Høyre grep inn og sendte dokumenter til politiet

1 week ago 10



Stavanger-ordføreren går av:

Partiet ville ikke anmelde ordføreren for å ha brukt partipenger privat. Men så tok Høyre sentralt grep og sendte dokumentene til politiet likevel.

 Alf Simensen / NTB
GÅR AV: Sissel Knutsen Hegdal har trukket seg med umiddelbar virkning etter å ha brukt partipenger på privat forbruk. Foto: Alf Simensen / NTB

Publisert 04.09.2024 18:28

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal går av med umiddelbar virkning etter å ha brukt partiets penger til privat forbruk.

Hun tilbakebetaler 51.148 kroner til partiet. Hegdal er sykemeldt, og sier til Stavanger Aftenblad at hun innser at hun har gjort en feil.

Høyre sentralt mener at saken er så alvorlig at dokumentene i den må oversendes politiet. 

Det til tross for at partiets fungerende gruppeleder i Stavanger. Hilde Karlsen, overfor Stavanger Aftenblad avviste at saken burde bli politianmeldt. 

Fikk klart råd

– Det er et enstemmig gruppestyre som synes det er helt uaktuelt å politianmelde henne. Det er ikke noe vi ser på. Dette er dårlige vurderinger av Sissel, ikke noe politiet bør se på, sier Karlsen.

Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug sier at partiet sentralt har gitt lokallaget i Stavanger beskjed om at saken må oversendes politiet.

 Terje Pedersen / NTB
TOK GREP: Generalsekretær Tom Erlend Skaug opplyser at Høyre har sendt dokumenter til politiet. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi har gitt de et tydelig råd om å gjøre nettopp dette. Det rådet var – og er – basert på sakens objektive faktum, sier Skaug.

Tok grep sentralt

Han legger til at det som har skjedd, åpenbart kan fremstå som underslag av bystyregruppens midler, som igjen er offentlige midler bevilget av Stavanger kommune.

– Høyre har ikke kompetanse til å gjøre en strafferettslig vurdering av dette. Det er det bare politiet som kan gjøre, sier Skaug.

Derfor har Høyre sentralt på eget initiativ valgt å sende over alle dokumenter i saken til politiet.

– Uavhengig av om politiet velger å se nærmere på saken eller ikke, mener vi sterkt at dette er det eneste riktige for et politisk parti å gjøre i en sak som etter vårt syn er svært alvorlig, sier Skaug.

 Jil Yngland / NTB
ALVORLIG: Erna Solberg kaller saken trist og alvorlig og sier det var en klok vurdering av ordføreren å gå av. Foto: Jil Yngland / NTB

Partileder Erna Solberg sier til TV 2 at det er en trist og alvorlig sak.

– Klarte ikke å følge regelverket

Kommentator Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad sier at det var naturlig at ordføreren måtte gå av.

– Dette er nok en sak om politikere og penger, der det har gått for fort i svingene om hvem som skal betale regninga, sier Lindø til TV 2.

– Her har Stavanger-ordføreren trådt feil ganske mange ganger, legger han til.

Lindø påpeker at hvert enkelt regelbrudd kanskje ikke hadde vært nok til at hun måtte gå av.

– Men det handler nok om mengden saker, der det er lett å se et mønster av en ordfører som ikke har klart å følge det regelverket som en ordfører skal følge.

– Sjokkert

Den profilerte Stavanger-politikeren Mimir Kristjansson (Rødt) kaller saken alvorlig, selv om han understreker at han ikke kjenner detaljene i den.

– Jeg ble sjokkert. Jeg hadde ikke sett dette komme i det hele tatt. Jeg tror veldig mange folk begynner å bli lei av at det er rot i politikken, sier stortingspolitikeren.

– Jeg blir trist på vegne av hele standen jeg er del av når det kommer rotesaker med penger om igjen og om igjen.

Kristjansson sier han opplever det som vel drøyt at det blir snakk om en mulig anmeldelse når eks-ordføreren allerede har tilbakebetalt pengene.

– Ikke bra

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud påpeker at selv om pengene er betalt tilbake, ville det vært vanskelig for ordføreren å bli sittende.

– Det kan jo tenke seg at vi fort hadde sett en ordfører som ble drevet fra skanse til skanse hvis hun ble sittende, sier Eriksrud.

Eriksrud understreker at et lokallag i en valgkamp ikke har flust med penger.

– Det ser ikke bra ut når du bruker flere titalls tusen kroner på det som ser ut som private middager, festivalbilletter og fly hjem fra ferie og den type ting. Den type sammenblanding av privatøkonomi og partiets økonomi er ikke bra, sier Eriksrud.

Read Entire Article