Biden mot Trump: Slik blir tidenes presidentdebatt

3 days ago 11



Kortversjonen

  • Nattens debatt mellom Joe Biden og Donald Trump i Atlanta, Georgia, sendes på CNN.
  • Biden og Trump er begge upopulære blant velgerne, men Trump leder på meningsmålinger og i vippestatene.
  • Debatten, ledet av Jake Tapper og Dana Bash, varer i 90 minutter og kan få stor betydning for valgkampen.

To gamle, upopulære presidentkandidater møtes til det som omtales som «tidenes debatt» i amerikanske medier.

Donald Trump (78) scorer historisk dårlig an på målinger over hvor godt likt en presidentkandidat er av velgerne generelt.

Men den omstridte eks-presidenten kan trøste seg med at mostander Joe Biden (81) gjør det enda dårligere på de samme målingene.

Samtidig ligger Trump foran på meningsmålinger i USA som helhet, og leder i de avgjørende vippestatene.

Han har dermed en klar fordel med seg inn i nattens debatt i Atlanta, Georgia, som sendes på CNN.

Video: Her møtes Biden og Trump til debatt

Vanligvis arrangeres presidentdebattene på høsten av en partinøytral kommisjon. Men etter ukevis med utfordringer fra Trump, sa Biden ja til å fremskynde debatten.

Dette kan vi forvente oss fra nattens debatt:

  • CNN-stjernene Jake Tapper og Dana Bash skal lede debatten som varer i 90 minutter. Dersom kandidatene snakker i munnen på hverandre, kan ordstyrerne dempe mikrofonene deres.
  • Trump får siste ord i debatten. Bidens team vant et myntkast, men valgte å stå på høyre side av TV-skjermen, i stedet for å holde sluttinnlegg sist.
  • Biden fremhever at Trump er domfelt, og hevder han truer demokratiet og forherliger politisk vold; mens Trump hevder at Biden kommer til å være ruset på en «cocktail av dop for å hindre at han sovner».

Galleri under: se de siste meldingene fra Trump- og Biden-kampanjen:

Epost begge kampanjer har sendt til VG i forkant, tyder på at Bidens viktigste poeng blir å hamre inn at Trumps forrige periode førte til politisk kaos.

Den enkeltsaken det pekes mest mot fra Bidens team, er at Trump har skylden i at Høyesterett fjernet kvinners føderale rett til selvbestemt abort.

Trumps kampanje har pekt mot migrantstrømmen til USA, den kraftige prisøkningen, og at Biden er dement og ute av stand til å lede landet.

Trump hevder også at CNNs programledere er på Bidens side, og at han dermed «må debattere mot tre personer».

SKAL LEDE DEBATTEN: Jake Tapper og Dana Bash. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

CNN-stjerne: – Avgjørende øyeblikk

CNN-stjerne Kristen Holmes er kanalens korrespondent ved Det hvite hus i Washington D.C. og følger begge kampanjer tett.

Hun sier til VG at hun har fått vite at Bidens kampanje har bedt presidenten forberede seg på å snakke om abort, kvinners reproduktive rettigheter og demokrati.

– På den andre siden har vi fått vite av Donald Trumps nære rådgivere at de har bedt ham snakke om økonomien, prisøkning, immigrasjon og kriminalitet, sier Holmes.

Hun forteller at de to kampanjene har motsatt strategi:

– Vi har fått vite at Bidens kampanje har bedt ham om å være mer aggressiv mot Trump, mens Trumps rådgivere ber ham tone ned personangrepene og fokusere på sakene, forklarer CNN-stjernen.

PÅ INNSIDEN: CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kristen Holmes, har kilder i begge kandidatenes indre krets. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Men begge disse mennene kan tenne på pluggene, og sannheten er at selv deres nærmeste rådgivere som har forberedt dem, ikke kan forutsi hva som skjer på scenen.

Holmes påpeker at debatten kan bli utrolig viktig, fordi det blir mulig å forhåndsstemme allerede i september.

– Vi har aldri hatt en slik debatt så lenge før valget. Begge kandidatene ville komme tidlig ut, og de vet hvor avgjørende dette øyeblikket er, noe hele Amerika er klar over, sier hun.

Jonathan Hawkins, kommunikasjonssjef i CNN, kaller debatten historisk, og sier interessen er enorm.

– Det har kommet nesten 800 journalister fra 64 ulike byer, 173 nyhetskanaler og 35 ulike land. For CNN, for Atlanta, for USA og for hele verden er dette en ekstraordinært stor hendelse, sier han til VG.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Ekspert: – Slik blir debatten

Todd Belt, professor i statsvitenskap ved George Washington University, sier til VG at begge kandidater trolig vil fokusere på motparten.

– Biden vil prøve å gjøre dette til et valg mellom Amerika under Trump, kontra Amerika under ham selv, og vise frem motstridende visjoner om fortid og fremtid. Jeg forventer at Trump vil prøve å gjøre dette til en «folkeavstemning» om Bidens fire år i embetet, sier Belt.

Eksperten sier han forventer at de to vil debatere om økonomi, immigrasjon, kriminalitet, abort og assistert befruktning, helsevesen og miljø.

– Siden vi fortsatt er fire og en halv måned unna valget, tror jeg at at begge vil bruke debatten som en mulighet for «prøveballonger» – altså å teste ut saker for å finne ut hva som appellerer mest til velgerne, og så sentrere kampanjene rundt det som slår an.

EKSPERT: Todd Belt, professor i statsvitenskap ved George Washington University. Foto: Thomas Nilsson / VG

Todd Belt peker mot at begge partier er relativt lunkne til sine kandidater, og at debatten er preget av frykt for å dumme seg ut.

– Jeg tror at begge partier er bekymret - demokratene for at Biden skal se for gammel ut, og republikanerne for at Trump vil skremme av uavhengige velgere.

– Hvor avgjørende er debatter som dette for å avgjøre utfallet av valget?

– Det sies ofte at en debatt ikke kan vinne deg valget, men det kan føre til at du taper det. Kandidatene må sørge for at de ikke begår tabber som blir tatt opp igjen og igjen, og ødelegger resten av valgkampen, sier Belt.

– Den største påvirkningen er ofte det vi kaller «nyhetsdommen», altså det som gjentas i pressen i dagene etter debatten, fordi de minst oppmerksomme og usikre velgerne ikke ser på debatten, men heller ser på nyhetsdekningen i etterkant.

Read Entire Article