Har beslaglagt flere av Høibys telefoner – slik jakter politiet bevis for mishandling

2 hours ago 3



Da politiet pågrep Marius Borg Høiby fredag 13. september, lette de etter eldre mobiltelefoner og datautstyr med tilgang til skytjenester. De beslagla Høibys Iphone.

Andreas Kruszewski er påtaleansvarlig i saken mot Høiby. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: 28.09.2024 18:51

Kortversjonen

Det kommer frem i en beslutning om beslag fra politiet som Aftenposten er kjent med. Kort tid senere stormet politiet inn på hytten kronprinsessens sønn befant seg i.

Høiby ble pågrepet fordi politiet mente han hadde brutt besøksforbudet han var ilagt mot sin ekskjæreste. Politiet mente det var viktig for å hindre at det skulle skje igjen. Høiby erkjente ikke straffskyld og mener han ikke har brutt noe forbud.

Men for politiet var det imidlertid andre ting ved aksjonen på hytten i Skeikampen denne kvelden som var like viktig. De var på jakt etter beviser for mishandling i nære relasjoner. Der er Høibys mobiltelefon en viktig brikke, mener politiet.

Politiet hadde fra før beslaglagt mobiltelefonen Høiby hadde på seg da han ble pågrepet på Jansløkka skole etter voldshendelsen i en leilighet på Frogner natt til søndag 4. august.

Men da politiet forberedte pågripelsen og ransakingen på hytta gjorde de det klart at de ønsket å ransake også eldre telefoner og annet datautstyr Høiby kunne disponere. De mente dette var viktig også for å få tilgang til såkalte skybaserte lagringstjenester, får Aftenposten opplyst.

Marius Borg Høiby (t.v.), kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, Marit Tjessem, kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett i juni 2022. Foto: Lise Åserud / NTB

Utvidet siktelsen etter ransaking

Politiet ønsket dette for å lete etter eventuelle bevis i saken på datamaskiner, eksterne harddisker eller skytjenester, om de fant dette.

De ville lete etter bevis på Høibys sosiale mediekontoer og ønsket å beslaglegge telefonen Høiby brukte, får Aftenposten opplyst.

Tingretten ga politiet tillatelse til ransaking, og to dager senere dukket de opp ved hytta Høiby var på. Der ble blant annet Høibys Iphone beslaglagt.

– Vi etterforsker saken med høy prioritet. Vi ønsker på grunn av etterforskningen ikke å kommentere opplysningene, sier påtaleansvarlig Andreas Kruszewski til Aftenposten lørdag.

Øyvind Bratlien, Høibys forsvarer, har ikke besvart Aftenpostens henvendelser lørdag.

Bratlien har tidligere opplyst at Høiby ennå ikke har tatt stilling til siktelsen, og at han ikke er ferdig med avhør hos politiet.

Politiadvokat i Oslo-politiet Andreas Kruszewski. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Dagen etter pågripelsen og ransakingen ble Høiby siktet for to tilfeller av mishandling i nære relasjoner mot to av sine ekskjærester. Strafferammen er på seks års fengsel.

– Ransakingen skjer for å samle bevis i hele sakskomplekset, men særlig i de sakene som går på vold i nære relasjoner, sa Kruszewski til Aftenposten da den utvidede siktelsen og ransakingen ble kjent.

Politiet: – Alvorlig straffbar handling

Høiby er så langt siktet for kroppskrenkelse, skadeverk og trusler fremsatt i en telefonsamtale etter hendelsen på Frogner. Han innrømmet bruk av vold mot sin ekskjæreste og samboer, påvirket av alkohol og kokain.

Han er også siktet for to tilfeller av mishandling i nære relasjoner mot ekskjærestene Nora Haukland og Juliane Snekkestad. De er avhørt flere ganger.

Han er i tillegg siktet for trusler rettet mot ytterligere én person. Anmeldelsen i denne saken er opprettet av politiet.

Sakene ble overført til avsnitt for seksuallovbrudd og vold i nære relasjoner ved Sentrum politistasjon i slutten av august.

Politiet har satt inn det de kaller «betydelige» ressurser i etterforskningen. Målet er å avdekke påliteligheten i den informasjonen de har innhentet.

– På et tidspunkt aktualiserer behovet for ransaking seg. Når vi da i tillegg er meget trygge på at det er skjellig grunn til mistanke, er vi i en posisjon der vi får en ransaking, sa politiadvokaten.

Han ville ikke gå nærmere inn på bevisbilde i de to siktelsene som pr. nå foreligger, for mishandling i nære relasjoner.

Read Entire Article