- Bård Hoksrud (Frp) har stilt flest spørsmål på Stortinget de siste fire årene med 414 spørsmål.
- Han har også flest spørsmål i en periode de siste 20 årene.
- Hoksrud er stolt av å være «spørsmålskongen» og mener han får saker på dagsorden og er en vaktbikkje for regjeringen.
- Frp dominerer listen over de mest spørrelystne partiene.
Det viser tall Altinget har fått ut fra Stortingets egen oversikt over hvilke stortingsrepresentanter som har stilt spørsmål til statsrådene.
414 spørsmål fra samme representant holder også til at Bård Hoksrud har status som hyppigste spørsmålsstiller de siste 20 årene, viser statistikken som VG har saumfart.
Også i stortingsperioden 2009 til 2013 spurte han mest av alle - med sine 343 spørsmål.
Stortingsveteranen fra Bamble i Telemark er stolt av å trone på spørsmålstoppen, vedgår han overfor VG på telefonen fra sommerferie i hjemkommunen.
Større fart for rullestoler
– Hva er det dummeste spørsmålet du har stilt, Hoksrud?
– Det finnes ingen dumme spørsmål, bare dumme svar, innleder Frp-veteranen med et lurt smil.
– Men ok, jeg kan innrømme at spørsmålet om å øke farten på elektriske rullestoler til 20 km/t kanskje hørtes litt vilt ut for noen. Men vet du hva? For dem som bruker rullestol og vil komme seg raskere frem og få mer frihet, er det faktisk en viktig sak, sier Hoksrud.
Topp 15-listen
1. Bård Hoksrud (Frp) - 414 spørsmål, 2. Alfred Bjørlo (V) - 384, 3. Helge Njaastad (Frp) - 379, 4. Frank Sve (Frp) - 371, 5. Erlend Wiborg (Frp) - 351, 6. Sofie Marhaug (R) - 333, 7. Marius Arion Nilsen (Frp) - 305, 8. Tobias Drevland Lund (R) - 299, 9. Silje Hjemdal (Frp) - 296, 10. Lars Haltbrekken (SV) - 282, 11. Per Willy Amundsen (Frp) - 241, 12. Rasmus Hansson (MDG) - 229, 13. Olaug Bollestad (KrF) - 213, 14. Sveinung Stensland (H) - 209, 15. Terje Halleland (Frp) - 200.
Han angrer ikke et sekund på spørsmålet, men står fast på at han fikk et halvdårlig byråkratsvar i retur fra en rødgrønn statsråd.
– Spørsmålskongen
– Hvor stolt er du av å ha stilt flest spørsmål av alle?
– Hehe, jeg må jo si at det er litt gøy å være «spørsmålskongen»! Men ærlig talt, det handler ikke om å vinne noe trofé. For meg er det å stille spørsmål en måte å holde regjeringen i ørene på - og sørge for at saker fra folk og bedrifter i Telemark og ellers i landet blir hørt, svarer han.
– Hvis det å stille over 400 spørsmål bidrar til at vi får bedre svar eller
løsninger for folk og bedrifter, så er jeg stolt av det, ja, legger han til.
Hans parti, Frp, har brukt mulighetene til å stille spørsmål hyppigst av alle partier i denne perioden.
Åtte partikamerater av Hoksrud er på Topp 15-listen
over spørsmålsstillere. Mens Venstres Alfred Bjørlo fra Sogn og Fjordane valgdistrikt ligger nærmest Hoksrud på spørretoppen med 384 spørsmål de siste fire årene.Et stort opposisjonsparti som Høyre er representert med én stortingsrepresentant på 14. plass på Topp 15-listen.
Spørsmålene i Stortinget
Det er tre hovedtyper spørsmål i Stortinget:
- Spørretimespørsmål.
- Skriftlige spørsmål.
- Interpellasjoner.
- I den muntlige spørretimen møter tre statsråder eller statsministeren alene. Da kan representantene spørre om hva de vil, uten at regjeringsmedlemmene har mulighet til å forberede seg.
- I den ordinære spørretimen svarer statsrådene på spørsmål de har fått tilsendt på forhånd.
- Skriftlige spørsmål besvares skriftlig innen seks hverdager.
- Interpellasjoner er mer omfattende spørsmål, som blir gjenstand for debatt i Stortinget.
- En representant kan stille inntil to skriftlige og ett spørsmål i den ordinære spørretimen per uke.
- Skriftlige spørsmål kan ikke stilles i juli. Da er det Stortingspause/ferie.
(Kilder: Stortinget og Altinget.)
Men Telemark-representanten klarer ikke selv å svare kort og konkret på hva som er det beste spørsmålet han har stilt.
I stedet ramser han opp tre lange svar om pasienter som ikke ble registrert på ventelister, -om erstatning til Varhaugofrene og forskjellsbehandling av barn som trenger hjelpemidler.
– Du er ikke redd for å bli oppfattet som en møteplager eller en som holder byråkratiet i uendelig arbeid med alle spørsmålene dine?
– Å stille spørsmål er for oss stortingspolitikere muligheten til å sette dagsorden i Stortinget over små og store saker. Dette er en del av jobben som stortingsrepresentant, så det har jeg absolutt ikke dårlig samvittighet for.
Hoksrud har selv vært statsråd i noen måneder som landbruks- og matminister i Solbergregjeringen.
Da måtte han selv til pers og svare. Eller lese opp svar - som gjerne blir forfattet eller kladdet av embetsverket (les: byråkratiet) etter spørsmål fra representantene.
– Det lærte meg hvor viktig det er at vi politikere stiller spørsmål – det holder det politiske systemet i gang og tvinger oss til å være på tå og hev.
Hvor viktig synes du det er at stortingsrepresentanter stiller spørsmål i Stortinget?aIkke så viktig. Er nok mest for å markere seg og partiet i opposisjon til regjeringen. Blir lite konkrete resultater av det.bVeldig viktig. For å utfordre regjeringen og sette vesentlige saker for folk flest på dagsorden.cSånn passe. Det viktigste er jo å få til konkrete beslutninger og resultater av politikk.– Blir det konkrete resultater av å stille spørsmål, eller er det mest markering eller «hilsen hjem» til Telemark?
– Spørsmålene mine kommer på bakgrunn av folk jeg møter, folk som sliter med helsetjenester eller byråkrati. Når jeg stiller spørsmål, tvinger jeg statsrådene til å svare på ting de kanskje helst vil unngå. Noen ganger får vi konkrete endringer, press på saker over tid betyr noe, for eksempel
oppreisning til Varhaug-ofrene, svarer Hoksrud.
Les mer: Dette er Varhaug-saken