En av dem som har tatt hjulene fatt, er Hanne Hamre. Sammen med kjæresten har hun bygget om varebilen til en campervan. De har isolert og kledd inn bilen, laget seng, snekret hyller og installert koketopp.
– Jeg hadde aldri byget noe før, sier Hamre.
Nervøs og uten erfaring kastet hun seg ut i byggingen i fjor høst. Underveis fikk hun støtte fra organisasjonen BuildHer, som drives av kvinner og hjelper hobbysnekkere med byggetips og praktisk veiledning
Det har vært en stor trygghet for henne.
– Du har et sted å komme til med mange fasiliteter, mye verktøy og en gjeng som kan hjelpe deg når du står fast og har gjort noe feil, sier Hamre.
Nå har de en fullverdig campervan som har vært base for alt fra en tre ukers surfetur i Frankrike til helgeturer i norske fjellområder.
Populært med ferie i bagasjerommet
I mai 2024 var det over 20 prosent flere overnattinger på campingplasser enn i samme måned året før. NHO opplyser at mange av gjestene kommer i mindre bobiler, altså campervans.
– Før var jo camping litt harry, egentlig, men nå er jo camping blitt trendy, sier Jarle Buseth. Han er bransjesjef for camping i NHO Reiseliv.
De har sett stor pågang av campervans de siste årene.
– Det som er veldig moro med campervans, er at det som regel er yngre folk som bruker det, sier Buseth.
Jarle Buseth, bransjesjef for camping i NHO Reiseliv
Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv#vanlife
På sosiale medier er emneknaggen #vanlife populær.
Norske Helene Myhre er en av verdens mest innflytelsesrike vanlife-influensere med over 1,1 millioner følgere på Instagram.
– Det er en veldig befriende og fleksibel måte å reise på som krever lite planlegging og kan utføres på et stramt budsjett, sier Myhre.
På profilen hennes finner man bilder av storslått norsk natur, krystallklare fjorder og varebilen hun bruker for å reise rundt.
Helene Myhre deler sine reiser med varebilen med over en million følgere.
Foto: Skjermdump fra Helene Myhres åpne Instagramprofil– Man kan fort se seg blind på glamorøse camervans og bobiler, og tenke at det er en urealistisk drøm, sier hun.
Hun brukte selv med en enkel løsning de første fem årene.
– Jeg brukte baksetet på en personbil som camper. Uavhengig av hva slags bil så har jeg reist rundt på denne måten i snart 10 år, og der er fremdeles min foretrukne måte å reise på, forteller Myhre.
For 10 år siden
Nå
Helene Myhre oppgraderte størrelsen på bilen etter hvert
Skjermdump fra Helene Myhres åpne InstagramprofilHelt problemfritt har det ikke vært.
–Biltrøbbel kommer man aldri unna, uansett hvor godt forberedt man prøver å være. Jeg har satt meg fast i gjørme, punktert dekk, fått motorstopp, egentlig møtt på alle utfordringer en bil kan by på.
Dette har hun etter hvert lært å ta med et smil.
– Noen ganger har det ført til at jeg har oppdaget steder jeg ikke ville sett utenom.
Bra for Bygde-Norge
Bransjesjefen for camping i trekker fram mange fordeler ved bruk av campervan, og mener det også gagner Bygde-Norge ved å legge igjen penger der man er.
– Du er jo mobil hele tiden, og stopper innom en nærbutikk i ei bygd du ellers ikke ville stoppet med buss eller fly, sier Buseth.
Samtidig peker han også på noen utfordringer.
Det gode gamle speidertrikset
– Bakdelen med det er jo at de kommer lett til på alle plasser, og tar seg litt mye frihet mange ganger, sier Buseth.
En av frihetene er parkering av bilene på ulovlige steder. Buseth understreker at friluftsloven og allemannsretten gjelder gående, ikke biler. I tillegg kan ulovlig parkering være farlig på grunn av rasfare og ulykker.
Bransjesjefen for camping er stort sett positiv til de som ønsker å kjøre rundt i landet.
Foto: Elena Bulai Løvland / NRKEn annen stor utfordring er avfall fra folk som gjør fra seg i naturen fordi mange campervans mangler toalett. Buseth oppfordrer derfor til å bruke campingplasser eller skaffe portable toaletter.
– Ellers må en da gå tilbake til det gode gamle speidertrikset. Grave seg latrine, gjøre alt fra seg der, og eventuelt da ta med seg papiret og det andre en måtte bruke, sier Buseth.
Flere henvendelser
– Vi har merket at det de siste årene har blitt populært å ominnrede varebiler med campinginnredning og har fått flere henvendelser om dette nå enn vi fikk før, sier sjefingeniør i Statens vegvesen, Arne Amdahl Bakkevig.
Når man innreder en varebil, er det viktig å være oppmerksom på enkelte krav dersom man vil unngå å måtte få bilen godkjent på nytt.
Sjefingeniør i Statens vegvesen, Arne Amdahl Bakkevig har merket større interesse for campervans.
Foto: Privat«Har du drømt om en Insta-vennlig bilferie?»
Det er spørsmålet som stilles i invitasjonen til et pågående kurs i regi av BuildHer.
Nå jobber Hanne Hamre selv som frivillig der, og deler gjerne sine erfaringer og tips med andre som drømmer om å reise med campervan.
Hennes beste tips til andre som vil bygge en campervan, er å tørre å prøve.
– Da er det lov å teste, feile og lære, sier Hamre.
Hun anbefaler også å ikke bare bruke nye materialer.
– Ha litt brukte materialer som du kan øve deg på uten å være redd, sier hun.
Sofia Kalbouza er en av kursdeltakerne.
– Jeg skal sove og bruke bilen min som et lite fritidshus, sier Kalbouza, som er ivrig etter å sette i gang.
Sofia Kalbouza har som mål å fullføre ombyggingen i løpet av én måned.
Foto: Morten Andersen / NRKPublisert 11.05.2025, kl. 07.51