- Se og følg Carlsen mot Niemann fra kl. 20.00 i kveld!
Med flere millioner i premiepotten og verdenseliten på plass, er prestisjen stor i det pågående VM i lyn- og hurtigsjakk.
Derfor gjør også Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) sitt for å unngå juks. De siste årene har vært preget av en rekke jukseanklager i sjakksporten, hvor saken mellom nettopp Magnus Carlsen og Hans Niemann har fått mest oppmerksomhet.
Da de to møtte hverandre mandag, fikk man se ett av verktøyene Fide bruker for å hindre juks – nemlig et termisk kamera.
Viser temperaturforskjeller
NRK har observert at kameraet har vært i bruk ved flere anledninger i løpet av de siste dagene.
Kameraet er nok også på jobb under den NRK-sendte finaledagen i lynsjakk-VM tirsdag kveld, hvor Carlsen igjen møter Niemann i kvartfinalen.
Hensikten med et termisk kamera er at det viser temperaturforskjeller, som gjør at arrangøren kan oppdage eventuelle ulovlige objekter som spillerne har på seg.
Fair Play-ansvarlig i VM, Yuri Garrett, var den som brukte kameraet underveis i partiet mellom Carlsen og Niemann.
– Med tanke på hvordan lynsjakk er, så ønsker å vi holde oss litt unna spillerne. Og det er det vi gjør. Det termiske kameraet vil signalisere hvis det er noe på kroppen som ikke burde være der, forklarer han.
– Var det en grunn til at du var veldig aktiv under partiet mellom Carlsen og Niemann, eller følger du alltid med på toppbordene?
– Jeg tror grunnen til at du oppfattet meg som aktiv er fordi du ikke har fulgt med og vært oppmerksom på det tidligere, sier han og fortsetter:
– Når du først er oppmerksom på det, så vil du se det. Under en lynsjakkturnering er vi først og fremst opptatt av at spillerne ikke får noen ekstern hjelp. Vi gjør det med en visuell inspeksjon og kontroller fra avstand.
Ekspertene skeptiske
Sjakkekspert Torstein Bae er langt fra overbevist.
– Jeg tror personlig ikke det blir veldig mye avsløring av det der. Jeg er litt skeptisk, sier Bae.
– Jeg tenker at det finnes veldig mange forskjellige jobber i verden. Én av dem er å være termomaskin-operatør under sjakkmesterskap. Det er veldig spesielt, sier han.
Ekspertkollega Kristoffer Gressli tenker at kameraet er «mest for show».
– Jeg tenker at kameraet kanskje har en avskrekkende effekt. Men hvis det jukeses, er det mer sofistikert enn en mobiltelefon i lomma, sier Gressli.
– Tror du folk har blitt avskrekket da?
– Det er vanskelig å si. De har jo ikke tatt noen for juks. I lynsjakk er det forferdelig vanskelig å jukse. Da skal du være gløgg, svarer han.
Dette er ikke lov å ha med seg
Så langt i VM har det ikke vært noen jukseskandaler knyttet til ulovlige hjelpemidler. Det eneste som har skapt litt bølger er den sjette runden i hurtigsjakk for kvinner, hvor Anna Sargsyan ble dømt til tap – etter at hun opprinnelig vant partiet.
Grunnen var at det ble oppdaget at hun var i besittelse av et par øreplugger under et sjekk etter partiet. Sargsyan anket dommen, men fikk den ikke omgjort.
Øreplugger er blant flere ting som spillerne ikke har lov til å ha med seg inn i lokalet. Det gjelder også mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner, alle typer klokker, hodetelefoner, øretelefoner, penner, solbriller, e-sigaretter og ryggsekker og andre «komplekse» bager.
I lynsjakk starter spillerne med kun tre minutter på klokka.
– Hvis du tar med deg noe, så har du ikke tid til å gjøre noe heller. Det må eventuelt være et eller annet du har i øret eller noe slikt. Jeg tror ikke det er noen her som jukser, sier den norske sjakkprofilen Johan-Sebastian Christiansen.
Tirsdag avsluttes mesterskapet i New York med sluttspill i både åpen klasse og kvinneklassen. Du kan se alt på NRK fra klokken 19.45.
Sjakkprofil må ta baklengs militærstup: – Du kødder?! 02:44
Publisert 31.12.2024, kl. 17.59 Oppdatert 31.12.2024, kl. 18.25