove episoder. 

På spørsmål om hvem skal kunne vedta å ilegge fotlenke, svarer Solberg. 

– Det kan være at vi skal gi politiet muligheten for en kort tidsperiode til å gjøre det. Det kan også være at det må innom en rettsinstans på veien, sier Høyre-lederen. 

 Adnan Ayanle / PSP
KNIVSTIKKING: To 17-åringer er varetektsfengslet etter at to menn ble angrepet, en av dem knivstukket, ved en uteservering i Oslo forrige helg. Foto: Adnan Ayanle / PSP

Kritiske fagfolk

Flere fagfolk TV 2 har snakket med er skeptisk til forslag om å i større grad  frihetsberøve barn, som har utført ulovlige handlinger.

Kriminolog Paul Larsson ved Politihøgskolen, sier det ikke er noe godt forslag. 

– En ting som er sikkert, er at det er skadelig å stenge barn og unge inne. Det virker først og fremst isolerende og stigmatiserende, og tilbakefall til ny kriminalitet er høy. Idealet til disse institusjonene har vært gode, de skulle virke rehabiliterende, virkeligheten har oftest vært en ganske annen.

Han får støtte fra Elisabeth Fransson, som er professor ved VID vitenskapelige høgskole, og har blant annet forsket på barn og unge i kriminalomsorgen. 

– Som forsker er jeg kritisk til å utvikle nye institusjoner for barn uten å ha forsket på hvordan de vi allerede har fungerer. Jeg stiller også spørsmålet om hva en slik institusjon i praksis vil bli, og hva slags logikk og regime den vil det bygge på, sier Fransson.

«Kriminelle barn»

Akkurat nå jobber regjeringen med et forslag om en slik ny institusjon.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til Klassekampen fredag at samfunnet trenger flere muligheter til å holde tilbake lovbrytere under 15 år. 

 Otto Rognstad / TV 2
JOBBER MED LOVFORSLAG: Regjeringen jobber med en ny lov om hvordan barn som utfører ulovlige handlinger, forteller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Otto Rognstad / TV 2

På spørsmål fra TV 2 om hvem som skal holde dem tilbake og hvordan, svarer Vedum:

– Staten. Staten må lage et nytt lovverk, men også en ny type institusjon, som gjør at også unger under den kriminelle lavalder holdes tilbake. 

Han forteller at justisministeren er i gang med et arbeid som skal munne ut i et nytt lovforslag om dette. 

– Vi må lage en ny type institusjon sånn at man klarer å ha sanksjoner også mot kriminelle barn. De kan ikke håndteres som en voksen, for det betyr bare at de blir enda hardere kriminelle resten av livet, sier finansministeren.

Read Entire Article