En noe varmere vind ser kanskje ut til å tine opp det nedkjølte forholdet mellom USA og Kina. Men handelskrigen er ikke helt over enda.

Publisert 12.05.2025 05:41 Sist oppdatert 5 minutter siden
Bak lukkede dører i Sveits, har de hemmelighetsfulle samtalene pågått hele helga.
– De har vært produktive og konstruktive, sier USAs finansminister Scott Bessent. Kinas visestatsminister He Lifeng sier samtalene har vært «dyptgående» og «ærlige», skriver BBC.

Begge landene sier de har gjort stor fremgang i samtalene, som følger Donald Trumps innføring av store tollbarrierer – og Kinas svar av samme mynt.
Men det nøyaktige innholdet i de viktige samtalene i Sveits, vet vi fortsatt ingenting om.
Dette er første gang de to landene møtes siden den såkalt gjensidige straffetollen inntraff. President Trump har landet på en tollsats på hele 145 prosent mot Kina.
Kineserne har svart med 125 prosent tollsats tilbake, på enkelte varegrupper fra USA.
– Bedre enn ventet
Den positive tonen i det amerikansk-kinesiske forholdet etter helgens parterapi i Genève i Sveits tas vel i mot i de asiatiske markedene.
Det er oppgang på de kinesiske børsene, og dollaren har styrket seg mot japansk yen.

– Helgens samtaler er bedre enn ventet. Begge sider har store insentiver og høyt press for å få fremgang i samtalene, sier Charles Wang i Shenzen Dragon Pacific Capital Management til nyhetsbyrået Reuters.
– Men dette spillet vil være en lang prosess. Begge sider må bestemme seg for områder hvor de er villige til å gi etter, og hva de vil holde fast ved, sier Wang videre.
Selv om partene blir enige og skrur tollsatsene ned, vil de trolig forbli høye sett i historisk sammenheng, skriver BBC.
Mais-løsning
Det er ikke bare Kina som jobber på spreng for å blidgjøre den mektige mannen i Det hvite hus.
I Tokyo sier Japans statsminister Shigeru Ishiba mandag morgen at landet kan komme til å øke importen av mais fra USA, som et kort å spille i forhandlingene med president Trump og hans tollkrigere.

Ishibas maisgrep skjer til tross for en betydelig produksjon av mais på japansk jord, særlig på den nordlige øya Hokkaido. Likevel lover statsministeren at import fra USA ikke skal skade lokale produsenter.
– Men Japan kan bruke denne maisen ikke som føde, men til bio-drivstoff. Det er i Japans nasjonale interesse, mener Ishiba, ifølge Reuters.
Enda viktigere mener Ishiba trolig at maisimporten er for å senke amerikanernes innbitte holdning om høye tollmurer mot Japans viktige bilindustri.
Bilindustrien utgjør 20 prosent av Japans eksport, og USA er bransjens største marked. Tollsatsen mot japanske biler til USA, er per nå på 25 prosent.