Borettslaget og kommunen håper på rentekutt torsdag klokken 10.00. Blomsterkjeden frykter at et kutt kan svekke kronen og øke prisene.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Styrelederen i Norges nest største borettslag håper på rentekutt for å kunne holde felleskostnadene nede, men styrelederen er i tvil om kuttet kommer.
- Også ordføreren i Åsnes kommune håper at rentekuttene kommer. Et halvt prosentpoeng lavere rente ville ha spart kommunen for millioner i renteutgifter.
- Blomsterkjeden Mester Grønn er ambivalent før rentemøtet, og frykter at et rentekutt vil føre til svakere krone, økte importkostnader og økt inflasjon.
- Høy prisvekst i februar har sådd tvil om det varslede rentekuttet. Mange økonomer tror nå på høyere styringsrente enn tidligere ventet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I bydel Grorud i Oslo ligger Norges nest største borettslag, Ammerudlia.
Her er det store uteområder med gressplener, trær, lekeplass og utegriller, og fire blokker med 14 etasjer og 246 leiligheter i hver.
– Hvis vi kunne fått ned renten litt, så hadde det vært hjertelig velkomment, sier styreleder Anne Elton i Ammerudlia borettslag til E24.
De siste årene har mange borettslag økt felleskostnadene, i takt med økte kostnader, økte kommunale avgifter og økt styringsrente. Det merkes også på Grorud.
Les på E24+
Derfor kan rentekuttet droppes
– Jeg håper at de setter ned renten, men jeg har ikke så stor tro på det. Jeg tror det ikke før jeg får se det. Jeg har nesten begynt å gi opp etter signalene i det siste, sier Elton.
– Kronen har styrket seg litt, og jeg håper det kan bidra. Det vil i så fall ha stor betydning, for vi har ganske store lån i borettslaget.
– Håper selvfølgelig
Også i kommunene vil et rentekutt være etterlengtet.
– Vi håper selvfølgelig på et rentekutt, sier ordfører Einar Toverud (Sp) i Åsnes.
Einar Toverud
Ordfører (Sp) i Åsnes kommune
– Mange økonomer tror at det ikke blir kutt?
– Det vil i så fall virke negativt på vår økonomiske situasjon. Den er stram og veldig krevende.
Åsnes kommune er i økonomisk ubalanse med meget stramme budsjetter og er på Robek-listen.
Les også
Ekspert tror ikke kronestyrkingen vil vedvare
– Ønsker oss en sterk valuta
Administrerende direktør Erling Ølstad i blomsterkjeden Mester Grønn er delt i synet på renten.
– Jeg er ambivalent. Vi ønsker oss jo en sterk norsk valuta. Men jeg skjønner fra forbrukernes perspektiv at det er en fordel om renten senkes, sier han.
– Settes renten ned på torsdag så kan kronen fort svekkes igjen. Vi vet ikke om markedet har priset inn i kronen at renten skal kuttes eller ikke, sier han.
De siste ukene har kronen styrket seg mot euro og dollar, men den er fortsatt historisk sett uvanlig svak. En ny kronesvekkelse vil gjøre det dyrere å importere blomster og andre varer, påpeker Ølstad.
– En tiøring på euroen eller dollaren er ganske mye for oss. Kronen har vært veldig svak, og det har påvirket marginene mye for oss importører. Vi klarer ikke å ta det ut i pris igjen, sier han.
– Hvordan påvirkes bedriften av at rentene har gått opp?
– Våre varer er såpass billige og gleden såpass stor at folk unner seg hverdagsbuketten. Men vi ser at kommuner og offentlig sektor bruker mindre penger på blomster. Det er litt trist, sier Ølstad.
Les også
Mester Grønn-sjefen ut mot politikerne: – Er man bedriftsleder, er man en dritt
Drømmer om lavere felleskostnader
Mange borettslag har økt felleskostnadene i takt med økte kostnader og høyere renter. Økonomene har spådd rentekutt lenge, men så langt har det uteblitt.
– Vi har bare én inntektskilde, og det er felleskostnadene. Når alt øker i kostnad, må vi også øke dem, sier Anne Elton i Ammerudlia borettslag.
– Det jeg hadde håpet på er at vi kunne unngå en økning i år, hvis rentene hadde gått ned. Det er bare renten å håpe på, for avgiftene stiger jo uansett.
– Hvis renten blir liggende på dagens nivå i lang tid, hva betyr det for borettslaget og beboerne?
– Da må vi kanskje øke felleskostnadene videre. Vi hadde håpet at vi kunne unngå det i år. Drømmen er en gang å kunne senke dem, men det tror jeg ikke skjer med det første.
– Utgjør noen millioner
Mange kommuner har hatt det tøft de siste årene, med høy prisvekst og rente. Åsnes-ordføreren er ikke alene om å drømme om rentekutt.
– Det er klart at med så stor lånegjeld som det vi som kommune har, så har det en betydelig effekt. En halv prosent endring i renten utgjør noen millioner for oss som kommune, sier Toverud.
– Hvis renten blir liggende høyt i lang tid, hva får det å si?
– Det vil innbyggerne merke. Når vi må bruke mer penger på å betale renter, må vi bruke mindre penger på lønn.
– Vi jobber selvsagt med å omstille oss og prøve å kutte utgifter. Men vi balanserer på en knivsegg for å holde oss innen for det som er lovpålagt, sier ordføreren.
– Unner seg fortsatt hverdagsblomsten
Erling Ølstad i Mester Grønn er usikker på hva Norges Bank vil gjøre torsdag.
– Norges Bank har sagt at de skal senke renten, så spørsmålet nå er om de tar hensyn til blant annet sterke arbeidsmarkedstall og sterkt forbruk, eller om de skal holde det de har lovet, sier han.
Flere økonomer tviler på rentekutt torsdag, og tror nå at rentene blir høyere fremover enn det lå an til for noen måneder siden. Blant annet tror ikke Nordea Markets på rentekutt hverken i år eller neste år.
– Hvis renten blir liggende høyt i lang tid, hva får det å si?
– Vi forventer et ganske kraftig lønnsoppgjør og at det blir reallønnsvekst i år. Så jeg ser ikke svart på situasjonen. Det er ikke vår bransje som skal klage mest. Folk unner seg fortsatt hverdagsblomsten, sier Ølstad.
– Vi klarer å holde prisene noenlunde stabile, så sant kronen ikke går av skaftet.
Har vurdert økte priser
Drøyt femti prosent av det Mester Grønn kjøper er i euro eller dollar, påpeker Ølstad.
– Så hvordan rentebeslutningen påvirker valutakursene er avgjørende for oss.
Den svake kronen har svekket selskapets marginer.
– Det er svært stor forskjell på 10,50 kroner på euroen og rundt 11,30 kroner som den er nå, sier han.
– Vi har til tider sittet og vurdert om vi må gjøre noe med prisene, men så langt har vi håpet at kronen skal styrke seg slik at vi unngår det, sier han.