Hizbollah vil trappe opp krigen etter drapet på Hamas-leder

2 hours ago 4



I videoen fra den israelske hæren (IDF) sitter en hardt skadet Sinwar i en stol med ansiktet dekket av et skjerf. Det er fullt av støv overalt. Han kaster en treplanke mot dronen for å få den til å gå i bakken, men lykkes ikke.

Sinwar ble utnevnt til Hamas` toppleder etter at Israel fikk den politiske sjefen Ismail Haniyeh drept i et attentat i sommer.

Hamas-leder Sinwar skal ha vært hjernen bak angrepet på Israel 7. oktober i fjor. Israelsk etterretning har jaktet på ham i månedsvis. Man har regnet med at han har gjemt seg i tunnelene under Gaza.

Ikke planlagt

I motsetning til andre militære ledere som er drept av Israel, så var ikke drapet på Sinwar nøye planlagt.

I stedet var det vanlige israelske fotsoldater som drepte ham. De var på patrulje gjennom et område i Tal El Sultan i Sør-Gaza etter mistenkte Hamas-folk,

Israelere i Jerusalem feirer drapet på Hamas-leder Yahya Sinwar.

Foto: JOHN WESSELS / AFP

Soldatene skal ha oppdaget det de mente var mistenkte som beveget seg rundt en bygning. De åpnet ild mot dem. Ifølge israelske medier ble det og skutt mot de mistenkte fra stridsvogner, og med en rakettkaster.

På det tidspunktet den israelske dronen filmet trodde det militæret at det bare var en vanlig Hamas-kriger. Da de gikk inn i bygningen, fant de ham med et våpen og med snaue 11.000 dollar på seg. Alt ifølge IDF.

DNA-prøver og fingeravtrykk viser at det var Sinwar, ifølge israelske myndigheter.

Varsler opptrapping

Den libanesiske Hizbollah- militsen sier de beveger seg mot en «ny og eskalerende fase» i krigen mot Israel etter nyheten om drapet på Sinwar.

Det ble kunngjort på meldingstjenesten Telegram natt til fredag. Den Iran-støttede gruppen sier kampånden deres er styrket som følge av Hamas-lederens død.

 Yahya Sinwar

Hamas-leder Yahya Sinwar ble drept i skuddveksling med israelske soldater, ifølge israelske myndigheter.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Rakettangrepene mot Israel vil «eskalere dag for dag», ifølge Hizbollah. De sier også at de planlegger å ta i bruk presisjonsstyrte raketter for første gang.

Forent mot Israel

Hizbollah er en sjiamuslimsk organisasjon, mens Hamas er sunnier. Men de to gruppene forenes i sin motstand mot Israel.

Men siden Israels sabotasjeaksjon mot Hizbollahs personsøkere og den påfølgende bombingen av Hizbollahs hovedkvarter i Beirut, har Hizbollah ligget nede for telling. Storparten av deres lederskap drept i israelske angrep de siste ukene.

Likevel har organisasjonen vært i stand til å sende raketter i retning Nord-Israel.

Gruppen sier 55 israelske soldater er drept og at over 500 soldater og offiserer har blitt såret siden bakkekrigen i Libanon startet 1. oktober.

Iran lover økt motstand

Men det er fortsatt store spenninger i Midtøsten. Ifølge Irans FN-delegasjon vil drapet på Sinwar ikke føre til at motstanden mot Israel stopper.

De mener Sinwar vil bli et forbilde for unge som vil føre hans kamp videre for frigjøringen av Palestina. Så lenge okkupasjon og aggresjon finnes, vil motstanden bestå, skriver de på X.

Netanyahu: Begynnelsen på slutten av Gaza-krigen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier drapet på Hamas-lederen er begynnelsen på slutten av krigen i Gaza.

– Selv om dette ikke er slutten på krigen i Gaza, er det begynnelsen på slutten, sa Netanyahu i en uttalelse torsdag kveld.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler til FNs 79. generalforsamling i FNs hovedkvarter i New York, USA, 27. september 2024.

Statsminister Benjamin Netanyahu

Foto: Eduardo Munoz / Reuters/NTB

Vestlige ledere sier Sinwars død gir et håp for våpenhvile på Gaza. Amerikanerne mener Israel nå har fjernet en av de største hindrene for en våpenhvile, men også løslatelse av gislene i Gaza. Også EU mener Sinwar stod i veien for dette.

Publisert 18.10.2024, kl. 08.06

Read Entire Article