Heftige kamper i Ukraina – kjemper om kontroll over tre landsbyer

1 month ago 37



Russiske styrker forsøker å ta seg videre inn i Kharkiv-regionen. Lørdag er det heftige kamper flere steder.

Nær 1800 ukrainere er evakuert fra Kharkiv-regionen, der det nå pågår heftige kamper. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / NTB

Publisert: 11.05.2024 13:07 | Oppdatert: 11.05.2024 13:29

Det foregår heftige kamper i Kharkiv fylke i Ukraina. Slaget står om kontrollen over tre landsbyer nordøst i regionen.

Det sier guvernør Oleh Synjehubov til Reuters.

To av dem er landsbyen Hlyboke og Starytsia. Ifølge avisen Pravda forventer de ukrainske forsvarerne at angrepene fra russerne vil øke i styrke utover lørdag.

Ukrainska pravda skriver at den russiske storoffensiven har klare mål. Blant annet skal det være et forsøk på å avlede ukrainske styrker, så Russland kan rykke frem andre steder, skriver de.

Storoffensiv fredag

Den russiske offensiven i fylket startet fredag.

Ifølge den amerikanske tankesmien ISW har russerne allerede gjort betydelige taktiske fremskritt. Nær 1800 mennesker har flyktet fra ulike steder i fylket.

Ukrainas forsvarsdepartement har sendt forsterkninger fra reservene sine til området. For første gang i krigen bygger Russland opp styrker nord for Kharkiv, opplyser de.

Russland har angrepet Kharkiv med artilleri. Ødeleggelsene er store. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / NTB

Tidligere lørdag sa det russiske forsvarsdepartementet at troppene deres hadde tatt kontroll over fem bosetninger i regionen. Disse opplysningene er ikke uavhengig bekreftet.

Pressede ukrainere

De siste månedene har vært noen av de tøffeste for Ukraina under hele fullskala-angrepet. Langs den militære fronten har det minket kraftig på ammunisjon. I USA ble en stor hjelpepakke kraftig forsinket på grunn av interne uenigheter. Og konflikten i Midtøsten har kjempet om verdens oppmerksomhet.

Nå har hjelpepakken fra USA gått gjennom. Men kommer hjelpen tidsnok? President Vladimir Putin har nå et tidsvindu hvor Ukraina fremdeles ikke har nok ammunisjon. Over flere måneder har den russiske krigsmaskinen spist seg meter for meter inn på ukrainsk territorium. Nå er det mye som tyder på at russerne har satt inn ett støt nord i det krigsherjede landet.

Read Entire Article