Her overmanner de Matapour. Nå forteller de sin historie.

1 month ago 35



Etter å ha skutt mot Per på hjørnet og London pub, fikk Zaniar Matapour problemer med våpenet. Da ble han overrumplet av flere sivilister. I dag forteller de sin historie i retten.

  • Wasim Riaz

Publisert: 19.03.2024 09:58 | Oppdatert: 19.03.2024 10:27

Saken oppdateres.

Tirsdag for en uke siden startet rettssaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour i Oslo tingrett. Han er tiltalt for å ha avfyrt ti skudd med maskinpistol og åtte skudd med pistol mot personer som befant seg utenfor Per på hjørnet og London pub natt til 25. juni 2022.

To personer ble drept i angrepet. Flere ble skadet. Deretter prøvde Matapour å løpe videre med våpnene. I en video kan man se at han fikk problemer med maskinpistolen. Da grep en sivilist inn og prøvde å ta våpenet fra Matapour. Sekunder senere kom flere sivilister til, men Matapour klarte å løpe fra dem i noen meter før han ble lagt i bakken.

 Etter å ha avfyrt ti skudd med maskinpistolen og åtte skudd med pistolen, løp Matapour sydover på Rosenkrantz' gate til krysset ved Kristian IVs gate, hvor han ble overmannet av sivile personer. Foto: Politiet

I dag forklarer fire sivilister seg i retten om hvordan de grep inn. Flere av dem er allerede hedret med medaljen for edel dåd for sin innsats. Mange liv ble trolig spart på grunn av dem.

– Den natten var det enkeltpersoner som utviste et spesielt heltemot og avverget at flere liv gikk tapt. Jeg vil takke dem. De har vært utsatt for en enorm påkjenning og vist et stort mot, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sagt tidligere.

Her blir Zaniar Matapour ført inn i rettssal 250 i Oslo tingrett på rettsdagens første dag tirsdag 12. mars. Foto: Dan P. Neegaard

«Ta ham»

Mats Riskild Aasberg var den første av de fire heltene som inntok vitneboksen. Han hadde vært på Tons of Rock og dro derfra til Oslo sentrum. Senere på kvelden skulle han møte noen på The scotsman. Plutselig hører han skudd.

–Det var vanskelig å forstå hva det var. Jeg trodde først at det var fyrverkeri. Jeg forsto etter hvert at det var skyting og trodde at det var et gjengoppgjør, sa Aasberg fra vitneboksen.

Yrkesfiskeren ble ikke redd. Da hørte han at noen ropte «ta ham».

– Jeg ser en mann med gul T-skjorte løpende som ble jaget av tre-fire personer. Jeg ble bekymret for at en uskyldig person som skulle bli jaget ned gaten og ble trampet, sa Aasberg.

Han jogget bak disse personene og hørte noen si «ta pistolen fra ham».

– Da forsto jeg at min oppgave bør være at ingen andre ble skutt, sa Aasberg og prøvde å ta pistolen fra Matapour.

– Han holdt veldig fast på denne pistolen. Plutselig så slapp ham den. Jeg får den til meg. Jeg beveget med et par meter, var dritfornøyd og slapp pistolen ned på asfalten.

Under basketaket ble det løsnet et skudd, men ingen ble skadet av dette skuddet.

Aasberg har fått medalje i sølv for edel dåd for sin innsats.

Read Entire Article