Her bygges «verdens beste» ubåthavn

1 month ago 25



På Haakonsvern i Bergen, har Forsvarsbygg sprengt fjell og planert ut et gigantisk område. Sjef for Sjøforsvaret, Oliver Berdal, viser TV 2 hvor det skal ligge hundrevis av meter med nye kaier. 

Og hver meter kommer til nytte, for Norge og Tyskland løfter sitt militære samarbeid til nye høyder. 

 Robert Reinlund / TV 2
UBÅTHAVN: Her bygges ubåthavnen. Foto: Robert Reinlund / TV 2
 Forsvarsbygg
SLIK BLIR DET: Når anlegget er ferdig skal det se slik ut. Foto: Forsvarsbygg

Anlegget på Haakonsvern skal ha nemlig service- og vedlikeholdsansvar på både de tyske og de norske nye super-ubåtene 121CD som er bestilt fra et verft i Tyskland.

Høy aktivitet

– Her vil det være stor aktivitet, både i byggeperioden de neste årene, men ikke minst når ubåtbasen er i full drift, sier Berdal til TV 2. 

Her mange år framover vrimle av både norske og tyske soldater.

– Haakonsvern skal utvikles voldsomt. Dette blir et av de beste og mest moderne vedlikeholdsanleggene for ubåt i verden, sier Lars Hjelmeland. 

 Robert Reinlund / TV 2
PROSJEKTLEDER: Arbeidet med den nye ubåt basen på Haakonsvern er godt i gang under ledelse av Lars Hjelmeland. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Hjelmeland er totalprosjektleder i Forsvarsbygg, og er ikke redd for å ta store ord i sin munn når han beskriver utbyggingen han har ansvaret for. 

– Ingen fatter omfanget

Prislappen er foreløpig estimert til å bli oppunder fire milliarder kroner.

Det som skal skje her de neste tiårene, er et enormt løft av det norske forsvaret, men det har også stor betydning for arbeidsplasser og industri i regionen.

– Jeg tror ingen av oss helt fatter omfanget. Her skal det skje enorme investeringer, og her ligger også store muligheter for mer sivil maritim industri, sier tidligere statsråd og nå administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Monica Mæland til TV 2. 

Samarbeid ga mersmak

Byggingen er resultat av et helt spesielt samarbeid. 

 ThyssenKrupp
Illustrasjoner av den nye norske ubåten 212CD, laget av produsenten ThyssenKrupp Foto: ThyssenKrupp

Norge og Tyskland skal ha identiske ubåter. At to land utvikler en ny serie militærfartøy i fellesskap er helt unikt, og samarbeidet har gitt mersmak i det norske forsvaret.

– Vi har tatt store teknologiske skritt. Dette blir en båt med helt andre egenskaper som få andre kunne laget, sier Berdal.

– Vi bygger nye ubåter sammen, og vi kommer til å ha tett samarbeid om de nye ubåtene gjennom hele levetiden, som vil være mange ti-år fremover, sier han. 

Dette betyr at hundrevis av tyskere kommer til å ha sin arbeidsplass i Bergen i minst 40 år fremover.

 Robert Reinlund / TV 2
SJEF: Oliver Berdal er sjef for Sjøforsvaret. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Vedlikeholdsavtale

212CD-ubåten omtales som noen av de mest avanserte ubåtene det går an å få tak i. 

Alt service- og vedlikeholdsarbeid både på de norske og tyske ubåtene skal skje på Haakonsvern. 

Norge har bestilt seks, og Tyskland har lagt inn ordre på to ubåter av typen 212CD. 

Men etter det TV 2 erfarer har tyskerne planer om å doble eller tredoble bestillingen sin. 

I løpet av høsten vil trolig tyske politikere gjøre som de norske, nemlig å oppjustere bestillingen som følge av Russlands invasjon av Ukraina og den nye sikkerhetssituasjonen i Europa. 

 Navalnews
SAMMENLIGNET: Den nye 212CD er til sammenligning med 212A, en mye større ubåt. Teknologisk er den også mye mer avansert. Zoom inn for detaljer. Foto: Navalnews

Dermed kan det bli så mange som tolv supermoderne ubåter på den nye basen på Haakonsvern. 

– Er det nok plass til å oppskalere?

– Anlegget er såpass fleksibelt at vi skal kunne håndtere det som kommer. Haakonsvern skal utvikles voldsomt, vi har en plan for det meste, sier Hjelmeland.

 Mathias Kleiveland / TV 2
BESØK: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram var på besøk på Haakonsvern marinebase i 2023. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Den geopolitiske situasjonen er i endring. Hele Europa øker forsvarsbudsjettene sine, også Norge.

Regjeringen styrket Forsvaret med ytterligere sju milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett. Dermed vil Norge nå Natos toprosentmål i år.

Totalt økes forsvarsbudsjettet fra om lag 91 milliarder til 104 milliarder – inkludert milliardene som skal styrke Ukrainas forsvarsevne.

 Robert Reinlund / TV 2
TETT SAMARBEID: Her er en tysk ubåt av typen 212A på besøk på Haakonsvern i 2019. I fire måneder øvde de sammen med norske styrker. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Den viktige norskekysten

Det skal også øves mer, og Norges lange kyst er strategisk viktig. 

Russerne frykter Norge blir brukt som mulig springbrett for amerikanske styrker i nordområdene og Barentshavet, mens Norge og Nato frykter at russiske ubåter kan ramme skipstrafikken over havet eller infrastruktur på sjøbunnen. 

Med seks ubåter vil Forsvaret til enhver tid kunne operere flere ubåter på patrulje samtidig i norsk farvann. 

At de tyske ubåtene blir identiske og «snakker» med de norske blir utvilsomt en styrke for Nato. 

 Robert Reinlund / TV 2
UBÅT I PRODUKSJON: TV 2 fikk lov til å komme på et eksklusivt besøk på verftet i Tyskland som her er i gang med å bygge den første nye ubåten. Foto: Robert Reinlund / TV 2

TV 2 har besøkt verftet i Tyskland som produserer de nye ubåtene. Spekket med moderne teknologi skal den kunne dykke dypere og lengre. Men hvor dypt, og hvor lenge er godt voktede hemmeligheter.

Ingen fremmede makter vil tørre å bevege seg nedover Norskekysten dersom det kan være en toppmoderne ubåt med det siste av våpenteknologi om bord hvor som helst i sjøen.

Vedvarende tilstedeværelse i havområdene vil gi forutsigbarhet og sikre så stabile forhold som mulig i en ustabil situasjon.

I tillegg til å bestille seks ubåter, er partiene på Stortinget enige om å satse på en utvidet dronestrategi, samt luftvern for Oslo-området. Det har vært historisk enighet om opprustningen, noe som sier noe om alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen.

Read Entire Article