– Den er en katastrofe. Skal man gli inn i mål i et OL? Det føles helt sjukt, sier Edvin Anger.
Svensken var nummer to i Tour de Ski-sammendraget bak Klæbo, men fikk løpet ødelagt på grunn av en knekt stav.
Johannes Høsflot Klæbo vant den klassiske sprinten i løypen i Val di Fiemme fredag.
OL skal gå i den samme løypa om ett år, men det er langt fra sikkert at det blir helt likt etter dagens generalprøve.
Johaug: – Vanvittig fordel
Flere utøvere kritiserer avslutningen på løypa der oppløpet er kort og kommer rett etter en nedoverbakke.
Det gjør at utøverne ikke må bruke mange krefter i innspurten, men i stedet nærmest sklir inn og at gliden blir avgjørende.
– Man vil vel ha en spurt. Her er det to stavtak og alt handler om å komme i dragsuget. Det kjennes ikke som en OL-løype, sier Anger.
Svensken får støtte av Johaug.
– De bør se på nedfarten inn til mål. Det er så vanvittig fordel å komme bakfra her, sier hun til NRK.
Sammenlagtleder Astrid Øyre Slind, som leder over Johaug med seks sekunder er heller ikke fornøyd.
– Det er litt kjedelig når det er sånn at alle venter på toppen, for man vet at det er en fordel å kjøre sist inn på oppløpet. De har ikke løst det optimalt, mener hun.
– Vil du ha det endret til OL?
– Ja. Det er ikke store endringer som skal til, for resten av løypa er kjempeartig. Det blir litt lureløp over siste kul. Det ødelegger siste finish i renn. Men taktikk er en del av gamet også.
Arrangøren åpner for endringer
Renndirektør i FIS, Michal Lamplot svarer slik på kritikken fra Anger og de andre utøverne:
– Jeg vil definitivt si at det ikke er en katastrofe. Noen utøvere vil si det, noen vil det ikke. Slik tror jeg tror det er for alle løypene.
Han mener avslutningen er en slags signatur for Val di Fiemme, men er klar på at de vil undersøke om det trengs endringer til Klæbo og co. jakter OL-gull i Italia neste år.
– Før OL vil vi gjerne se på muligheter for hvordan man skal gjøre det til en mindre fordel å ligge bak, for eksempel ved å ha mer snø på kulen. Det vil redusere farten. Vi vil ta med oss tilbakemeldingene. Det var veldig viktig å ha dette løpet for å teste løypa, sier Lamplot.
Renndirektøren understreker at det uansett ikke vil bli store endringer.
NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener det bør skje noe før OL arrangeres for å få mer skigåing i den avgjørende delen.
– Jeg synes ikke OL-løypa holder de kvalitetene en OL-løype skal ha. Det blir litt for tilfeldig hvem som har best ski, og har litt flaks i den siste utforkjøringen. En sprint bør inneholde en spurt og ikke en glifase inn mot mål, sier langrennseksperten.
Northug: – Den er perfekt
Even Northug trivdes svært godt i løypa og gikk inn til en sterk 2. plass. Han forstår ikke at Anger kaller løypa «katastrofal».
– Jeg liker løypa her. Den passer meg bra. Hadde jeg vært Anger ville jeg hatt denne løypa 10/10 ganger. Hadde jeg hatt den kroppen hans, hadde jeg tviholdt på løypa. En gudegave!
– Ingen endringer for din del om du fikk velge?
– Nei, den er perfekt den her.
Hans overmann, Klæbo, er favoritt til OL. Sprintkongen erkjenner at den forholdene er spesielle.
– Det er en vanskelig sprintløype. Den er brutal, sier Klæbo.
– Du trenger ikke mange staketak før du er i mål. Du kan sitte i hocke ganske lenge inne på oppløpet her. Vi får se om det blir noen endringer inn mot OL, men det er likt for alle sammen, mener sprint-esset som leder Tour de Ski med to renn igjen.
Publisert 03.01.2025, kl. 18.15 Oppdatert 03.01.2025, kl. 18.27