Her sjekker politiet McDonalds-toalettene og søppelkasser

1 week ago 8



– Skolen er ferdig og erfaringsmessig så er det ganske mye ungdom som samles, blant annet i Ski sentrum.

Det sier politibetjent Rune V. Persen. Han har jobbet mange år i patrulje og kjenner Follo-området godt.

En av oppgavene i Øst politidistrikt, som Follo-området er en del av, er å være i kontakt med unge.

De har sett en økning i kriminalitet utført av unge under 18 år i området.

SLIK SER TALLENE UT: Her kan man se at det er en økning i nesten all form for kriminalitet blant unge under 18 år i Øst politidistrikt. Foto: Politiet

Denne dagen kjører de fra Follo politistasjon og ut mot stasjonsområdet i Ski.

Makkerne Gitte Bjønnes og Persen ser ut, og observerer ut av bilvinduet.

– Nå er det blitt litt mer sommer og varmere vær, så det er litt mer spredning i ungdommen. De har flere plasser å være på, enn for eksempel på vintertiden når det er dårlig vær og det er surt og kaldt ute, sier Persen.

Omsetning av narkotika

De vet om og kjenner mange av ungdommene som driver med kriminalitet.

– Vi vet jo at forskjellige punkter her i Ski sentrum og på Ski storsenter som er veldig aktuelle. For oss er det jo veldig aktuelt å gå innom alle disse kjente plassene hvor vi vet det kan foregå omsetning av narkotika, kjøp og salg.

BIL: Mye av jobben er å kjøre til områdene hvor unge oppholder seg. Her observerer politibetjenten ofte ut av vinduet og ser hva som beveger seg i gatene. Foto: Helge Mikalsen / VG

En ting han har lagt merke til blant ungdommen, er at det er stadig flere trusler og mer tvang i miljøene.

Bilen svinger inn mot Ski storsenter. Her parkerer Persen bilen oppå fortauskanten.

– Ja, altså her er det jo snakk om å være synlig. Vi ønsker å fortelle at vi er på stedet og at vi ikke er langt unna, sier politimannen om valget av parkeringsplass.

Han og makker Bjønnes går ut av bilen og tar seg videre mot kjøpesenteret til fots. De går inn svingdøren. Rett innafor er et populært oppholdssted for ungdom.

– Det er jo litt interessant, vi er litt utenfor McDonald's her. Det er ofte her, spesielt på vinterstid, at ungdommer samles.

MC DONALDS: Er et sted som er kjent for burgere, pommesfritts og brus, men i Ski er det også et sted mange unge oppholder seg i. Foto: Helge Mikalsen / VG

Inne på McDonald’s tar de to en runde. Ser seg rundt, ser hvem som er der. Men runden er ikke over. De går helt innerst bak i lokalene.

– Vi følger jo litt med på sånne plasser hvor man kan gjemme seg.

– Inne på do?

– Ja. Det er jo tidlig ofte at det blir brukt som et sted å gjemme bort ting, sier Persen.

Med «ting» mener han narkotika.

Cannabis er det mest utbredte illegale rusmiddelet i aldersgruppen 16–24 år. Men bruken av sentralstimulerende stoffer har også skutt fart, viser tall fra FHI.

Flere går med kniv

Stadig flere unge blir også tatt med kniv på seg.

– Vi får ofte meldinger om er at det er noen som har sett ungdom med kniv, og har da har hatt en del utrykninger ned hit. Og da har vi funnet både små og store kniver på mindreårige, sier han.

UT PÅ TUR: Når de ikke er på andre oppdrag bruker politipatruljen å sette av tid til å være synlige for ungdommen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Klokken er litt over 16.00 ved Ski storsenter. Etter dette går turen videre til fots. Inn på biblioteket.

Dette er egentlig et sted hvor unge kan lese bøker, gjøre lekser. Men i vinter ble det rapportert om mye bråk her.

– Det som har vært problematisk her, det er ungdom som har drevet med ulovligheter, sier Persen.

De tar runden rundt og kommer i snakk med noen ungdom som sitter her i dag.

En helt vanlig prat.

– God dag, gutter. Hva leser dere på, hva er planen i dag?

Det er noen av spørsmålene som blir stilt.

– Ha en fin dag videre, avslutter politimannen samtalen med.

VG er med på praten.

– De ble ganske kleine, er det typisk at folk blir litt redde når politiet tar en prat med dem?

– De kan jo bli litt usikre på hva intensjonene våre er. Og det er jo kanskje ikke unormalt, men det er vi vant med, svarer Persen.

Etter dette går turen til et solarium i nærheten av togstasjonen. Dette er også et sted politiet vet at ungdommen liker å oppholde seg.

SOL: Mange bruker solariestudio for å bli brunere i huden, andre bruker det som et oppholdssted. Foto: Helge Mikalsen / VG

Trappeoppganger og parkeringshus

Turen går videre, men nå tar politibetjentene bilen og begynne å kjøre rundt til de forskjellige parkeringshusene i Ski.

– På parkeringshuset har vi hatt litt trøbbel med at det har vært mye ansamling og uro, og ikke minst skadeverk som har blitt utført på parkeringsanlegget, sier Persen.

– Det har røykes det også i trappeoppgangen som gjør at brannalarmene utløses, sier han.

Han går opp alle etasjene. På veien stopper Persen opp og lyser oppi søppelkassene.

– Vi opplever at det kan bli lagt igjen, for eksempel narkotika i søppelbøttene, sier han.

OPP OG NED: Politiet tar ofte runder på parkeringshusene i Follo. Her vet de at unge oppholder seg, og de har fått flere meldinger om skadeverk på parkeringsanlegg. Foto: Helge Mikalsen / VG

Denne tirsdagen mens VG er ute med patruljen, kan vi se en ung mann gå opp til politimannen.

Han spør om en prat med politimannen. De snakker sammen i 20 minutter.

Gjennom intervjuet forteller Persen flere ganger hvor viktig det er å være synlig blant ungdommen. Persen og Bjønnes gjør denne jobben når de ikke har andre oppdrag å rykke til. De sier Øst politidistrikt ikke har egne folk som jobber i gatene med ungdom.

– Vi har vært nødt til å flytte patruljer som før var skjermet fra andre oppdrag til å bare drive med forebygging, for å ha nok politifolk i den vanlige patruljetjenesten.

Det sier Tommy Brøske, geografisk driftsleder i Follo og Østfold.

<-

Tommy Brøske

– Alle patruljer skal drive oppsøkende forebyggende politiarbeid ved anledning, men det stemmer at det har blitt mindre enn før, sier han.

– Nå jobber vi med et kunnskapsgrunnlag som kan fortelle oss mer om ungdomskriminalitet og den utrygghetsskapende kriminaliteten i distriktet, slik at vi kan prioritere mest mulig målrettet med midlene vi har til rådighet.

EN DEL AV HVERDAGEN: For makkerne Pedersen og Bjønnes er det viktig å møte ungdom, ha samtaler med dem og vise dem at de er til stede i nærområdet. Foto: Helge Mikalsen / VG
Read Entire Article