Her prøveåpner den nye baren på St. Hanshaugen uteservering. Torsdag åpner den for alle.

1 month ago 22



Byrådet ga et dristig løfte. Nå åpner faktisk uteserveringen på St. Hanshaugen. Først i to uker – men de satser på en permanent løsning.

De skal få drive uteserveringen på St. Hanshaugen. Sofie Andersen blir daglig leder. Håkon Pettersen og Carsten Quil står bak driften. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten

Publisert: 27.08.2024 19:24

Kortversjonen

– Vi får i det minste markiser som virker og er rene!

Carsten Quil står på den nesten tomme uteserveringen på St. Hanshaugen og smiler bredt. Bak ham er en håndverker i gang med å fikse den slitne gule markisen over serveringen. Der uteserveringen har ligget er en del kommunale møbler på plass. En container med bar ruver i bakkant.

Quil og makker Håkon Pettersen er begge ringrever i Oslos uteliv. Nå har de fått den spesielle jobben med å få liv i St. Hanshaugen parkservering. De har nettopp fått skjenkebevilling. Om under to døgn, torsdag klokken 17, åpner de.

Markisene over uteserveringen var i elendig forfatning. De nye driverne har brukt 100.000 kroner på å fikse dem. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten

Vil ha permanent drift

En svett byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), kommer halsende opp trappen til det som nå skal hete Høydepunktet. Sammen med finansbyråd Hallstein Bjercke (V) ser han smilende rundt seg.

– Det er sent på sesongen. Men flott at vi får det til allerede i år!

Rett etter valgseieren i 2023 gikk de to ut med et krystallklart løfte: Ikke bare skulle de gjenåpne den populære serveringen som har stått tom i årevis. De ville ha helårsdrift.

Et tilsvarende forslag var blitt nedstemt i bystyret før valget.

– Men nå gjør vi det! Og vi skal sørge for at det blir liv og røre, konstaterer Bjercke.

Foto: Monica Strømdahl

Parkserveringen i 2017 - langt bedre tider...

Nå er noen møbler fra kommunens lager allerede på plass...

To byråder og tre drivere hadde mye å snakke om da de møttes på «åstedet»

De to som foreløpig har fått kontrakten, er i høyeste grad innstilt på både langvarig og permanent drift. Men i første omgang starter de forsiktig med et litt festival-aktig tilbud og to ukers prøvetid.

– Det blir konserter og DJ-er med litt lavt lydnivå, sier Pettersen, med lang fartstid fra Dattera til Hagen.

Han har klødd i fingrene etter å få drive her i årevis.

De ser blant annet for seg debatter fra scenen, Anne Gaathaugs populære quiz som flyttes fra Litteraturhuset, utekino i regi av Arthaus og servering fra foodtrucker.

 Illustrasjon: Fjord Ariktekter AS

Har klødd i fingrene

De to driverne har mye å ta tak i. Toalettene er eksempelvis «lite presentable». Det finnes ikke kjøkken. Og ingen andre har så langt lyktes med driften her.

– Hvorfor skal dere få det til?

– Vi er fire pådrivere med mer enn 50 års erfaring. Vi bor i nærheten, og jeg har alltid drømt om å bygge opp noe her, sier Quil.

Det ble ingen smaksprøver på de to politikerne. Men Torsdag skal ølkranene være påkoblet. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten

Planene deres inkluderer også innendørs drift på sikt. Et orangerie orangerie Et isolert oppvarmet drivhus til både dyrking og opphold.ville vært selve drømmen. Et sted for begravelser, fester og bursdager.

– Vi må tenke langsiktig, sier Quil, med et blikk på finansbyråden.

– Ellers tør ingen legge inn en krone her.

– Vi har lovet å få opp uteserveringen. En permanent løsning vil ta lengre tid, påpeker Bjercke diplomatisk.

– Vi kan holde på til kommunen har bestemt seg, sier Pettersen.

I 2021 så det virkelig trist ut på uteserveringen. Da var alle bygninger, bortsett fra selve serveringen, revet. Foto: Stein Bjørge

Slutt på flis i rumpa

Men så er spørsmålet: Byen renner over av utesteder. Vil noen komme hit?

– Vi må få opp kvaliteten på mat og det hele. Folk må ikke få flis i rumpa, sier Quil.

Makkerne har allerede leid inn et «ordentlig toalett» og skal fjerne det grønne i plast.

Byrådslederen har lyttet og nikket. Også han bor i nærområdet. Og understreker at de nå vil satse på en permanent løsning med kvalitet.

– Det tar tid, erkjenner han.

– Men hvem skal investere her?

– Vi er åpne for samarbeid om det. Vi må bygge en moderne ramme som gjør at uteserveringen ikke er væravhengig, sier han.

I første omgang kan alle teste ut et forholdsvis væravhengig anlegg. Men uten fliser i rumpa.

På det platået nedenfor uteserveringen på St. Hanshaugen sto restauranten Hasselbakken. Den ble bygget i 1890 og brant ned i 1936. Foto: Brødrene Brunskow / Norsk Folkemuseum
Read Entire Article