Hei, feminister. Er ikke den unge kvinnen som tar av seg hijaben, like mye verdt som George Floyd?

1 month ago 176



Selv når iranske kvinner får syre i ansiktet og gummikuler i øynene, er Vestens stillhet overdøvende, skriver Lily Bandehy. Foto: Tor Stenersen

Ville verden reagert sterkere om iranske Nika Shakarami var svart?

Publisert: 15.05.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Millioner marsjerte da amerikanske George Floyd ble drept. Reaksjonene på drapet på den 16 år gamle iranske jenta Nika Shakarami var ikke i nærheten. Er det fordi hun ikke var svart?

13. september 2022 kom søsknene Mahsa og Kirash til Teheran. Moralpolitiet som jakter rundt T-banen, arresterer Mahsa. Slår henne. Hun skulle aldri vende tilbake.

Mahsa var ikke den eneste. I løpet av kort tid ble titusener av mennesker arrestert og kidnappet. Mange av dem døde. Og noen av dem var barn, som 16-åringen Nika.

Hva skjedde med henne?

Nylig fikk den britiske kanalen BBC tilgang til konfidensielle dokumenter fra den iranske revolusjonsgarden. Der står det at jenta ble brutalt voldtatt og så drept.

16-åringen ble mistenkt for å være en av lederne bak demonstrasjonene. Hun ble så forfulgt og pågrepet. De som arresterte henne, var Team 12 fra Revolusjonsgarden.

I varebilen skal Nika ha blitt kneblet med sokker i munnen, lagt på magen med hendene i håndjern, mens en av mennene satte seg på henne. Han beføler henne. Hun sparker. Da går tre menn løs på henne med batonger og elektrosjokkvåpen. Ni dager senere finner foreldrene Nika på et kjølerom på sykehus med knuste bein og tenner.

Vestens stillhet er overdøvende

Det er ikke kun Mahsa og Nika. I løpet av 45 år er hundretusener blitt torturert, voldtatt og drept i fengsel og under arrestasjon. Tusener av kropper har hengt «dansende» i heisekraner.

De to siste årene har det iranske regimet brukt alle krefter og grusomheter for å slå ned på «Kvinne, liv, frihet»-demonstrasjonene. Disse kvinnene blir drept fordi de er imot kvinneundertrykkelse, mot hijab og kjønnsapartheid.

Det eneste de vil, er å leve som oss i Vesten. Kle seg som oss. Spille musikk og ha kjæreste. Så hvorfor reagerer ikke verden?

For verden reagerte da Georg Floyd ble drept av politiet. Det oppsto enorme protester i USA og Europa under slagordet «Black lives matter». Politimannen Derek Chauvin ble dømt til 22 års fengsel.

I 2022 var det store demonstrasjoner der folk viste at de har nulltoleranse for rasediskriminering. Men da den 16 år gamle Armita Geravand falt i koma og døde etter politivold for ikke å ha brukt hijab, var det ingen tilsvarende demonstrasjoner. Selv når iranske kvinner får syre i ansiktet og gummikuler i øynene, er Vestens stillhet overdøvende.

Er ikke den unge kvinnen som tar av seg hijaben, like mye verdt som George Floyd?

Norge og verden må våkne

Når iranske kvinner ikke får gå i parken, på jobben, universitet eller bare ta bussen, blir det jammen ikke mange demonstrasjoner for den såkalt progressive bevegelsen av feminister.

Hadde reaksjonene vært annerledes om Nika var svart? Om Nika hadde hijab, og noen hvite menn hadde bare dratt i hijaben hennes? Hvorfor krever ikke verden at morderne til Nika, Mahsa og tusener av andre, blir stilt for en internasjonal rett?

De trenger det engasjementet Floyd fikk.

Et uskyldig, drept menneske er et menneske med lik verdi, uansett farge og uansett hvor man bor, i USA eller Iran, er muslim eller ateist.

Read Entire Article