– Har lavere aksept for homofili enn flertallet av oss har

1 month ago 25



Knivangrepet på Aker Brygge:

Erna Solberg (H) mener vi må være ærlige om at bekjempelse av hatkriminalitet mot skeive også handler om dårlig integrering.

 Ingvild Gjerdsjo / TV2
RYSTET: – At barn og ungdommer som vokser opp i Norge har holdninger som gjør at kan begå slik urett mot andre, er rystende, sier Erna Solberg (H). Foto: Ingvild Gjerdsjo / TV2

Publisert 05.08.2024 20:49

Politiets hovedhypotese mandag er at to menn i 20-årene ble angrepet i Oslo natt til lørdag fordi de var homofile.

Høyre-leder Erna Solberg understreker at hun ikke kjenner alle detaljene rundt denne hendelsen, men har svar på spørsmål fra TV 2 om hvordan Høyre vil jobbe for å forebygge hatkriminalitet mot skeive. 

Solberg viser til at Høyre tidligere har fremmet forslag om en egen handlingsplan mot hatkriminalitet.

 Per Haugen / TV 2
PRIDE: Erna Solberg minner om at det bare er to år siden Oslo ble rammet av terror under Pride. Her fra årets parade der hun deltok. Foto: Per Haugen / TV 2

– Skal vi lykkes bedre med forebygging av hatkriminalitet mot skeive, må vi være ærlige om at det ofte også handler om for dårlig integrering. Dessverre vet vi at mange unge med innvandrerbakgrunn har lavere aksept for homofili enn flertallet av oss har, sier Solberg. 

– Kan det være en fare for at det å peke på unge med innvandrerbakgrunn opp mot «flertallet av oss» kan ha en splittende effekt?

– Det er det i så fall ingen grunn til, for det er også mange i majoritetsbefolkningen som har uakseptable holdninger til skeive. All hatkriminalitet er like alvorlig uansett hvilken minoritet som rammes, og uansett hvem som begår den. Men vi må ikke være redde for å diskutere noen mulige rotårsaker, heller ikke integrering, svarer Solberg.

 Hun viser til flere Fafo-undersøkelser som grunnlag for uttalelsen. 

Tenåringer

Alle de fire tenåringene som er siktet for grov vold i en sak som kan dreie seg om hatkriminalitet, er fra før siktet for ran. 

De to mennene i 20-årene som natt til lørdag 3. august ble utsatt for grov vold er fortsatt innlagt på sykehus. 

Mennene ble angrepet på uteserveringen til restauranten Bølgen & Moi på Tjuvholmen. Den ene av de ble knivstukket. Fire tenåringer er pågrepet i saken, som etterforskes som mulig hatkriminalitet.

Ofrenes seksuelle legning kan være et motiv bak angrepet, mistenker politiet.

Tenåringene er siktet for grov kroppsskade. De fire ble pågrepet av politiet kort tid etter angrepet. To av dem er 17 år, de to andre er 14 og 15 år gamle. De to eldste ble lørdag varetektsfengslet i en uke.

 Adnan Ayanle / PSP
ÅSTEDET: To 17-åringer er varetektsfengslet etter at to menn ble knivstukket ved en uteservering i Oslo i helgen. Begge er godt kjente for politiet fra tidligere. Foto: Adnan Ayanle / PSP

– Sint og lei meg

– Dette er en alvorlig og tragisk hendelse. At folk blir knivstukket på grunn av legningen sin, i Norge i 2024, gjør meg både sint og lei meg, sier Solberg.

Hun er tydelig på at alle i Norge skal kunne kle seg som de vil, holde hender med hvem de vil og være seg selv i det offentlige rom, uten å løpe noen som helst risiko for å bli utsatt for vold.

– At barn og ungdommer som vokser opp i Norge har holdninger som gjør at kan begå slik urett mot andre, er rystende og noe vi som samfunn må slå hardt ned på, sier Høyre-lederen. 

Hun mener det er grunn til å være urolig over økningen i kriminalitet blant unge i storbyene våre, og særlig i Oslo.

– Vi trenger flere politifolk i gatene, og vi må sørge for raske og følbare reaksjoner mot de unge som begår kriminalitet, sier Solberg.

Hun ønsker også mer én-til-én oppfølging.

– Og i de mest alvorlige tilfellene må vi kunne låse inne barn som begår alvorlig og gjentatt kriminalitet. Høyre har i lengre tid foreslått et landsdekkende institusjonstilbud for dette. Det er nødvendig for å beskytte samfunnet, men også for å beskytte det enkelte barn fra seg selv og gi det en mulighet til å få en meningsfylt fremtid, sier Solberg. 

Gjør tiltak

Lubna Jaffery (Ap) sier at hun, som kultur- og likestillingsminister med ansvar for skeives menneskerettigheter, er svært bekymret for utviklingen.

– Det er helt forferdelig å høre om dette. Hvis det stemmer at dette er hatkriminalitet, er det svært alvorlig og selvfølgelig helt uakseptabelt. Folk skal kunne føle seg trygge i samfunnet vårt, uansett hvem de er og hvor de oppholder seg, sier Jaffery.

Hun er tydelig på at regjeringen jobber aktivt for å forebygge hatkriminalitet mot skeive, blant annet med Regjeringens nye handlingsplan fra 2023 for kjønns- og seksualitetsmangfold.

 Lage Ask / TV 2
UAKSEPTABELT: Lubna Jaffery ser på situasjonen som svært alvorlig og helt uakseptabelt. Foto: Lage Ask / TV 2

– Tiltakene går blant annet ut på å øke bevilgningene til frivillige organisasjoner som arbeider for kjønns- og seksualitetsmangfold, og vurdere hvilket behov skolene har for økt kompetanse om dette, sier Jaffery.

Regjeringen sier at også vil gi tilskudd til prosjekter om lhbt+ i tros- og livssynssamfunn, og gjennomføre holdningsskapende arbeid rettet mot innvandrerbefolkningen.

– I tråd med handlingsplanens intensjon, vil jeg se om det er nødvendig å iverksette ytterligere tiltak slik at vi kan sikre at lhbt+-personer kan leve frie, trygge og gode liv, sier ministeren.

Read Entire Article