Video vekker oppsikt: Kjørte med såret palestiner festet til panseret

4 days ago 40



– Menneskelig skjold i praksis, mener FNs Francesca Albanese.

Et skjermbilde fra videoen som viser hendelsen på Vestbredden lørdag. Reuters skriver de har klart å steds- og tidsverifisere videoen. Foto: Reuters TV / Reuters
  • Bilde av Ingrid Hovda Storaas
søndag 23. juni kl. 03:55

Kortversjonen

  • En video som viser israelske soldater kjøre med en såret palestiner festet til panseret på en jeep vekker oppsikt i sosiale medier.
  • Nyhetsbyrået Reuters skriver at de har verifisert bildene.
  • Det israelske forsvaret bekrefter hendelsen, som skal ha skjedd på Vestbredden lørdag, og lover å etterforske saken. De sier soldatenes handlinger ikke er i tråd med IDFs verdier.
  • FN-rapportør Francesca Albanese reagerer kraftig på videobildene, og kaller det bruk av «menneskelig skjold».

Videoen spredte seg på sosiale medier lørdag.

Bildene, som også er publisert og verifisert av nyhetsbyrået Reuters, viser en jeep kjørende med et menneske festet til panseret.

Videoen er filmet på Vestbredden, og mannen på panseret er en såret palestiner.

Familien hans sier til Reuters at de ba om en ambulanse, og at de israelske soldatene da festet ham foran på jeepen sin før de kjørte av gårde med ham.

IDF: Vil bli etterforsket

Det israelske forsvaret IDF bekrefter hendelsen, som skal ha skjedd under en militæraksjon lørdag.

Mannen på videoen er ifølge dem en mistenkt militant palestiner som skal ha blitt såret under skuddveksling med israelske soldater i Wadi Burqin.

– I strid med ordre og standard prosedyrer ble den mistenkte tatt med av soldatene mens han var festet på et kjøretøy, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

– Oppførselen til soldatene på videoen er ikke i tråd med IDFs verdier. Hendelsen vil bli etterforsket og håndtert på en passende måte, legger de til.

Den sårede mannen er ifølge den israelske hæren blitt overført til sykehus for å få behandling.

FN-rapportør reagerer kraftig

Palestinsk Røde halvmåne hevder på X at de israelske soldatene først nektet dem å gi førstehjelp til mannen.

– Så plasserte de den sårede personen foran på en militær jeep og anholdt ham før de senere lot mannskapene våre overføre ham til et sykehus, skriver de.

Francesca Albanese<-Francesca Albanese

FNs spesialrapportør for de palestinske områdene

Francesca Albanese, som er FNs spesialrapportør for de palestinske områdene, reagere kraftig på videoen.

– Menneskelig skjold i praksis, skriver hun på X søndag.

– Det er skremmende å se hvordan en stat som ble født for 76 år siden har klart å snu internasjonale lover på hodet, sier hun om Israel.

Bruken av menneskelige skjold i krig er forbudt, ifølge folkeretten. Begrepet brukes når stridende bevisst bruker sivile for å skjerme militære mål fra angrep, eller for å skjerme eller hindre militære operasjoner, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Israel har på sin side flere ganger anklaget Hamas for å bruke menneskelige skjold, blant annet ved å ha militære anlegg i tilknytning til sykehus i Gaza:

Etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut 7. oktober, har spenningen økt kraftig på Vestbredden, et område Israel okkuperer i strid med folkeretten, ifølge FN.

Israel gjennomfører jevnlig aksjoner mot mistenkte militære grupper, og det meldes også om flere voldelige angrep mot palestinere fra jødiske bosettere.

Read Entire Article